In Bucuresti, desi zilnic doneaza aproximativ 200 de persoane, cantitatea de sange recoltata acopera doar 70% din cerere. Mai mult, pentru a putea asigura anumite preparate dar si pentru a creste siguranta produselor sanguine, sistemul transfuzional are nevoie de donatori fideli, voluntari, care doneaza din responsabilitate fata de semeni si societate. 

Sesiunea de sambata, prin sangele recoltat, ofera o sansa pacientilor din spitale si vine in intampinarea persoanelor ocupate dar interesate sa contribuie la salvarea de vieti omenesti. Astfel, potentialii donatori au acces intr-o zi de week-end la un proces de donare rapid și comod.
Bucurestenii care indeplinesc conditiile minime pentru a deveni donatori sunt asteptati sa doneze sange benevol (fara bonuri valorice) in cadrul unitatii mobile „O sansa pentru viata” - un autobuz special compartimentat si dotat pentru a asigura circuitul necesar pe care trebuie sa il parcurga un donator de sange. 

Donarea de sange trebuie sa fie un proces sigur atat pentru donator, cat si pentru primitor, de aceea persoana care doneaza trebuie sa fie sanatosa si sa indeplineasca urmatoarele conditii:
· sa aiba varsta cuprinsa in intervalul 18 - 60 ani 
· greutate 50 – 100 kg femeile si 60 – 100 kg barbatii 
· sa nu fi suferit in ultimele luni interventii stomatologice sau chirurgicale 
· sa nu aiba/nu fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii, 
· femeile sa nu fie insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala.
 
Inainte de donare, se recomanda consumarea unei cani cu ceai sau cafea, un mic dejun normal (legume, fructe, fara multe proteine si grasimi). Nu se fumeaza inainte si dupa donare cu o ora. 

In urma donarii, sangele donatorului este improspatat, imunitatea organismului creste, iar riscurile de paralizie si de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%.

Mai multe informatii despre donarea de sange sunt disponibile pe pagina www.pentruviata.com  
 
Ofera o sansa pentru viata! Doneaza sange!

***
“O sansa pentru viata” este cel mai amplu program national de donare de sange derulat pana in prezent in Romania. Programul derulat de Asociatia React si Fundatia Vodafone Romania, a fost lansat in mai 2008 cu scopul de a imbunatati sistemul transfuzional romanesc. Pana in prezent, in cadrul acestuia au fost recoltati mai mult de 66.000 de litri de sange care au salvat peste 200.000 de vieti. 
Asociatia React este o organizatie neguvernamentala ce participa semnificativ la dezvoltarea celor patru piloni ai unei comunitati prospere: sanatate, educatie, economie sociala si dezvoltare comunitara. Implementam proiecte integrate, care produc schimbari majore in viata oamenilor prin sprijin competent si implicare activa. In cei noua ani de la infiintare, am contribuit la schimbarea vietii unui numar de aproximativ 170.000 de romani si am salvat peste 200.000 de vieti omenesti. Suntem printre cele mai premiate organizatii neguvernamentale din Romania, cu 14 premii de excelenta nationale si internationale. React are filiale in 5 orase din tara si o echipa de 50 de angajati si peste 200 de voluntari. www.asociatiareact.ro 
Fundatia Vodafone Romania a finantat, in cei 17 ani de activitate, peste 848 de programe in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale, avand ca beneficiari  copii, tineri, batrani, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit 20 milioane Euro in proiecte desfasurate de organizatiile non profit partenere. 
Mai multe detalii despre programele Fundatiei se regasesc pe www.fundatia-vodafone.ro, www.facebook.com/fundatiavodafone, http://fundatiavodafone-blog.ro.

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie non-guvernamentala romaneasca cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998.