Fundațiile Comunitare București și Brașov, împreună cu Decathlon, lansează “Sportul pentru toți”, programul care pune în mișcare comunități din București și Brașov. Programul vizează instituții de învățământ, organizații non-profit, grupuri de inițiativă și proiecte care fac accesibile plăcerea și beneficiile practicării sportului. „Sportul pentru toți” este structurat pe doi piloni: Educație prin sport, care vizează reamenajarea terenurilor de sport din școli bucureștene și brașovene, și Jocurile cartierului, care susține organizarea de evenimente sportive comunitare în cartierele din cele două orașe. Valoarea totală a fondului de finanțare pentru anul 2021 este de 130.000 de euro pentru cele două orașe. 
 
Programul debutează prin apelul de proiecte pentru primul pilon, Educație prin sport. Vor fi acordate finanțări pentru reamenajarea/îmbunătățirea facilităților pentru sport din școlile gimnaziale și colegiile naționale din toate sectoarele Bucureștiului și din municipiul Brașov. Vor fi susținute 3-6 școli sau colegii la nivelul fiecărei localități participante să-și reamenajeze sau îmbunătățească facilitățile pentru sport, fie că sunt terenuri în aer liber sau săli de sport.
 
“După ce am petrecut ultimul an în case, avem nevoie mai mult decât oricând de locuri sigure și moderne în care să facem mișcare”, a declarat Alina Kasprovschi, director executiv, Fundația Comunitară București. “Sportul aduce oamenii împreună în comunități și îmbunătățește sănătatea și starea generală de bine. Acestea sunt priorități ale fundației pentru perioada în care vom începe să ne revenim post-pandemie. Mulțumim Decathlon pentru oportunitatea de a contribui împreună la o viață mai bună pentru bucureșteni.”
 
„Practicarea sportului este extrem de importantă în viețile noastre, fiind cea care ne poate ajuta să avem un corp sănătos și o stare de spirit bună, la orice vârstă. Valorizăm cu atât mai mult oportunitățile de a practica sportul în locații atractive și cu facilități îmbunătățite cu cât avem un an de zile de când trăim în condiții atipice din cauza restricțiilor specifice pandemiei. Prin acest program, finanțat de către Decathlon, avem șansa să reamenajăm terenuri de sport în școli brașovene și să creăm contexte atractive și favorabile practicării sportului. Mulțumim Decathlon pentru implicarea exemplară în dezvoltarea facilităților sportive ale comunității brașovene.” a declarat Laura Popeea, director executiv, Fundația Comunitară Brașov.
 
“Obiectivul principal al companiei este de a face sportul accesibil unui număr cât mai mare de persoane. Astfel, ne dorim să încurajăm cât mai multe persoane să-și depășească limitele și să facă mișcare, pentru a se bucura de o viață mai bună și mai sănătoasă”, a declarat Ioan Bogdan Dorobanț, CSR/Project Leader, Decathlon România. „Două dintre strategiile  de responsabilitate socială ale Decathlon România sunt educația copiilor prin sport și accesul la sport al tuturor. Ne bucurăm că  alături de Fundațiile Comunitare București și Brașov putem contribui la îndeplinirea acestor obiective comune.”

Cine poate aplica

Programul “Sportul pentru toți” va acorda 100.000 de euro pentru primul pilon, Educație prin sport, și își propune să finanțeze 3-6 proiecte din București (50.000 de euro) și 3-6 proiecte din Brașov (50.000 de euro). 
 
Pot aplica școli gimnaziale sau colegii naționale, asociații de părinți din școli sau colegii naționale sau organizații non-guvernamentale în numele unei școli gimnaziale/colegiu național din Municipiul București, iar în Brașov pot aplica doar licee și colegii naționale.
 
Pentru București, propunerile de proiect vor putea fi trimise prin intermediul platformei Grant Manager până pe 10 mai 2021
 
Aplicațiile vor fi evaluate de către un juriu independent, din care fac parte: Raul Turcu, Inginer structurist, Head of Projects at We stop fire; Luciana Denisa Traistaru, Inspector Școlar pentru Activități Extrașcolare ISMB; Virgil Stănescu, fost căpitan al echipei naționale de baschet, Președinte Steaua București; Cosmina Mironov: lector universitar dr. Facultatea de Psihologie și Științele Educației, membru al grupului de inițiativă Comunitatea Educație pentru Științe; Ioan Bogdan Dorobanț: CSR/ Project Leader, Decathlon România.
 
Proiectele câștigătoare vor fi anunțate la începutul lunii iunie 2021. 
 
Pentru Brașov, lansarea apelului de proiecte va avea loc pe 19 martie 2021. Tot atunci, va fi anunțat și juriul care va evalua aplicațiile. Propunerile de proiect vor putea fi trimise până pe 14 mai 2021. Proiectele câștigătoare vor fi anunțate pe 15 iunie 2021. 
 
Calendarul complet, criteriile de eligibilitate, procesul de selecție, formularele de aplicație și exemple de proiecte care pot aplica sunt disponibile pe site-urile programului: pentru București, pentru Brașov.
 
Pilonul al doilea al programului, Jocurile cartierului, va fi lansat în luna aprilie pentru București și în luna mai pentru Brașov. În cadrul acestuia, vor fi finanțate aproximativ trei proiecte, cu un buget de 30.000 de euro: pentru București 15.000 euro și pentru Brașov 15.000 euro.

***
Decathlon oferă iubitorilor de sport articole și echipamente sportive ce respectă cele mai înalte standarde de calitate și inovație din domeniu. La nivel național, Decathlon reunește peste 1200 de colaboratori, într-o rețea de 28 de magazine, la care se adaugă platforma online decathlon.ro. Magazinul include produse aparținând mărcilor proprii, precum: Quechua, Kipsta, Nabaiji, Oxelo, Domyos, Btwin sau Kalenji, cu un raport excelent calitate - preț. Decathlon comercializează și articole cu eticheta Fabricat în România, produse fabricate în cele 3 unități de producție din țară: București, Timișoara și Reșița. În cadrul acestora sunt produse echipamente sportive marcă proprie pentru drumeții montane și trekking, precum încălțăminte, dar și articole textile pentru ciclism și biciclete pentru adulți și copii, pentru ciclism, triatlon, sporturi de echipă.
 
Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 9 ani, a finanțat peste 500 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu mai mult de  2,1 milioane de euro. Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 18 fundații comunitare din țară. 

Fundația Comunitară Brașov are misiunea de a crea punți între nevoile și resursele locale și de a acționa ca un catalizator pentru o comunitate mai unită, mai generoasă și mai solidară. În activitatea noastră de 6 ani, am finanțat și mentorat 167 de proiecte comunitare și am acordat un buget de 1.723.000 lei prin mobilizarea donatorilor corporate, a celor individuali și a persoanelor resursă din comunitate.