• Cabinetul medical mobil prin programul “Sănătate prin prietenie” acordă asistență medicală gratuită comunităților din Munții Apuseni.
• “Sănătate prin prietenie” desemnat Cel mai bun program de CSR al unei companii în cadrul Galei „Oameni pentru oameni”, ediția 2016.

Cabinetul medical mobil, rezultatul unui proiect inițiat în 2012 de A&D Pharma, Fundația Sensiblu și Asociația Rotary Club “Floare de colț” Abrud Câmpeni, cu sprijinul Mercedes Benz, a ajuns în peste 350 de sate şi cătune din Apuseni și a facilitat efectuarea a peste 4.000 de consultații.

Programul ”Sănătate prin prietenie” a avut ca obiectiv acordarea de asistență medicală gratuită locuitorilor din comunitățile izolate din Munții Apuseni.
În fiecare din cei 4 ani, cabinetul medical mobil, un autovehicul dotat cu necesarul obligatoriu pentru asigurarea unui consult medical general (ecograf, EKG, spirometru, audiometru, dermatoscop, glucometru, oftalmoscop, otoscop etc.) a străbătut 350 de sate şi cătune din zona Munților Apuseni, iar medicii voluntari ai Asociației Rotary au oferit peste 1.000 de consultații anual.

“Mulți dintre pacienți au făcut prima ecografie din viața lor. Au fost identificate afecțiuni medicale care necesită administrare permanentă de medicamente și supraveghere medicală – boli cardiace și circulatorii, hepatice, renale, boli maligne, suspiciuni de cancer de sân, de col uterin, de pancreas, de colon, iar pacienții au fost îndrumați către serviciile medicale de specialitate”, a declarat Ionică Mocan, Președinte al Clubului Rotary Abrud-Câmpeni.
 
Programul, cu un buget total de 160.000 euro, a fost o premieră pentru A&D Pharma, asumându-și alături de partenerul sǎu, Asociația Club Rotary “Floare De Colț” Abrud-Câmpeni, să pună la dispoziția comunităților defavorizate din Munții Apuseni nu numai medicamente, ci și servicii de sănătate.

“A&D Pharma, alături de partenerii săi, a dorit să ofere din nou speranță satului românesc: speranța la o viață sănătoasă.  Iar un cabinet medical mobil a fost cel mai bun vehicul pentru a o transporta într-o zonă care se confruntă cu numeroase provocări. Ne bucurăm că rezultatele programului ”Sănătate prin prietenie” încep să fie completate de distincții care ne onorează.

Premiul pentru “Cel mai bun program de CSR al unei companii” în cadrul Galei Oameni pentru Oameni, ediția 2016, ne încântă și ne obligă să ducem proiectul la următorul nivel: extinderea la alte cluburi Rotary din zonă și atragerea mai multor parteneri în acest program. Nevoile populației din zona respectivă sunt foarte mari și e necesară mobilizarea mai multor resurse. Adresăm mulțumirile noastre speciale tuturor medicilor care au acceptat să se alăture voluntar programului”,
declară Cristina Horia, Director Executiv, Fundaţia Sensiblu.
 
***
Fundaţia Sensiblu este o fundaţie corporativă înfiinţată în anul 2002 de Sensiblu, cel mai mare lanţ de farmacii din România. De la începutul activităţii, Fundaţia Sensiblu s-a implicat în susţinerea femeilor şi copiilor victime ale violenţei domestice prin serviciile gratuite de consiliere socială, psihologică şi juridică şi cazarea în adăpostul temporar. Din anul 2002, peste 5 000 de femei şi copii victime ale violenţei domestice au beneficiat de serviciile de consiliere, şi mai mult de 200 de persoane au fost găzduite în adapost. Fundaţia Sensiblu este acreditată conform legii ca furnizor de servicii sociale.
 
Clubul Rotary Abrud- Câmpeni Floare de Colţ s-a înfiinţat în anul 2011 şi este singurul club din cadrul Districtului 2241 România - Republica Moldova care activează în 2 oraşe, Abrud respectiv Câmpeni şi are în componenţa sa 19 membri.
Pe lângă Proiectul Sănatate prin Prietenie Clubul Rotary Abrud -Câmpeni Floare de Colţ desfaşoară şi alte proiecte în folosul comunităţilor din Munţii Apuseni.