Platforma acoperă momentan trei arii terapeutice - oncologie, neurologie și dermatologie – urmând să includă informații și despre alte patologii

 

  • Potrivit rapoartelor privind „Starea sănătății în UE”, cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de deces [1]
  • Neoplazia la sân rămâne principala cauză de deces prin cancer în rândul femeilor [2]
  • Peste 2,8 milioane de oameni suferă de scleroză multiplă, la nivel mondial [3]
  • În Europa, aproape 1,2 milioane de persoane au fost diagnosticate cu scleroză multiplă[4] 
  • În România, sunt peste 9.000 de persoane cu SM, dintre care 70% sunt femei [5]
  • Psoriazisul este cea de-a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, conform OMS [6]
  • În România, peste 400.000 de persoane sunt diagnosticate cu psoriazis[7] 
  •  

    Informarea reprezintă primul pas în prevenirea sau depistarea la timp a unei afecțiuni și, totodată, este esențială în gestionarea corectă și eficientă a tratamentului. În acest context, compania Novartis România vine în sprijinul pacienților și lansează, în parteneriat cu asociațiile pacienților cu afecțiuni autoimune, oncologice și neurologice, platforma de informare, euvreausastiu.ro, care cuprinde informații medicale avizate, referitoare la trei arii terapeutice: oncologie, neurologie și dermatologie.  

    „Oferim comunității medicale și pacienților, nu numai tehnologii medicale avansate, dar şi informaţii relevante. Este poate o picătură de informaţii medicale în spaţiul public, dar sperăm ca toți cei interesaţi să navigheze cu succes prin oceanul informativ de astăzi, iar platforma euvreausastiu.ro să ajungă curând o referinţă preferată, la îndemâna pacienţilor”, a declarat Dr. Alexandru Dinita, Director Medical al Novartis România. 

     

    Oncologie 

    Potrivit rapoartelor privind „Starea sănătății în UE”, cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de deces în Uniunea Europeană. În fiecare an, 2,6 milioane de oameni sunt diagnosticați cu această boală, iar 1,2 milioane mor din cauza ei, și, din nefericire, cancerul poate apărea chiar și la persoane tinere. Peste 40% din cazurile de cancer ar fi putut fi prevenite, prin diagnosticarea timpurie și administrarea mai eficientă a tratamentelor. 

    Cancerul de sân rămâne principala cauză de deces prin cancer în rândul femeilor, cu aproximativ 95.000 de decese în 2020, reprezentând 17% din totalul deceselor provocate de această boală.

    Deși rata de incidență a cancerului de sân a crescut în ultimul deceniu, ratele de deces au scăzut ori s-au stabilizat, datorită diagnosticului mai timpuriu și a tratamentului mai eficient. 

     

    Neurologie 

    La nivel mondial, peste 2,8 milioane de oameni suferă de scleroză multiplă, o afecțiune cronică, inflamatorie, mediată imun, a  sistemul nervos central. Caracteristicile sclerozei multiple sunt leziunile demielinizante (distrugerea mielinei care învelește axonul) și neurodegenerarea  (pierderea axonilor și a neuronilor, asociată cu atrofie cerebrală și spinală), aceste două procese fiind responsabile în timp de progresia bolii și a dizabilității.

    Rezultatele unui barometru de opinie realizat în anul 2020, care a cuprins 35 de țări din Europa, au arătat că există aproape 1,2 milioane de oameni cu această afecțiune. În ceea ce privește România, studiile arată că, la nivel național, peste 9.000 de persoane au fost diagnosticate cu scleroză multiplă. Vârsta medie la diagnosticare variază între 33 și 35 de ani, iar aproximativ 70% din populația cu SM sunt femei. 

    În plus, se estimează că 70% dintre persoanele cu SM trăiesc în zonele rurale, astfel, apare o barieră suplimentară în calea accesului la asistență medicală și socială specializată. 

     

    Dermatologie 

    Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat psoriazisul cea de-a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă. În România, peste 400.000 de persoane sunt diagnosticate cu psoriazis, o afecțiune complexă care are urmări și dincolo de suprafața vizibilă a pielii, putând afecta pacientul la nivel psihosocial şi profesional. De exemplu, pacienţii cu psoriazis sever ratează anual, în medie, între 3 şi 26 de zile de muncă[8], în timp ce 23% dintre aceştia afirmă că psoriazisul a influenţat alegerea unei cariere profesionale. În plus, 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o ”ruşine socială[9]”.  

    Platforma euvreausastiu.ro, lansată de Novartis România în parteneriat cu asociațiile pacienților cu afecțiuni autoimune, oncologice și neurologice, este disponibilă deja și cuprinde informații despre scleroza multiplă, psoriazis, melanom și cancerul de sân, urmând să fie actualizată în timp și cu informații despre alte patologii. Website-ul este intuitiv și ușor de utilizat, pentru ca utilizatorii să acceseze rapid toate informațiile de care au nevoie. 

     

     

    *** 

    Despre Novartis 

    Novartis reinventează medicina pentru a îmbunătăți și a prelungi viața oamenilor. În calitate de companie farmaceutică globală de top, Novartis folosește inovația științifică și tehnologia digitală pentru a crea tratamente revoluționare în domeniile medicale în care există cea mai mare nevoie. Deoarece căutăm mereu noi medicamente, ne clasăm în mod constant, la nivel global, printre companiile de top în ceea privește investiția în cercetare și dezvoltare. Produsele Novartis au ajuns la peste 800 de milioane de oameni din întreaga lume și găsim mereu modalitați inovatoare care să permită accesul la cele mai noi tratamente. Aproximativ 108.000 oameni, de 140 de naționalități lucrează la Novartis, în întreaga lume. Compania Novartis este prezentă în România prin Novartis Pharma Services Romania SRL - ce reprezintă aria medicamentelor inovatoare - și Sandoz SRL, având împreună peste 650 de angajați dedicați susținerii sistemului de sănătate din țara noastră. Raportat la numărul de studii clinice inițiate în ultima decadă în România, Grupul Novartis este în topul companiilor care investesc în cercetare și dezvoltare, la nivel local. Fabrica Sandoz din Târgu-Mureș produce medicamente care sunt comercializate în România și alte 60 de țări din Europa, America de Nord și alte regiuni. Grupul Novartis oferă un portofoliu vast de medicamente inovatoare, generice și biosimilare, care acoperă arii precum: oncologie, boli cardiovasculare, imunologie, dermatologie, neurologie, oftalmologie, boli respiratorii și altele. Descoperă mai multe pe www.novartis.com și pe www.novartis.com.ro.