OMS și UNICEF fac apel la eforturi imediate în vederea vaccinării tuturor copiilor, întrucât cele mai noi date arată că, înainte de declanșarea pandemiei de COVID-19, rata de acoperire vaccinală a stagnat la 85% timp de aproape un deceniu, 14 milioane de copii rămânând nevaccinați în fiecare an
 
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF au lansat ieri un avertisment cu privire la scăderea alarmantă la nivel mondial a numărului de copiii care beneficiază de vaccinurile vitale. Situația este determinată de perturbările produse de pandemia de COVID-19 în oferta și cererea de servicii de imunizare. Conform celor mai noi date publicate de OMS și UNICEF, aceste perturbări pun în pericol progresele înregistrate în acoperirea mai multor copii și adolescenți cu o gamă mai largă de vaccinuri, progrese deja limitate de un deceniu de stagnare a ratei de vaccinare. 
 
Cele mai noi estimări privind acoperirea vaccinală realizate de OMS și UNICEF pentru anul 2019 arată că există pericolul anulării unor îmbunătățiri, cum sunt introducerea vaccinului HPV în 106 țări și sporirea nivelului de protecție a copiilor împotriva mai multor boli. De exemplu, datele preliminare pentru primele patru luni ale anului 2020 indică o scădere semnificativă a numărului copiilor cărora li se administrează toate cele trei doze ale vaccinului diftero-tetano-pertussis (DTP3). Este prima dată în 28 de ani când se constată o scădere a acoperiri vaccinale cu DTP3 – marker al imunizării la nivel național și transnațional.
 
„Vaccinurile sunt unul dintre cele mai puternice instrumente din istoria sănătății publice, iar în prezent beneficiază de imunizare mai mulți copii decât oricând altădată,” a spus Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al OMS. „Dar pandemia pune în pericol aceste progrese. Lipsirea copiilor de scheme de imunizare de rutină are ca efecte evitabile suferințe și pierderi de vieți omenești care le-ar putea depăși cu mult pe cele provocate de COVID-19. Nu este însă obligatoriu ca situația să evolueze în acest sens. Vaccinurile pot fi administrate în siguranță chiar și în timpul pandemiei, iar noi facem apel către toate țările să ia măsuri pentru continuarea acestor programe esențiale, salvatoare de vieți”.
 
Perturbări provocate de COVID-19
Cel puțin 30 de campanii de vaccinare împotriva rujeolei sunt în pericol de anulare din cauza pandemiei de COVID-19, fapt care ar putea conduce la noi focare în 2020 și în anii următori. Conform unui nou sondaj puls realizat de UNICEF, OMS și Gavi în colaborare cu Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor al SUA, Institutul de Vaccinuri Sabin și Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg, 75% dintre cele 82 de țări respondente au raportat că, începând cu luna mai a anului 2020, s-au confruntat cu perturbări provocate de COVID-19 în programele lor de imunizare. 
 
Motivele pentru perturbarea serviciilor diferă. Chiar dacă serviciile sunt disponibile, populația nu le poate accesa fie din cauze cum sunt reticența de a părăsi domiciliul, întreruperi ale serviciilor de transport, dificultăți economice, restricții de deplasare, fie din teama de a nu se expune contactului cu persoane suferind de COVID-19. De asemenea, mare parte din personalul sanitar nu este disponibil din cauza restricțiilor de circulație, a detașării către centre de tratament al COVID și a lipsei echipamentelor de protecție.
 
„COVID-19 a transformat vaccinarea (până de curând, o activitate rutinieră) într-o sarcină descurajantă”, a spus Henrietta Fore, Director Executiv al UNICEF. „Trebuie să oprim reducerea ratei de acoperire și să reluăm de urgență programele de vaccinare, înainte ca viețile copiilor să fie puse în pericol de alte boli. Nu putem să înlocuim o criză sanitară cu o alta.”  
 
Rata globală de acoperire, stagnantă
Înainte de apariția COVID-19, nivelul de acoperire vaccinală stagna la 85% în cazul vaccinurilor DTP3 și rujeolic. Probabilitatea ca unui copil născut astăzi să i se administreze înainte de a împlini 5 ani toate vaccinurile recomandate la nivel global este sub 20%.
 
În 2019, aproape 14 milioane de copii nu au beneficiat de vaccinuri vitale, cum sunt vaccinurile DTP3 și rujeolic. Majoritatea acestor copii trăiesc în Africa și, cel mai probabil, nu au acces nici la alte servicii de sănătate. Două treimi dintre acești copii sunt concentrați în 10 țări cu venituri medii și mici: Angola, Brazilia, Republic Democratică Congo, Etiopia, India, Indonezia, Mexic, Nigeria, Pakistan și Filipine. Copiii din țările cu venituri medii au o pondere din ce în ce mai mare în rândul celor nevaccinați. 
 
