Lansat în septembrie 2017 în Ploiești și septembrie 2018 în Cluj-Napoca, Programul „ȋnCerc” de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) și a bolilor civilizației la copii, demarat în România de Asociația Medicover, s-a adaptat și conformat normelor recomandate de autorități, în contextul pandemiei COVID-19, implementând consilierea online în rândul celor peste 2.500 de copii participanți din ambele orașe.

Despre Programul „ȋnCerc”

Obiectivul programului susținut exclusiv din fondurile Asociației Medicover este acela de a conștientiza riscul DZ2 la copii și urmărește îmbunătățirea stilului de viață al familiilor participante, din orașele selectate din România, prin cele două componente ale sale: o nutriție adecvată și activitate fizică susținută.

Programul „ȋnCerc” intervine activ la nivelul unui grup de vârstă identificat de specialiștii „ȋnCerc” drept optim pentru astfel de schimbări – copiii de 10-12 ani (elevii de clasa a V-a). În prima fază a Programului, în baza unui acord de la părinți/tutore, elevilor le-a fost evaluată starea de sănătate. În faza a doua a programului, cea de consiliere personalizată, copiii la risc de a dezvolta DZ2, invitați să participe la program, primesc sfaturi aplicate în cadrul a șase ședințe de consiliere de medicină generală, nutriție, activitate fizică și psihologie. Aceste ședințe se derulează pe parcursul a 18 luni, întocmai pentru a le permite familiilor să integreze armonios recomandările specialiștilor în viața lor de zi cu zi.

Diabetul și obezitatea merg mână-n mână. Odată apărută, obezitatea are o istorie naturală de creștere de la un an la altul. În România, la fel ca peste tot în lume, realitatea reflectă acest lucru – copiii supraponderali sau obezi de azi ar putea fi adulții supraponderali sau obezi de mâine.

Recunoscând acest risc, autoritățile din țara noastră au adoptat în noiembrie 2020 legea prevenției diabetului, o bornă importantă în implementarea unui program național de prevenție și diagnosticare precoce a diabetului zaharat, inițiativă pe care Consiliul Științific al Programului
„ȋnCerc” o susține încă de acum trei ani.

Rezultatele Programului „ȋnCerc”


Până în prezent, circa 35% din cei 8.211 copii evaluați de Asociația Medicover din cele două orașe din România au fost identificați cu suprapondere sau obezitate.

Cu toate acestea, Programul s-a finalizat pentru o primă generație de copii din ambele orașe de implementare cu progrese semnificative: peste 70% dintre aceștia au înregistrat scăderi ale indicelui de masă corporală, îmbunătățindu-și astfel masa musculară și pierzând din țesutul adipos în exces.

Programul “ȋnCerc” are drept parteneri Primăria Ploiești, Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Primăria Cluj-Napoca, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Asociația Română pentru Studiul Obezității, Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Medicover, Synevo. Programul este sprijinit de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății.

Prof. Univ. Dr. Gabriela Roman – Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, membru al Consiliului Științific al Programului „ȋnCerc”:
 
„Programul înCerc promovează de mai bine de trei ani importanța prevenției diabetului zaharat de tip 2, cu un specific complex în România, în focus fiind copiii la risc de dezvoltare DZ2. Odată cu adoptarea legii de prevenție a diabetului în țara noastră, la sfârșitului anului trecut, putem avea o viziune de implementare mai extinsă, pentru reducerea impactului devastator al diabetului zaharat la nivel populaţional. Prevenţia, prin toate pârghiile pe care le are la dispoziţie, poate contribui activ la reducerea prevalenţei diabetului şi a complicaţiilor sale.”

Prof. Univ. Dr. Maria Mota – Membru al Consiliului Științific al Programului „ȋnCerc”, membru în conducerea „European Society for Study of Diabetes - EASD” (2015-2018), președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli de metabolism (2012-2015):
 
„Era COVID-19, descrisă ca <<o perioadă obezogenă si diabetogenă>>, este marcată de stres, anxietate sau chiar depresie, iar perioadele de carantină favorizează un stil de viață nesănătos; măsurile de distanțare socială, izolarea, carantina limitează interacțiunile umane și pot avea consecințe asupra greutății atât prin aportul crescut de energie (alimentație nesănătoasă cantitativ și calitativ), cât și prin scăderea consumului, din cauza scăderii activității fizice. De aceea, educația pentru un stil de viață sănătos se impune mai mult ca oricând, la nivelul întregii populații, inclusiv la copii!”

