Caravana, parte integrant[ a campaniei „stop HEPATITA!”, este un demers al Fundatiei “Renasterea” in colaborare cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie si Societatea Romana de Boli Infectioase si HIV/SIDA.
 
Scopul acestei caravane este de a sustine implementarea programului de informare, educare si preventie pentru hepatita in Romania, dar si de a testa gratuit atat publicul larg, cat si personalul medical.
 
De asemenea, toti cei prezenti in cadrul pavilionului de testare au aflat cum se transmit cele trei tipuri de hepatita, care sunt riscurile, dar mai ales cum pot preveni imbolnavirea.

“Suntem convisi ca problematica hepatitiei in Romania este una relevanta pentru societate, motiv pentru care consideram ca avem datoria sa ne implicam in rezolvarea ei. Astfel, caravana nationala de testare gratuita este un demers asumat si concret de rezolvare a acestei probleme nationale. Speram ca prin acest program sa ajungem la cati mai multi oameni si sa depistam din timp toate tipurile de hepatita pentru a avea posibilitatea tratarii acestor boli corespunzator”, a declarat Amalia Nastase, membru in board-ul Fundatiei „Renasterea”.
 
Prezent la evenimentul de inaugurare a caravanei, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, Managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" a declarat: “Hepatitele virale reprezinta o problema majora de sanatate publica la nivel global prin magnitudinea epidemiologica si consecinte. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel global peste 170 milioane de oameni sunt infectati infectati cronic cu virusul hepatitei C, iar in fiecare an se inregistreaza peste 3 milioane de cazuri noi de Hepatita C. Romania se afla in 2011 pe locul 25 in Euro Hepatitis Index, iar in 2014 prevalenta virusului hepatitic C este de 3,23% reprezentand 633,080 pacienti. Hepatita C este o afectiune pandemica de cinci ori mai raspandita decat HIV. Acest tablou ingrijorator este un indicator pentru importanta preventiei necesara pentru evitarea acestei boli.”
Preventia este necesara pt a evita astfel de boli
Infectia cronica cu virus hepatitic B sau C este principala cauza a cirozei hepatice, bolii hepatice terminale, a carcinomului hepatocelular si a transplantului hepatic in numeroase tari, fiindu-i atribuite aproximativ 27% din cazurile de ciroza hepatica si aproximativ 25% din cele de carcinom hepatocelular inregistrate la nivel global. Infectiile cronice cu virusuri hepatitice cresc semnificativ riscul de mortalitate de cauza hepatica, aceasta fiind cotata la nivel global ca fiind a 25-a cea mai frecventa cauza de deces.
 Infectiile cronice cu virusuri hepatitice se asociaza cu risc sporit de dezvoltare a patologiilor asociate, cum ar fi coronaropatiile sau diabetul zaharat.
 
Programul national “ stop HEPATITA!” prevede actiuni pentru un an in toate zonele importante de informare, educare si preventie si pentru toate publicurile tinta de la copii, tineri si adulti. Zonele de actiune sunt: pentru hepatita A- actiuni de educare despre importanta igienei inca de la scoala, campanii complexe de educare; pentru hepatita B- campanii de informare despre importanta preventiei atat prin vaccinare, cat si protejare sexuala; pentru hepatita C - campanii de detectare a bolii, de constientizare a implicatiilor ei si a posibilitatilor de vindecare.