In acest context a fost lansat si un amplu program national de informare, educare si preventie a hepatitei in Romania „STOP Hepatita”, care va face cunoscute rezultatele unui raport de cercetare complex cu privire la patologia hepatica de etiologie virala, dar si informatii cu privire la sistemul national de sanatate angrenat in managementul acestei patologii.
 
Romania se afla pe locul 1 in randul tarilor europene la numarul total de cazuri de hepatita, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Mai mult, conform rezultatelor publicate intr-un studiu international de prevalenta si estimare a nivelului de infectie cu virusuri hepatitice B si C, situatia estimata pentru Romania la nivelul anului 2013 un numar de 1 016 800 locuitori ar fi infectati cu virus hepatitic B si 635 500 locuitori ar putea fi infectati cu virus hepatitic C. Pentru hepatita virala de tip A, ultimul raport anual epidemiologic publicat de catre Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) pentru anul 2013 situa Romania pe primul loc intre statele membre ale Uniunii Europene ca rata a incidentei cazurilor raportate (12,05 la 100 000 de locuitori).

In acest context, Fundatia „Renasterea” pentru Sanatate, Educatie si Cultura a semnat un protocol cu  Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie si Societatea Romana de Boli Infectioase si HIV/SIDA. Scopul acestuia este de a lansa si implementa impreuna un program amplu de informare, educare si preventie pentru hepatita in Romania. 
 
Parteneriatul si programul au fost anuntate in cadrul unei conferinte de presa la care au participat: Mihaela Geoana, presedinte al Fundatiei „Renasterea”, Prof. dr. Adrian Streinu – Cercel  si Conf. dr. Liana Gheorghe. Raed Arafat, secretar in Ministerul de Interne a fost de asemenea prezent la eveniment.
 
„Am parcurs cu multa atentie brief-ul proiectului “Evaluare multidimensionala a impactului global al virusurilor hepatitice asupra starii de sanatate a populatiei din Romania” si am fost convinsi ca problematica hepatitiei in Romania este deja dincolo de orice nivel acceptabil: este o adevarata problema a societatii, iar societatea are datoria sa se implice in solutionarea ei. Programul national de informare, educare si preventie „STOP Hepatita” pe care il lansam azi in parteneriat cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie si Societatea Romana de Boli Infectioase si HIV/SIDA este mai mult decat o declaratie de intentie. Este un demers asumat si concret. Pentru implementarea lui insa, avem nevoie de tot sprijinul pe care il putem obtine de la autoritati, mediul privat, lideri de opinie si chiar societatea civila per ansamblu. Hepatita este o problema a noastra, a tuturor si trebuie sa ii spunem STOP impreuna”, a declarat Mihaela Geoana, presedinte al Fundatiei Renasterea.
 
„In Romania patologia hepatica de etiologie virala reprezinta una din principalele provocari ale sistemului national de sanatate, datorata atat cazuisticii in crestere, care situeaza in prezent Romania pe primele locuri intre statele membre ale Uniunii Europene, din punct de vedere al incidentei acestei patologii, cat si prin multiplele forme evolutive cu impact major asupra starii de sanatate a pacientului si asupra efortului necesar a fi depus de catre sistemul national de sanatate pentru managementul acestei patologii.
Proiectul isi propune  sa redea o imagine cat mai clara  a patologiei hepatitice de etiologie virala cat si a sistemului national de sanatate angrenat in managementul acestei patologii. De asemenea este necesar ca lucrarea sa formuleze strategii de viitor pentru un mai bun management al bolii.” a declarat Prof. dr.  Adrian Streinu-Cercel.
 
„In Europa majoritatea statelor inregistreaza o prevalenta a hepatitei virale de tip C de 1-2,5%. Romania, Moldova si Italia sunt singurele state cu o prevalenta incadrata in categoria de peste 2,5%. In cazul Romaniei, este posibil ca aceste date sa fie in realitate subestimate ca urmare a unei supravegheri neadecvate a bolii si a naturii asimptomatice a acesteia. In majoritatea cazurilor descoperite, persoanele au suferit infectii in urma cu 20 - 40 ani, evolutia asimptomatica indelungata a bolii expunandu-le la riscul de a evolua catre forme agravate de ciroza hepatica sau carcinom hepatocelular. In absenta unui tratament eficient, morbiditatea si mortalitatea asociata hepatitelor de etiologie virala vor continua sa creasca.” a declarat Conf. dr. Liana Gheorghe.
 
Infectia cronica cu virus hepatitic C este principala cauza a cirozei hepatice, bolii hepatice terminale, a carcinomului hepatocelular si a transplantului hepatic in numeroase tari, fiindu-i atribuite aproximativ 27% din cazurile de ciroza hepatica si aproximativ 25% din cele de carcinom hepatocelular inregistrate la nivel global. Infectiile cronice cu virusuri hepatitice cresc semnificativ riscul de mortalitate de cauza hepatica, aceasta fiind cotata la nivel global ca fiind a 25-a cea mai frecventa cauza de deces.
Infectiile cronice cu virusuri hepatitice se asociaza cu risc sporit de dezvoltare a patologiilor asociate, cum ar fi coronaropatiile sau diabetul zaharat.
 
Programul national „STOP Hepatita” prevede actiuni pentru un an (pana in iulie 2015) in toate zonele importante de informare, educare si preventie si pentru toate publicurile tinta de la copii, tineri, adulti. Zonele de actiune sunt: pentru hepatita A- actiuni de educare despre importanta igienei, de la caravane scolare la programe de campanii complexe de educare; pentru hepatita B- campanii de informare despre importanta preventiei atat prin vaccinare, cat si protejare sexuala; pentru hepatita C (probabil cea mai frecventa cauza de hepatita cronica, ciroza si carcinom hepatocelular in lume)- campanii de detectare a bolii, de constientizare a implicatiilor ei si a posibilitatilor de vindecare.