George Istrate, Director General al Asociației Medicover:

„Chiar dacă 2020 și inclusiv începutul lui 2021 au însemnat pentru noi o sistare a evaluărilor fizice în școli și o readaptare a consilierii personalizate, pe format online, ne-am bucurat să descoperim deschiderea familiilor, care, și în contextul distanțării sociale, ne-au fost alături virtual. Vom continua aceste ședințe în format online și, de fiecare dată când realitatea momentului o permite, vom reintegra și consilierea în fizic, realizată în clinicile Medicover din Ploiești și Cluj-Napoca, în condiții de siguranță deosebită.”

Florinela Cîrstina, Președinte al Consiliului Științific al Programului “ȋnCerc”, Director General Medicover România:
 
„Noi promovăm și susținem foarte concret, prin implicarea directă a rețelei noastre, importanța conștientizării riscurilor de sănătate, în special pentru anumite categorii, iar copiii reprezintă o categorie prioritară. Împreună cu Asociația Medicover, am dezvoltat în ultimii ani Programul înCerc pentru conștientizarea riscurilor diabetului zaharat și obezității. Cred că astfel de programe trebuie intensificate cât de curând, mai ales după un an în care copiii au dezvoltat sau susținut activități cu impact care nu au contribuit în sens pozitiv la propria sănătate. Copiii au mare nevoie de mișcare, alimentație echilibrată și mediu emoțional sigur. Rezultatele acestui program, chiar și în condițiile contextului pandemic, ne arată că suntem pe drumul corect și ne bucură enorm, prin urmare vom continua acțiunile sub egida înCerc.”

***
Despre Asociația Medicover

Asociația Medicover s-a înființat în 2016, cu ajutorul Fundației Medicover, ambele organizații fiind patronate de Fundația Christina și Jonas af Jocknick, întemeietorii Medicover. Asociația Medicover este axată pe educarea, sprijinirea comunităților locale și dezvoltarea unor programe care să contribuie în mod direct sau indirect la îmbunătățirea sănătății și la sensibilizarea publicului la un stil de viață adecvat.

Principala inițiativă a Asociației Medicover este Programul de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației „înCerc”, prin intermediul căruia 12.000 de copii din două orașe din România vor fi evaluați cu privire la riscul dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 și a bolilor civilizației, aproximativ 3.000 dintre aceștia participând ulterior la etapa de consiliere personalizată, derulată pe parcursul a 18 luni.

Sub egida  “Resurse pentru Fapte Bune”, cu ajutorul voluntarilor Medicover și Synevo, Asociația Medicover derulează periodic și alte acțiuni în sprijinul comunităților în focus.

Ca recunoaștere pentru acțiunile de prevenție derulate în cadrul Programului „înCerc”, Asociația Medicover a primit distincții în cadrul celor mai importante evenimente și de la inițiative CSR notabile, precum Gala Societății Civile, Romanian CSR Awards, Community Index – Romanian CSR Index 2020.

Webiste înCerc | Apariții Media | Materiale de Presă

Despre Medicover

Medicover este unul dintre cei mai importanți furnizori internaționali de servicii medicale și de diagnostic. Compania a fost fondată în 1995 pentru a răspunde cererii în creștere de servicii medicale de înaltă calitate din Polonia, apoi s-a extins în alte țări, pentru a răspunde unei nevoi asemănătoare. În prezent, piețele principale ale Medicover sunt Polonia, Germania, România și Ucraina. Compania oferă o gamă largă de servicii medicale, printr-o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată și laboratoare prin două divizii - Healthcare Services și Diagnostic Services.

Divizia de Servicii Medicale (Healthcare Services) oferă servicii medicale integrate, predominant finanțate de angajatori și abonamente ce acoperă o gamă largă de servicii de îngrijire primară și de specialitate. Principalele piețe pe care activează sunt Polonia și România, cele mai mari economii din Europa Centrală și de Est, care înregistrează cea mai rapidă creștere din regiune.

Divizia de Servicii de Diagnostic (Diagnostic Services) oferă o gamă completă de servicii clinice de laborator, inclusiv teste de rutină și avansate. Principalele piețe ale diviziei sunt Germania, România, Ucraina și Polonia.

Medicover România este prezentă de 25 de ani pe piața serviciilor de sănătate private și dispune de o rețea de 36 de clinici în București și în țară și două spitale generaliste: unul în Capitală și celălalt în Oradea. Spitalele corespund celor mai înalte standarde medicale – moderne, sigure, aproape de pacienți – și includ toate departamentele: ambulator, spitalizare de zi, precum și o gamă variată de specialități medicale și chirurgicale. Medicover România face parte din Medicover, companie internațională importantă care oferă servicii medicale și de diagnostic, fondată în 1995.