De la an la an, acest program de informare a publicului larg pe tema acordarii primului ajutor in situatii de urgenta s-a dezvoltat pe mai multe planuri, pentru a oferi celor interesati informatii corecte si la indemana. Mii de romani au ajuns in contact cu informatiile oferite de programul ”Lectia de prim ajutor” si  au participat la cursurile de prim ajutor pentru publicul larg organizate in cadrul programului.

Programul “Lectia de prim ajutor” include site-ul www.lectiadeprimajutor.ro, aplicatiile pentru smartphones si tablete cu sisteme de operare Android si iOS si lectiile publice de prim ajutor. Programul este dezvoltat de Asociatia MaiMultVerde si ING Asigurari de Viata in parteneriat cu SMURD. Dupa inca un an de proiect, partenerii au facut bilantul rezultatelor:
# 800 de persoane informate despre acordarea primului ajutor in cadrul cursurilor organizate cu sprijinul SMURD, dintre care 400 de clienti si angajati ai ING Asigurari de Viata;
# 180.000 de vizite pe site-ul www.lectiadeprimajutor.ro, dintre care peste 120.000 de vizitatori unici;
# 23.000 descarcari ale aplicatiilor pentru smartphones si tablete;
# 13.000 de fani pe Facebook;
# programul a castigat Premiul III la Gala Societatii Civile, editia 2013, in cadrul sectiunii ”Educatie, Invatamant, Cercetare”, Premiul UNSAR pentru campanii de CSR si ”Silver Prize” in cadrul galei ZF Mobilio 2013 la categoria ”Best Mobisite”;
# 12.000 euro donati catre SMURD de ING Asigurari de Viata prin doua campanii organizate in cadrul programului;
# peste 5,4 milioane de vizionari pentru pastilele TV ”Lectia de prim ajutor” difuzate la Pro TV.


De-a lungul celor trei ani de program, au fost organizate cursuri de prim ajutor pentru publicul larg, angajatii si clientii ING Asigurari de Viata, in cadrul carora instructorii SMURD au prezentat solutii de prim ajutor de baza. Participantii au avut ocazia sa afle si sa testeze practic manevrele de baza in acordarea primului ajutor si sa puna medicilor intrebari pe diverse teme medicale. Unele cursuri au avut teme speciale pentru a raspunde solicitarilor aparute de-a lungul desfasurarii acestora, cum ar fi cursuri pentru parinti, cursuri pentru practicantii sporturilor extreme care au fost tinute cu sprijinul unui medic ortoped, cursuri de aprofundare, cursuri pentru angajatii unor institutii. La aceste cursuri au participat 800 de persoane din toata tara.

In mediul online, in cei trei ani, site-ul www.lectiadeprimajutor.ro a inregistrat peste 180.000 de vizite (dintre care peste 120.000 unice), fiind accesate 380.000 de pagini, iar fiecare utilizator avand un timp mediu petrecut pe site de trei minute. De la an la an s-a inegistrat o crestere de 60% a numarului vizitelor si vizitatorilor fata de anul precedent. In cadrul site-ului sunt publicate permanent informatii de actualitate din domeniul acordarii primului ajutor, rubrici speciale dedicate afectiunilor de sezon, ilustratii grafice explicative si filme cu demonstratii ale solutiilor de prim ajutor. Cei mai cautati termeni pe site-ul lectiadeprimajutor.ro au fost: prim ajutor, soc anafilactic, epilepsie, manevra Heimlich, indigestia, trusa de prim ajutor, contractura musculara, fractura inchisa, pozitia laterala de siguranta, coma alcoolica. Vizitatorii pot adresa intrebari medicilor SMURD prin intermediul unui formular online si primi raspunsuri in 24 de ore sau isi pot testa cunostintele despre acordarea primului ajutor si verifica stilul de alimentatie si viata prin quiz-uri online.

De asemenea, vizitatorii site-ului pot contribui cu informatii noi la situatiile deja existente sau pot propune situatii si solutii noi, iar cei care doresc sa fie la curent cu ultimele noutati se pot abona la e-newsletter-ul ”Lectia de prim ajutor” – pana acum peste 1.500 de romani au optat sa se aboneze pentru a fi mereu la curent cu ultimele informatii despre subiectul acordarii primului ajutor. Informatiile sunt disponibile si in retelele de socializare Facebook www.facebook.com/lectiadeprimajutor si Twitter http://twitter.com/#!/primajutor. In ultimul an, numarul persoanelor care au dat Like paginii Lectia de prim ajutor pe Facebook a crescut de la 7.000 la 13.000, ceea ce arata inca o data interesul pe care romanii il acorda subiectului si nevoia de a avea acces cat mai usor la informatiile despre acordarea primului ajutor in situatii de urgenta.

