Cu sprijinul NN, 80 de copii și tineri au beneficiat de tratamente și servicii medicale și alți 160 au primit consiliere privind obiceiurile de viață sănătoasă. Fundația Hope and Homes for Children și NN anunță rezultatele programului „Sănătate pentru o viață mai bună”, prin care 80 de copii și tineri incluși în programele Fundației au beneficiat de tratamente și intervenții medicale, iar alți 160 de copii au primit consiliere privind obiceiurile de viață sănătoasă. Programul, realizat prin parteneriatul dintre NN și Hope and Homes for Children, a fost implementat pe parcursul unui an de zile și s-a axat pe acoperirea nevoilor legate de sănătate ale copiilor vulnerabili: atât facilitarea accesului la serviciile medicale de bază și de specialitate, cât și derularea de campanii de consiliere și educație pentru adoptarea unui stil de viață mai sănătos. 

Beneficiarii direcți ai fondurilor donate de NN au fost copiii și tinerii instituționalizați, cei care locuiesc în casele de tip familial, cei care frecventează centrele de zi, precum și copiii și mamele aflate în centrele de primire în regim de urgență, dar și tinerii care au părăsit sistemul de protecție.

Pe parcursul anului 2017, programul a acoperit costurile pentru diverse necesități medicale și intervenții de specialitate pentru 40 de copii și tineri, tratamente stomatologice pentru 20 de tineri ieșiți din sistemul de protecție și campanii de consiliere pentru 160 de copii și familiile lor, incluși în programele Fundației de prevenire a abandonului din cinci județe: Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Botoșani și Iași. Au fost asigurate îngrijirea și tratamentele esențiale pentru copiii bolnavi cronic și tratamente și intervenții medicale pentru tinerii dezinstituționalizați. În cadrul programului au fost organizate excursii și alte activități de recreere și socializare pentru copiii cu nevoi speciale din județele Iași și Suceava. Copiii din Suceava au vizitat Maramureșul, s-au plimbat cu mocănița și au participat la activități ecologice, iar copiii din Iași au vizitat diverse mănăstiri, muzee și târguri din județ și au fost implicați în diferite activități legate de mediu. Toate aceste acțiuni au fost realizate și cu sprijinul autorităților locale.
 

”Toți copiii trebuie încurajați și susținuți permanent să aibă o viață sănătoasă atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional, sănătatea fiind o condiție esențială pentru dezvoltarea lor armonioasă. De aceea, în baza angajamentului NN față de societate, ne propunem să ajutăm copii și familii vulnerabile să aibă acces cel puțin la serviciile medicale de bază de care au nevoie și de care le este dificil să beneficieze. Ne bucurăm că, împreună cu Hope and Homes for Children, putem contribui la ameliorarea stării de sănătate și bunăstării acestor copii, astfel încât ei să aibă șansa să-și atingă potențialul în viitor”,
spune Anna Grzelonska, CEO NN Asigurări de Viață.

Familiile aflate în dificultate nu au, în majoritatea cazurilor, acces la serviciile medicale primare sau de specialitate pentru copii, mai ales din cauza lipsei de informații privind serviciile medicale sau, efectiv, din cauza inexistenței acestor servicii în anumite zone. La acestea se adaugă lipsa resurselor financiare necesare pentru acoperirea costurilor pe care le implică anumite analize, tratamente și intervenții. 

Astfel, după primele 6 luni de implementare cu succes a programului „Sănătate pentru o viață mai bună”, au fost alocate resurse financiare și pentru sprijinirea copiilor din familiile expuse riscului de abandon. Cu ajutorul acestor fonduri, 10 copii din 3 familii din județul Bacău, 23 de copii din 7 familii din județul Iași și 5 copii din 5 familii din Maramureș au fost incluși în programul de prevenire a separării copilului de familie derulat de Hope and Homes for Children.
 

”Sărăcia nu înseamnă doar mai puține jucării, pentru un copil din trei din România, sărăcia înseamnă în primul rând o sănătate precară care-i va marca întreaga viață. În absența unui program care să-i învețe să aibă grijă de sănătatea lor și să le ofere acces la servicii medicale primare, copiii săraci de azi vor fi tinerii lipsiți de șansă de mâine. Prin programul derulat în parteneriat cu NN, 80 de tineri și-au recâștigat dreptul la un viitor și speranța pentru o viață mai bună”
, a declarat Dragoș Bucurenci, director de dezvoltare, Hope and Homes for Children.

Parteneriatul dintre NN și Hope and Homes for Children a pornit de la crezul că dragostea vindecă și că afecțiunea este o componentă foarte importantă care nu trebuie să lipsească din viața niciunui copil, pentru că de ea este legată dezvoltarea cât mai armonioasă și sănătoasă a celor mici. În vara anului 2016, ca parte a campaniei pentru lansarea asigurării de sănătate, NN a instalat în Băneasa Shopping Mall o cabină foto de donat pupici cu scopul strângerii de bani pentru programele derulate de Fundația Hope and Homes for Children în beneficiul copiilor vulnerabili. În urma acestei campanii au fost adunate fondurile prin care a fost implementat programul „Sănătate pentru o viață mai bună” care va continua și pe parcursul anului 2018. 
 
***
Despre Hope and Homes for Children România
Hope and Homes for Children activează în România din 1998, timp în care a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 55 de instituții de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundației şi ale partenerilor săi, 5.185 copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 455 urmează să părăsească orfelinatele în curs de închidere.
 
În același timp, Fundația activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 28.436 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 1.015 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.922 de copii au fost primiţi în centrele de zi, iar 879 în regim de urgență şi 8.546 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children.
 
Până în acest moment, 49.255 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children România, al cărei obiectiv este ca până în 2027 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. Mai multe informații la www.hopeandhomes.ro.