Concret, acest sprijin consta intr-o contributie financiara in valoare de peste 39.500 de lei pentru achizitionarea unor dispozitive destinate cabinetului de stomatologie al Centrului de Excelenta Baylor, cabinet in care orice persoana seropozitiva poate primi tratament gratuit, indiferent de situatia in care se afla. Se evita astfel aparitia unor incidente neplacute intalnite in alte cabinete stomatologice, cand pacientii au fost refuzati in momentul in care si-au dezvaluit diagnosticul.

“Mi-a fost intotdeauna teama sa merg la medicul dentist, iar dupa ce am fost diagnosticata cu infectie cu HIV aceasta teama s-a accentuat deoarece unii medici nu doresc sa trateze persoane seropozitive si ma puteam lovi oricand de un refuz. De cand vin la Fundatia Baylor pot spune ca aceasta teama aproape a disparut deoarece aici am oricand usa cabinetului stomatologic deschisa, iar medicul stie sa ma calmeze si sa imi explice pe indelete ce tratament imi va face”, a declarat o beneficiara a Baylor.  

Se stie ca persoanele infectate cu HIV care isi respecta tratamentul si isi trateaza si celelalte probleme de sanatate care nu au legatura cu infectia cu HIV au o speranta de viata asemanatoare cu persoanele neinfectate. Acesta a fost si motivul pentru care Fundatia Baylor a dezvoltat servicii complementare destinate persoanelor seropozitive (stomatologie, pneumologie, planificare familial, cardiologie), pe care, cu ajutorul partenerilor, incearca sa le dezvolte si sa le imbunatateasca in permanenta.

Castigul pentru comunitate este substantial, deoarece in cazul in care pacientii cu HIV sunt in stare buna de sanatate, riscul de transmitere a bolii scade. De asemenea, pacientii cu stare buna de sanatate sunt capabili si motivati sa devina si sa ramana membri productivi ai societatii.

Cele patru dispozitive achizitionate de Fundatia Baylor Marea Neagra ca urmare a sprijinului financiar al ExxonMobil Romania ajuta medicul stomatolog sa vizualizeze mult mai bine leziunile si sa vada cat de profund poate interveni si elimina starea de durere si de disconfort pentru pacientii mai sensibili. De asemenea unul dintre aparate permite vizualizarea cavitatii bucale si a leziunilor cu o camera care transmite imaginea pe un ecran astfel incat i se poate arata pacientului ce probleme are si cum se va interveni. Anual, peste 700 de clienti ai cabinetului de stomatologie vor beneficia de tratamente efectuate cu aceste aparate.

“Aceste dispozitive, care sunt de ultima generatie ne permit sa efectuam tratamente mai corecte si mai sigure, in conditii de vizibilitate maxima si ne ajuta sa eliminam starea de stres cu care pacientii vin la dentist deoarece acum acestia inteleg mai bine la ce tratamente vor fi supusi si nu mai sufera in timpul interventiei”,
a declarat Rodica Mihai, asistent medical in cadrul cabinetului de stomatologie.