De la inceputul anului si pana in prezent peste 200 de elevi ai scolilor postliceale din Constanta au asistat la sesiunile de informare organizate de lectorii Centrului de Excelenta Baylor.

Participantii au fost foarte interesati de modalitatile de transmitere a virusurilor hepatitice, dar si de masurile pe care le pot lua pentru a putea evita infectarea. Ei au aflat ca respectarea cu strictete a masurilor de protectie la locul de munca sunt esentiale, orice abatere de la acestea putand duce la contractarea unei infectii. De asemenea s-a pus un accent deosebit pe utilizarea vaccinului impotriva virusului hepatitic B, avand in vedere ca, desi acesta face parte din calendarul de vaccinari obligatorii, in ultima vreme a crescut numarul persoanelor care refuza sa se imunizeze si sa-si imunizeze si bebelusii.

Echipa Baylor, prezenta la intalnirile cu studentii, a pus accentul pe importanta informarii, a testarii, vaccinarii si respectarii procedurilor de sterilizare. Viitorii asitenti medicali au avut posibilitatea sa opteze pentru verificarea statusului in privinta celor trei boli infectioase, testandu-se in laboratorul mobil deplasat special pentru ei in incinta scolilor, dupa finalizarea sesiunii de informare. ”Consilierea si testarea desfasurata la cererea unor institutii, nu incalca dreptul la alegere in privinta verificarii starii de sanatate si se desfasoara intr-un cadru care asigura confidentialitatea, numai dupa oferirea consimtamantului scris din partea solicitantului. De asemenea, rezultatele sunt oferite personal si exclusiv solicitantului testarii, conducerea institutiei neavand acces la acestea sau la alte informatii ale studentilor (sau angajatilor, in alte cazuri), care sunt comunicate psihologului in timpul discutiei pre sau post testare”, a declarat Mihaela Bogdan, coordonatorul programului de testare 

Sesiunile de informare derulate de Baylor vor continua si in urmatoarea perioada. Ele sunt parte integranta ale campaniei de prevenire a bolilor infectioase desfasurata la nivelul comunitatii, in cadrul programului care include consilierea si testare, dar si servicii de ingrijire pe termen lung pentru pacientii cu diagnostic de boala cronica – hepatita de tip B sau C.