Special Olympics România a lansat Comitetul Sportiv Național Special Olympics în cadrul Conferinței Naționale LIDERI PRIN SPORT. Conferința cu tema ”Integrarea socială prin sport a persoanelor cu dizabilități intelectuale” a fost organizată de Fundaţia Special Olympics din România (SOR) și a avut loc pe 20 septembrie la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român din București.

Comitetul Sportiv Național Special Olympics (CSNSO) este o rețea informală care reunește 15 cluburi sportive care au ca membri persoane cu dizabilități intelectuale (PDI) din Arad, Bacău, Botoșani, Brașov, București-Ilfov, Cluj, Constanța, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Vâlcea, Prahova, Sibiu și Timiș. Persoanele cu dizabilități intelectuale (PDI) au un coeficient de inteligență mai mic decât 70 și limitări în anumite arii ale vieții, numărul acestora fiind estimat de Organizația Mondială a Sănătății la 1 - 3% din populația globală.

Comitetul Sportiv Național Special Olympics (CSNSO) are scopul de a susține accesul nediscriminatoriu al PDI la practicarea sportului în forme adaptate nivelului lor de abilități, în conformitate cu principiile și metodologia mișcării Special Olympics, cu beneficii dovedite pentru menținerea și ameliorarea stării lor de sănătate și a integrării lor sociale. CSNSO la nivel național și cluburile fondatoare la nivel local vor organiza activități de advocacy pentru combaterea discriminării PDI în sport, cuprinzând întâlniri cu autoritățile, conexiuni cu federațiile sportive și alte demersuri menite a facilita accesul PDI la baze sportive și la finanțări care să permită derularea de antrenamente și competiții dedicate lor pe tot parcursul anului. Acestea vor crea cadrul necesar constituirii unor delegații sportive care să se prezinte onorabil la Jocurile Mondiale de vară și de iarnă Special Olympics, unde vor concura alături de sportivi cu dizabilități din peste 190 de țări și teritorii. În final CSNSO va milita pentru recunoașterea sporturilor adaptate Special Olympics drept o componentă legitimă și valoroasă a marii familii a sportului.

În cadrul Conferinței Naționale LIDERI PRIN SPORT s-au adus exemple din alte țări europene în ceea ce privește accesul persoanelor cu dizabilități la practicarea sportului (baze sportive, antrenori și alte resurse pentru organizarea de antrenamente și competiții). Cel mai bun exemplu a fost dat de către organizația colaboratoare din proiect, Special Olympics Islanda, care reunește toți sportivii cu dizabilități din țară.

Mihai Covaliu, Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român a spus că ”Sunt extrem de onorat să pot aduce în discuție sportul ori de câte ori am ocazia. Casa Olimpică este deschisă pentru toți sportivii. Noi sprijinim persoanele cu dizabilități intelectuale și sunt convins că se vor găsi soluții pentru a reuși să aducem în rândul acestor tineri mult mai multă încredere și speranță, să-i ajutăm să ne reprezinte și să se prezinte la următoarele competiții la un nivel din ce în ce mai bun”.

”A face sport este cea mai mare victorie. Mulțumesc Special Olympics România că ați deschis drumul incluziunii persoanelor cu dizabilități intelectuale. După părerea mea, aceste persoane sunt slab reprezentate și eforturile voastre de a le face cunoscută vocea sunt foarte importante” – a spus Christo Velkov, Vicepreședinte de dezvoltare strategică la Special Olympics Europa și Eurasia.

Ramona Chiriac - Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România a punctat faptul că ”Rolul sportului în integrarea socială se regăsește și în strategia privind drepturile persoanelor cu dizabilități 2021 – 2030, lansată de Comisia Europeană anul trecut. Egalitatea este una din valorile europene prevăzută în tratatele noastre... Strategia mai cere acces egal și nediscriminatoriu la sport pentru persoanele cu dizabilități, considerându-l esențial pentru incluziune și participarea deplină în societate. Vrem să consolidăm o Uniune Europeană care pune cetățeanul în centru, pune etica și drepturile omului în centru, pune respectul pentru diferențe în centrul acțiunilor sale. Rolul nostru, al instituțiilor guvernamentale și nonguvernamentale, este acela de a lucra solidar pentru a asigura condițiile necesare acestor împliniri de destin, de potențial”.

Special Olympics are o istorie și tradiție îndelungată în SUA iar în Emiratele Arabe Unite (UAE) persoanele cu dizabilități intelectuale sunt numite ”persoane cu determinare”. Ultima ediție a Jocurilor Mondiale Special Olympics, din 2019, a fost găzduită la Dubai.

”Emiratele Arabe Unite și-au setat ca scop să devină țară lider în educarea persoanelor cu determinare (dizabilități). Sunt recunoscătoare pentru faptul că în ultimii trei ani, de când lucrăm cu Special Olympics Romania, am întâlnit oameni care inspiră, printre aceștia numărându-se și sportivii ambițioși și entuziaști din cadrul Special Olympics Romania care ne-au făcut să regândim înțelesul cuvântului "imposibil"” – a spus Ing. Mahrah Al Shaya Alali, Adjunct Șef de Misiune, Ambasada EAU.

”I-am întrebat astăzi pe Mihai și pe Ioana (doi dintre Sportivii Lideri) (...) dacă, atunci când stau aproape de ei (...), unele dintre abilitățile și aptitudinile lor s-ar putea transfera și la mine. Dar nu, cred că acest lucru ține doar de munca lor grea. Așa că, dacă mă vedeți stând aproape de sportivii Special Olympics, veți ști că eu caut să primesc acea energie specială a lor. (...) Eunice Kennedy Shriver (fondatoarea mișcării Special Olympics) (..) a știut pe bună dreptate că nu există nicio corelație între dizabilitatea unei persoane și ceea ce poate face în sport. (...) – a declarat Timothy E. Gerhardson, Consilier pentru presă şi cultură al Ambasadei S.U.A.

”Sportivii Special Olympics România au adunat un număr impresionant de medalii de-a lungul timpului, beneficiind de susținerea multor prieteni și colaboratori, unii dintre ei fiind astăzi alături de noi. De exemplu, sprijinul Comitetului Olimpic și Sportiv Român a fost hotărâtor pentru participarea noastră la Jocurile Mondiale de la Abu Dhabi din 2019. Astăzi ne-am adunat la Conferința Națională LIDERI PRIN SPORT ca să ascultăm vocea Sportivilor Lideri și să promovăm activitatea celor 15 cluburi sportive dedicate persoanelor cu dizabilități intelectuale, care vor organiza antrenamente și competiții pentru acestea”, a declarat Cristian Ispas, Director Național Special Olympics România.

La Conferința Națională LIDERI PRIN SPORT au participat, în calitate de speaker și Antoaneta-Georgina Bolchiș, Secretar de Stat în Ministerul Educației; Carmen Tocală, Președintele Federației Române de Baschet, Vicepreședintele FIBA Europa; Florin Șari, Manager pentru responsabilitate socială la Federația Română de Fotbal; Dr. Ingi Þór Einarsson, Lector la Departamentul de Științe ale Sportului la Universitatea din Reykjavik; Aura Bota, Prof. Univ. Dr. la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport; Ciprian Iosep, Guvernator Lions Club District 124 România; Anna Karólína Vilhjálmsdóttir, Director la Special Olympics Islanda, Lector Dr. Oana Constantinescu de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Conf. Univ. Dr. Antoanela Oltean - Universitatea „Ovidius“ din Constanța, Andrei Talpeș - Președintele Clubului Sportiv Municipal Constanța, Oana Băluțescu, Coordonator, Punctul Național de Contact pentru Programul Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori. De asemenea, și-au împărtășit opiniile Sportivi Lideri, Mentori și coordonatori Special Olympics România.

În avanpremiera Conferinței Naționale Lideri prin Sport a avut loc pe 19 septembrie întâlnirea Comitetului Sportivilor Lideri, format din persoane cu dizabilități intelectuale care reprezintă Sportivii Lideri din județele proiectului. Persoanele cu dizabilități intelectuale au și ele Comitetul lor, dovadă că au abilitățile necesare pentru a-și cere drepturile și se pot asocia în vederea obținerii unor beneficii comune. Membrii Comitetului au dezbătut, au făcut schimb de experiență și, în final, au identificat nevoi și modalități de a face advocacy în comunitățile lor locale. Mara și Anca Oprea, în calitate de Sportivi Lideri au prezentat demersurile de advocacy întreprinse până în prezent în cadrul proiectului.

Conferința Națională a fost organizată în cadrul proiectului ”LIDERI PRIN SPORT – Programul de Advocacy pentru Persoanele cu Dizabilități Intelectuale” (https://advocacy.specialolympics.ro/). Proiectul se desfășoară pe parcursul a 36 de luni și este implementat în 15 județe: Arad, Bacău, Botoșani, Brașov, București-Ilfov, Cluj, Constanța, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Vâlcea, Prahova, Sibiu și Timiș.

Proiectul „Lideri prin sport” este derulat de Fundaţia Special Olympics din România în parteneriat cu Asociația de Sprijin pentru Constituirea, Dezvoltarea și Managementul Structurilor Sportive, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

*Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă

Despre proiect

Scopul proiectului este de a forma persoane cu dizabilități intelectuale (PDI) în tehnici de advocacy, leadership și auto-reprezentare, care să constituie Comitetul Sportivilor Lideri SO pentru a aborda autoritățile locale și pentru a solicita acces la baze sportive pentru antrenamente și fonduri publice pentru organizarea de competiții sportive. De asemenea, se va coagula rețeaua informală Comitetul Sportiv Național Special Olympics, cu scopul de a reprezenta PDI și de a milita pentru drepturile lor, de a întări capacitățile PDI și a îmbunătăți accesul lor la practicarea sportului.

Despre Fundaţia Special Olympics din România

Există peste 200 de milioane de persoane cu dizabilități intelectuale (PDI) în întreaga lume, din care aproximativ 130.000 în România. Special Olympics România își dorește, încă de la înființarea sa din 2003, să ajungă la fiecare dintre ele și la familiile lor prin competiții, cursuri, evaluari ale stării de sănătate, evenimente de strângere de fonduri și prin soluții sustenabile pentru creșterea angajabilității persoanelor adulte cu dizabilități intelectuale.
Informații și fotografii despre Special Olympics România: www.specialolympics.ro, https://www.facebook.com/specialolympicsromania, https://www.instagram.com/specialolympicsromania

Despre Asociația de Sprijin pentru Constituirea, Dezvoltarea și Managementul Structurilor Sportive (ASCDMSS)

Asociația a încheiat relații de parteneriat și colaborare cu peste 12 Federații Sportive și reprezintă interesele a peste 20 de Cluburi Sportive din mai multe județe și ramuri sportive. Cu ajutorul personalului specializat, ASCDMSS a asigurat consultanța de specialitate cu ocazia demersurilor care au avut drept rezultat înființarea a două noi Federații Sportive (Darts și respectiv Chanbara), fiind certificată de Ministerul Tineretului și Sportului ca structură în cadrul Sistemului Național de Educație Fizică și Sport din România.

Despre Special Olympics Islanda

SO Islanda sprijină integrarea socială prin sport a persoanelor cu dizabilități intelectuale organizând pe tot parcursul anului antrenamente și competiții sportive dedicate persoanelor cu dizabilități intelectuale. SO Islanda este parte dintr-un organism similar ca organizare cu rețeua informală Comitetul Național Sportiv SO, are o bogată practică în advocacy, rezultatele fiind atât în domeniul sportului (acces la săli/terenuri/ baze sportive pentru PDI și antrenorii lor), cât și în cel al vizibilității PDI în comunități și la nivel național.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.