Pentru a spori nivelul de interactivitate al programului si a asigura accesul facil la informatii, utilizatorii de telefoane si tablete cu sisteme de operare iOS si Android pot descarca si utiliza gratuit prima aplicatie cu solutii de prim ajutor disponibila in limba romana, cu ajutorul careia obtin rapid informatii si solutii pentru cele mai des intalnite probleme medicale (http://www.lectiadeprimajutor.ro/aplicatii-pentru-android-si-iphone/). Aplicatia pentru smartphones este disponibila si in varianta offline, putand fi descarcata si accesata chiar si in lipsa conexiunii la internet. De la lansarea aplicatiilor, in luna august 2012, s-au inregistrat 23.000 de descarcari. Cu ocazia aniversarii a trei ani de program, a fost lansata noua versiune a aplicatiei ”Lectia de prim ajutor” pentru telefoanele si tabletele cu sisteme de operare Android.

 

Partenerii programului

Asociatia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro) este o organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, care are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. In primii sase ani de activitate, 2008 – 2013, MaiMultVerde a lucrat cu 20.000 de voluntari, a plantat peste 650.000 de puieti, a strans peste 300 de tone de deseuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucuresti, Oradea si Timisoara, Cicloteque, a derulat mai multe campanii nationale de informare si educatie si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde in primii sase ani a ajuns la 4.000.000 de euro. Fondurile au fost obtinute din sponsorizari oferite de marile companii din Romania si din finantari europene nerambursabile.

ING Asigurari de Viata (http://asigurari- pensii.ing.ro) este prima companie internationala de asigurari de viata care a intrat pe piata din Romania, in ianuarie 1997. Incepand cu anul 1999 este lider al pietei de asigurari de viata, cu o cota de piata de 38% in iunie 2014. Initiata in 2010, atunci cand a fost creata o divizie dedicata in cadrul departamentului de marketing, strategia de responsabilitate sociala a ING Asigurari de Viata urmareste ca directii prioritare educatia financiara, protectia mediului si accesul la educatie pentru copiii talentati sau defavorizati, la care s-a adaugat in 2011 pilonul programelor care ofera “Sanse la viata”. Printre actiunile derulate si sustinute de ING Asigurari de Viata se inscriu programele din domeniul educatiei financiare si in domeniul protectiei mediului. In cadrul pilonului destinat salvarii de vieti, ING se implica in programe de protectie a vietii prin preventie si educatie, diagnostic si tratament – asa cum au fost programul pentru punerea in functiune a Sectiei de cardiochirurgie pediatrica a spitalului de copii Marie Curie, initiativa “Copilaria nu trebuie traita in spital” pentru refacerea etajelor 6 si 7 din cadrul Spitalului Fundeni, proiectul “In pas cu Paul” si, nu in ultimul rand, initiativa de sprijinire a SMURD pentru achizitionarea primului avion sanitar.



SMURD
In septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensiva, a inceput experimentarea unui sistem de urgenta ce functioneaza si in alte tari europene. Acesta avea la baza transferul unui echipaj medical spitalicesc, impreuna cu dotarea necesara, la locul unde se gasea pacientul aflat in stare critica, in vederea acordarii unei asistente medicale de urgenta calificata. Echipajul era condus de un medic pregatit in domeniul anesteziei si terapiei intensive si in domeniul medicinei de urgenta. In aceasta faza de inceput, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare, avea in dotare o singura masina echipata pentru interventie rapida, fara posibilitatea de a transporta pacientul, acesta urmand sa fie transferat la cea mai apropiata unitate medicala cu o autosanitara a Serviciului de Ambulanta. Dupa 21 de ani de existenta, SMURD este un serviciu public ce se pune permanent in slujba vietii cetateanului roman. Serviciul activeaza in aproape toate judetele tarii, avand in dotare logistica de ultima generatie si fiind deservit de paramedici, asistenti si medici pregatiti pentru a interveni in orice situatie in vederea salvarii vietilor celor aflati in situatii critice sau dificile din punct de vedere medical.






Pentru mai multe informatii
Anamaria Bogdan, Director de comunicare Asociatia MaiMultVerde: tel. 0755 224816, email: anamaria.bogdan@maimultverde.ro