Demers al mai multor organizaţii europene menit să crească gradul de conştientizare asupra importanţei testării în depistarea hepatitelor virale şi a infecţiei cu HIV, evenimentul s-a desfăşurat sub sloganul „Testare. Tratament. Prevenire”.

Fundaţia Baylor a continuat, cu prilejul Săptămânii Europene a Testării, demersul iniţiat pe 1 octombrie, de Ziua Internaţională a Vârstnicilor. Astfel, echipele Balyor au testat rezidenţii Căminului pentru Persoane Vârstnice din Constanţa, dar şi pe angajaţii instituţiei. Aproximativ 70 de persoane s-au testat pentru infecţia cu HIV sau cu virusurile hepatitice B sau C.
 

„Aşa cum organizaţia noastră a transmis cu ocazia Zilei Internaţionale a Vârstnicilor, concluzia unor cercetări recente este că pacienţii cu diabet de tip 2 trebuie testaţi obligatoriu pentru hepatita virală C. Atât în România, cât şi la nivel mondial, categoria cea mai expusă la virusul hepatitic C este cea a persoanelor născute în perioada 1945-1965. De asemenea, cele mai multe decese cauzate de hepatita C se înregistrează printre persoanele născute în aceeaşi perioadă.

Mai mult decât atât, în cei zece ani de testări gratuite la Baylor, mai mult de jumătate dintre rezultatele reactive la virusurile hepatitice B sau C aparţin unor persoane de peste 50 de ani. Şi, aşa cum ştim, diabetul zaharat este o afecţiune des întâlnită la persoanele vârstnice. Aşadar, decizia de a organiza două zile de testare la Căminul pentru Persoane Vârstnice a fost firească şi ne bucurăm că a fost primită cu entuziasm atât de către rezidenţi, cât şi de angajaţii instituţiei”
, a declarat Ana-Maria Schweitzer, directorul executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră.

Pentru a susţine testarea în comunităţi cu acces redus la servicii medicale, Fundaţia Baylor Marea Neagră s-a alăturat campaniei „Împreună pentru Sănătatea Rurală”, un proiect al Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti. Campania s-a desfășurat în localitățile Șinca Nouă și Hârseni din județul Brașov. Peste 330 de persoane au beneficiat de asistenţă medicală primară gratuită. Fundaţia Baylor Marea Neagră a contribuit la această acţiune cu teste pentru depistarea infecţiei cu HIV.
 

„Ne-am bucurat să le fim alături studenţilor medicinişti în demersul lor din judeţul Braşov. Este important că acţiunea a avut loc în timpul Săptămnânii Europene a Testării şi că a ajutat persoanele din mediul rural să se testeze pentru infecţia cu HIV. Din experienţa noastră, din cei zece ani de testări gratuite pentru HIV şi hepatite virale în Dobrogea, putem spune că persoanele din mediul rural au acces îngreunat la testare din cauza distanţelor dintre localităţile de reşedinţă şi centrele de testare”,
a declarat Mihaela Bogdan, coordonatorul Programului de Consiliere, Testare Voluntară şi Gratuită.

Tot cu ocazia Săptămânii Europene a Testării din acest an, Fundaţia Baylor Marea Neagră a semnat un parteneriat cu Penitenciarul Tulcea pentru a testa deţinuţii pentru HIV şi hepatitele virale B şi C. Misiunea Baylor, de a ajuta comunitatea să dezvolte servicii eficiente de prevenire și îngrijire a bolilor infecțioase, a venit în întâmpinarea nevoii Penitenciarului Tulcea de a asigura asistenţa medicală pentru persoanele private de libertate, în concordanţă cu prevederile Standardului de reguli minime al Naţiunilor Unite. Parteneriatul are ca scop reducerea riscurilor medicale şi sociale, o cunoaştere mai bună a stării de sănătate şi prevenirea transmiterii bolilor infecţioase în penitenciar. Deţinuţii vor fi testaţi pentru HIV şi hepatitele virale B şi C şi, în cazul depistării unei infecţii, vor primi tratamentul de care au nevoie.
 

„Ca o concluzie a acestei Săptămâni Europene a Testării, suntem mulţumiţi că serviciile Baylor au ajuns în zone ale societăţii în care accesul la informaţie şi, implicit, la prevenirea transmiterii infecţiilor virale, cum ar fi HIV sau hepatitele B şi C, este redus. Şi în acest an, mesajul Fundaţiei Baylor Marea Neagră este că testarea este primul pas pentru a-ţi cunoaşte starea de sănătate. Această etapă extrem de importantă fie te asigură că eşti sănătos şi că poţi trăi liniştit, fie te îndrumă către îngrijirea medicală de specialitate şi către tratament. Orice vârstă ai avea, mai ales dacă ţi-ai început viaţa sexuală, trebuie să te testezi”!”
, a mai spus Ana-Maria Schweitzer, directorul executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră.                                                                    
***
Fundaţia Baylor Marea Neagră oferă testări gratuite pentru HIV şi hepatitele virale B şi C în trei centre din Dobrogea:
 1. Centrul de Excelenţă Baylor – Constanţa, str. Prelungirea Liliacului nr 10 (zona Doraly); program testări – luni - joi: 8.30 - 11.30; pentru programări sunaţi la 0241.691.730. De asemenea, vă puteţi programa pe www.baylor.ro
2. Centrul de testare Baylor, bd. Tomis nr.143, Policlinica 1, cabinet 243 (Spitalul Judeţean Constanţa); program testări: luni: 8.30-13.30, miercuri: 12.30-16.30
joi: 8.30 - 16.00; pentru programări sunaţi la 0241.691.730. De asemenea, vă puteţi programa pe www.baylor.ro
3. Centrul de testare Baylor, str. 1848 nr. 32, Spitalul Judeţean Tulcea, secţia de boli infectioase; Program testări: luni - joi: 8.00-13.00; pentru programări sunaţi la 0240.532.345
Aflaţi mai multe informaţii despre testarea gratuită şi despre serviciile oferite de Fundaţia Baylor bolnavilor de hepatite pe www.baylor.ro                                                                              
Despre Fundaţia Baylor Marea Neagră
Centrul de Excelență Clinică HIV sau Centrul de Copii Româno-American a fost deschis pe 6 aprilie 2001, iar Fundația Baylor Marea Neagră a fost organizată juridic în anul 2004. Centrul de Excelență a fost înființat de dr. Mark Kline, din dorința de a-i ajuta pe copiii infectați cu HIV pe care i-a întâlnit în prima sa vizită în România la sfârșitul anilor nouăzeci. Centrul a devenit cea mai mare clinică pediatrică pentru îngrijirea și tratarea infecției cu HIV din Europa. Baylor România face parte dintr-o rețea de centre cu cartierul general în Houston, Texas la Colegiul de Medicină Baylor și la Spitalul Pediatric Texas. Rețeaua include 20 de țări din Africa, America de Nord, America de Sud și Europa de Est în care BIPAI lucrează pentru creșterea accesului la servicii  centrate pe familie. În prezent, Fundația Baylor are o misiune extinsă în domeniul prevenirii, tratării și îngrijirii bolilor infecțioase. Baylor își desfășoară activitatea la  Centrul de Excelență din Constanța, deţine trei centre de testare și consiliere rapidă în regiunea Dobrogea (primele din țară) şi un laborator mobil pentru testare. Fundația Baylor Marea Neagră încearcă să micșoreze impactul bolilor infecțioase cum ar fi: infecția cu HIV, hepatitele virale, tuberculoza și infecţiile cu transmitere sexuală.