Potrivit site-ului oficial al European HIV Testing Week necesitatea organizarii Saptamanii Europene de Testare pentru HIV a fost data de statisticile ingrijoratoare potrivit carora, o treime din cele 2,3 milioane de persoane care traiesc cu HIV in Europa nu sunt constiente ca sunt infectate. De asemenea 50% dintre cei infectati cu HIV sunt diagnosticati tardiv – ceea ce inseamna ca ajung sa se trateze in faze avansate ale bolii. 

Anul acesta, actiunile din cadrul Saptamanii Europene de Testare pentru HIV au loc in intervalul 21-28 noiembrie, la ea participand organizatii din peste 51 de tari.

Scopul manifestarii este de a constientiza cat mai multe persoane cu privire la statusul lor HIV, prin testare si prin comunicarea beneficiilor testarii. 

Fundatia Baylor Marea Neagra participa la Saptamana Europeana de Testare pentru HIV prin organizarea, in ziua de marti, 25 noiembrie, a unei actiuni de testare gratuita, cu sprijinul Maritimo Shopping Center. Testarea, care va fi precedata de consiliere, are loc in intervalul orar 12.00-16.00, in cabinetul medical al centrului comercial. De asemenea, toate testarile pentru HIV care se realizeaza in intervalul 21-22 noiembrie, in cabinetele fundatiei de la Constanta si Tulcea fac parte tot din actiunile dedicate acestui eveniment. Tot in aceasta perioada vor fi postate pe pagina de Facebook a fundatiei mesaje legate de infectia cu HIV si de beneficiile testarii.

Sloganul sub care se desfasoara aceasta actiune este: Vorbeste despre HIV. Testeaza-te pentru HIV. 
 
In Centrul de Excelenta Baylor functioneaza, inca din anul 2007, un serviciu de testare pentru depistarea infectiei cu HIV, testare care ulterior s-a extins si la depistarea infectiei cu virusul hepatitic B si C. Pana in prezent peste 38.000 de persoane din Constanta si Tulcea au beneficiat de acest serviciu.