Progrese și provocări pe țări și pe regiuni
S-au înregistrat anumite progrese. Acoperirea regională cu a treia doză a vaccinului DTP în Asia de Sud a crescut cu 12 puncte procentuale în ultimii 10 ani, în special în India, Nepal și Pakistan. Cu toate acestea, aceste progrese greu-câștigate ar putea fi anulate de perturbări asociate pandemiei de COVID-19. Statele care au înregistrat progrese semnificative, cum sunt Etiopia și Pakistan, sunt expuse riscului de regres, dacă serviciile de imunizare nu sunt reluate cât mai curând posibil. 
 
Situația este în special îngrijorătoare în America Latină și în Caraibe, unde ratele de acoperire tradițional mari au scăzut în ultimul deceniu. În Brazilia, Bolivia, Haiti și Venezuela, acoperirea vaccinală a scăzut cu cel puțin 14 puncte procentuale din 2010. Aceste țări se confruntă în prezent și cu perturbări moderate până la severe asociate COVID19.   
 
În timp ce comunitatea sanitară globală încearcă să recupereze terenul pierdut din cauza perturbărilor provocate de COVID-19, UNICEF și OMS sprijină eforturile țărilor de a își reproiecta și reface programe de imunizare mai bune, astfel:
 
· Reluarea serviciilor, astfel încât țările să poată oferi în condiții de siguranță servicii de imunizare de rutină în timpul pandemiei de COVID-19, prin respectarea recomandărilor privind igiena, distanțarea fizică asigurarea echipamentelor de protecție pentru personalul sanitar; 
· Sprijin pentru ca personalul sanitar să comunice activ cu aparținătorii, cărora să le explice cum au fost reconfigurate serviciile pentru a putea fi prestate în condiții de siguranță;
· Corectarea lacunelor de acoperire și imunitate; 
· Extinderea serviciilor de rutină în comunitățile neacoperite, comunități în care trăiesc unii dintre cei mai vulnerabili copii.
 
Cu privire la date
În fiecare an, UNICEF și OMS realizează noi estimări privind acoperirea vaccinală în 195 de țări, estimări care permit o evaluare critică a măsurii în care reușim sau nu să ajungem la fiecare copil cu vaccinurile care salvează vieți. Pe lângă estimările privind acoperirea vaccinală pentru 2019, metodologia aplicată de OMS și UNICEF implică și actualizarea întregii serii de date istorice privind imunizarea pe baza celor mai noi informații disponibile. Revizuirea din 2019 cuprinde 39 de ani de estimări privind acoperirea vaccinală, din 1980 până în 2019. Acoperirea vaccinală cu DTP3 este folosită ca indicator de evaluare a ponderii copiilor vaccinați și este calculată pentru copii cu vârsta sub un an. Numărul estimat de copii vaccinați este calculat folosind date demografice din World Population Prospects 2019 (WPP) [Previziuni demografice mondiale] publicate de ONU].
 
Cel mai nou sondaj puls a fost realizat în iunie 2020 de UNICEF, OMS și Gavi, în colaborare cu Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor al SUA, Institutul de Vaccinuri Sabin și Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg. Respondenți din 82 de țări, printre care 14 cu rate de acoperire vaccinală de sub 80% în 2019, au raportat că, începând cu luna mai a anului 2020, s-au confruntat cu perturbări provocate de pandemia de COVID-19 în serviciile de imunizare. La sondajul puls online cu privire la imunizare au răspuns 260 de experți în domeniu, inclusiv reprezentanți ai ministerelor sănătății, instituțiilor de învățământ și organizaților mondiale de sănătate, din 82 de țări. Un sondaj puls anterior, realizat în aprilie și la care s-au primit 801 răspunsuri din 107 țări, a arătat că perturbările provocate programelor de imunizare de rutină erau deja larg răspândite, afectând toate regiunile. 64% dintre țările reprezentate în respectivul sondaj au declarat că programele de imunizare de rutină fuseseră întrerupte sau chiar suspendate.
 
Organizația Mondială a Sănătății joacă rolul de lider global în domeniul sănătății publice, în cadrul sistemului Organizației Națiunilor Unite. Fondată în 1948, OMS conlucrează cu 194 de state membre, desfășurându-și activitatea în șase regiuni ale lumii, din peste 150 de birouri, pentru a promova sănătatea, pentru a menține siguranța sanitară a lumii și pentru a îi sprijini pe cei vulnerabili. Obiectivele noastre pentru 2019-2023 sunt: încă un miliard de oameni beneficiari ai asigurărilor universale de sănătate, încă un miliard de oameni protejați în caz de urgență sanitară și încă un miliard de oameni care se bucură de sănătate mai bună și confort socio-emoțional sporit. 
 
 
***
UNICEF
este prezent în unele dintre cele mai dificile locuri din lume, pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizați copii ai planetei. În 190 de țări și teritorii, pretutindeni, ne desfășurăm activitatea în sprijinul fiecărui copil, pentru a construi o lume mai bună pentru toți. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitățile sale în beneficiul copiilor, vizitați .

Urmăriți UNICEF pe Twitter și pe Facebook.