In cadrul programului educational Primele 1000 de zile, Salvati Copiii Romania, Fundatia Nutricia si Asociatia SAMAS vor dezvolta impreuna un proiect pilot ce are scopul de a creste rata alaptarii exclusive in Romania, prin acordarea de suport pentru tinerele mamici in primele momente dupa nastere, dar si ulterior.
 
Activitatile principale din cadrul proiectului vor fi:
· facilitarea orelor de consiliere individuala pentru alaptare si ingrijirea copilului, sustinute de catre educatori perinatali in maternitatile in care procentul de tinere mame din medii dezavantajate este ridicat. In acest an, Salvati Copiii a ales maternitatile Bucur si Giulesti, din Bucuresti, si Spitalul Orasenesc Dr. Maria Burghelea, din Buftea;
· curs de psihologie a mamei, personalizat pentru acest proiect, oferit de catre specialistii Salvati Copiii educatorilor perinatali SAMAS;
· monitorizarea ratei alaptarii dupa o luna, patru luni, respectiv sase luni, pentru mamele care au beneficiat de suport prin acest proiect, si sintetizarea concluziilor intr-un raport;
· redactarea de materiale informative dedicate gravidelor si mamelor.
 
Obiectivul este ca 1000 de mame sa beneficieze de activitatile detaliate, urmand ca, dupa validare, proiectul sa fie extins la nivel national.
Romania este in continuare clasificata de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept tara cu risc inalt in ceea ce priveste indicatorii de sanatate, conform datelor furnizate de raportul PERISTAT 2010. Acelasi studiu atrage atentia asupra mortalitatii infantile, tara noastra aflandu-se pe primul loc in Europa, cu valori duble fata de media europeana. 
 
De asemenea, in Romania, numai 12,6% dintre mame alapteaza, raportat la 30% - media in tarile europene - iar durata medie a alaptarii exclusive este de numai aproximativ doua luni (studiul IOMC 2011). Aceste cifre ingrijoratoare sunt rezultatul lipsei de suport si de informare a mamelor, care abandoneaza alaptarea din primele saptamani dupa nastere. Conform aceluiasi studiu IOMC, doar 33% dintre mame au declarat ca au fost instruite asupra alaptarii exclusive.
 
„Situatia ingrijoratoare a sanatatii mamelor si a nou-nascutilor este principalul motiv pentru care am decis sa sprijinim programul educational Primele 1000 de zile. Este foarte important ca parintii sa stie ca deciziile pe care le iau in aceasta perioada pentru copiii lor pot influenta sanatatea acestora pentru tot restul vietii. In plus, ne dorim ca prin seminariile si orele de consiliere pe care le organizam sa ajutam cat mai multe mamici sa aiba acces la suport psihologic adecvat, informatii medicale si sfaturi de la specialisti in educatia perinatala” - Dr. Sandra Alexiu, Medic Primar Specialist in Medicina Familiei si Vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, partener ai programului „Primele 1000 de zile”
 
Din 2010, Salvati Copiii Romania a initiat proiectul “Fiecare Copil Conteaza”, cu scopul de a reduce mortalitatea infantila si a copiilor de pana la cinci ani. Sustinuta de specialisti locali (medici de familie, asistenti sociali, mediatori sanitari), echipa Salvati Copiii s-a implicat in actiuni menite sa combata cauzele prevenibile ale deceselor.
 
Proiectul are doua componente majore - cea de informare si educare, atat in randul viitoarelor mame, cat si la nivelul fiecarei comunitati, si cea de interventie - care presupune asigurarea unei alimentatii sanatoase gravidelor si copiilor cu varsta de pana la 5 ani, in 31 de comunitati rurale dezavantajate din tara noastra. Initiativa a adunat pana in prezent 18.836 de beneficiari - 13.679 de copii cu varste cuprinse intre 0 si 5 ani, 3.266 de mame tinere si 1.891 de gravide.
 
Mai mult, Salvati Copiii Romania s-a alaturat eforturilor medicilor si a dotat in ultimi 3 ani 58 de maternitati din 34 de judete ale tarii cu echipamente performante necesare supravietuirii bebelusilor nascuti prematur.
 
„Salvati Copiii deruleaza de 5 ani programe in comunitatile defavorizate, pentru a sprijini tinerele mamici si copiii lor, avand rezultate vizibile. Am decis sa aducem programului nostru o componenta noua, sa dezvoltam un program de suport pentru mamici exact cand au cea mai mare nevoie – in maternitate, in primele zile de la nastere. Impreuna cu Fundatia Nutricia, ne dorim sa putem educa cat mai multe mamici si sa le sprijinim in cea mai dificila meserie, aceea de mama.” - Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania
 
Pana in acest moment, programul Primele 1000 de zile a ajuns la peste 3000 de viitoare mamici, prin intermediul conferintelor de „Nutritie in sarcina” si „Alaptare exclusiva”, organizate in Bucuresti si transmise LIVE pe portalul desprecopii.com, pentru viitoarele mame din provincie. Urmatorul seminar programat are ca tematica „Diversificarea” si se va desfasura in luna octombrie. 

***
Despre PRIMELE 1000 DE ZILE
Ceea ce faci si mananci in primele 1000 de zile reprezinta cheia sanatatii pentru intreaga viata. Primele 1000 de zile se refera la perioada cuprinsa intre prima zi de sarcina si a doua aniversare a copilului. Primele 1000 de zile ofera o oportunitate unica de consolidare a sanatatii pentru tot parcursul vietii. Fundatia NUTRICIA Early Life Nutrition sustine un parcurs sanatos al primelor 1000 de zile prin studii de cercetare, materiale educationale si servicii de informare continua a parintilor, alaturi de partenerii sai: Societatea Nationala de Medicina Familiei, Salvatii Copiii Romania, Societatea Romana de Pediatrie si Asociatia SAMAS.
 
Despre Organizatia Salvati Copiii
Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care militeaza activ pentru drepturile si protectia copilului in Romania, din 1990, in acord cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele organizatiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atentie deosebita catre cei aflati in situatii dificile - copiii din comunitatile dezavantajate, copiii victime ale violentei, exploatarii prin munca, traficului sau neglijarii, copiii refugiati etc. In cei 25 de ani de activitate, peste 1.150.000 copii au fost implicati in campaniile si programele desfasurate de Organizatie. Salvati Copiii Romania este membru al Save the Children International, cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului si care cuprinde 30 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari.