Asociația Colegiul Pacienților solicită urgent Guvernului, Ministerului Sănătății și Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene alocarea a 10% din fondurile Planului Național de Redresare și Reziliență pentru construcția și dotarea de spitale publice noi în România, care să asigure îngrijire medicală în condiții normale, umane si de siguranță pentru cetățenii României, cetățeni europeni.
 
Spitalele existente sunt vechi, cu infecții nosocomiale în pereți, cu saloane mici, neconforme ce nu permit evacuarea de urgență și în siguranță a pacienților, iar structurile de construcție ale acestora sunt incompatibile cu regulile de avizare ISU. În România exista județe întregi în care niciun spital nu are aviz de securitate la incendiu, iar zeci de spitale au recomandare de relocare de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Mor oameni nevinovați sau arși de vii în spitalele publice, iar statul român de 30 de ani  eșuează constant în a gasi soluții.
 
„Astăzi, Europa da o șansă sănătății noastre și cetățenilor României, iar decizia corectă din partea autoritatilor ar fi alocarea urgenta a unei sume din Fondul de Redresare și Reziliență post covid pentru construcția spitalelor. Ce poate fi mai urgent si mai important de redresat decat conditia spitalelor romanesti? Asociatia Daruieste Viata a demonstrat ca poate fi construit un spital complet nou, cu 30 de milioane EUR, făcând dovada unei execuții bugetare corecte și realism în proiect. Prin alocarea a 10%  din fondurile Planului Național de Redresare și Reziliență (respectiv 3 mld de euro) autoritatile romane ar putea construi pana la 100 de spitale noi in Romania. E dreptul cetatenilor romani de a fi tratati după standarde europene și obligația autorităților, conform Constituției, să garanteze ocrotirea sănătății lor.”- Andreea Duminicioiu – Director proiecte monitorizare investitii infrastructura medicala, Asociatia Colegiul Pacientilor.
 
Cetatenii asteaptă din partea Guvernului României și a Ministerului Sănătății reforma atât de necesară din sistemul de sănătate și asigurarea accesului la un sistem public de sănătate modern si eficient. Există deja o petiție națională unde cetățenii semnează pentru spitale noi, susținând această cauză. Poate fi semnata accesand acest link.
 
Asociația Colegiul Pacienților solicită Guvernului României, Ministerului Sănătății și Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene să pună cu prioritate pe agenda publică acest demers și să actualizeze Planul Național de Redresare și Rezilientă, prin includerea acestei propuneri.

***
Despre Colegiul Pacienților

 
Suntem o asociație de pacienți, organizație nonguvernamentală ( ONG ) cu reprezentativitate națională, cu 19 Sucursale si peste 7000 de membri, născută din dorința de a pune interesele oamenilor pe primul loc atunci când vine vorba de sănătate.
 
Asociația Colegiul Pacienților își propune să fie o prezență activă în societate și să reprezinte cu demnitate și diligență drepturile pacienților și accesul universal la servicii medicale de calitate.

Photo Credits: Unsplash, Enric Moreu