Maternitatea Bucur, singura desemnată maternitate suport exclusiv COVID-19 în București, va fi dotată cu un ecograf cu trei sonde, în valoare de 30.000 de Euro, necesar pentru evaluarea ecografică pulmonară a copiilor născuți de mame cu simptomatologie COVID sau chiar testate pozitiv la naștere. În 2020, medicii maternității au îngrijit 516 nou-născuți, 202 născuți de mame confirmate pozitiv cu SARS-CoV2. Dintre aceștia, 30 au avut complicații medicale din cauza prematurității și au avut nevoie de supraveghere și îngrijire medicală adecvată. 
 
Maternitatea Bucur a preluat, pe parcursul anului trecut, și copii născuți în alte maternități din București și din alte județe, atât în sistemul public, cât și în cel privat. Fiind maternitate de suport COVID-19, cu circuite speciale, accesul la serviciul radiologic a fost îngreunat, ceea ce face imperios necesar ecograful pentru evaluarea pulmonară. 
 
Dotarea Maternității Bucur a fost posibilă prin solidaritatea Generali România, prin intermediul Fondului Internațional Extraordinar lansat de Grupul Generali în contextul pandemiei COVID19.
 
„Deoarece pandemia Covid-19 generează încă multiple provocări, ne-am continuat angajamentul de a sprijini copiii și familiile lor să traverseze aceste momente în siguranță. Astfel, împreună cu Salvați Copiii România, am făcut alegerea firească, de a sprijini Maternitatea Bucur cu aparatură medicală performantă, adecvată acestui nou context”, a declarat Adrian Marin, CEO, Generali România.
 
Medicul Licuța Novaseliv, șefa Secției de Neonatologie, Maternitatea Bucur, a adăugat: „Cu acest ecograf putem monitoriza evoluția copiilor cu asfixie la naștere sau care au dezvoltat complicații ale prematurității. Ne ajută mult în diagnosticarea eventualelor malformații, deoarece consulturile interdisciplinare au fost și ele limitate în condiții de pandemie. Este un ecograf performant care ne va ajuta și după terminarea pandemiei în screeningul ecografic al nou-născuților”.
 
Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat necesitatea de a continua dotarea maternităților, precum și a secțiilor de terapie neonatală și de pediatrie:
“Pandemia a vulnerabilizat suplimentar un sistem care avea deja probleme cronice, printre care cele legate de finanțarea deficitară și de dotarea precară cu aparatură medicală performantă. Componenta de intervenție este vitală. Timpul nu stă în loc pentru medici și nou-născuți.
Cazul Maternității Bucur este unul cu atât mai special, cu cât a fost desemnată suport COVID, fără ca asta să însemne o dotare prioritară și accelerată. Încercăm să suplinim aceste carențe, pentru ca medicii să își poată face meseria”. 
 
“Pandemia a tras o cortină groasă peste multe alte probleme din sănătate. Dar medicii au luptat pe mai multe fronturi aici, la Maternitatea Bucur, și au reușit să salveze nou-născuții prematur. Ei au nevoie de sprijin, iar mecanismul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit le este vital", a declarat Amalia Năstase, ambasador al campaniei de reducere a mortalității infantile.
 
Organizaţia Salvaţi Copiii România a extins programul de combatere a mortalităţii infantile și în secţiile de pediatrie din spitalele din ţară, afectate de o subfinanţare acutizată în contextul pandemiei. Primele intervenţii de urgenţă au fost făcute în județul Mureș, la Institutul de  Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureş, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și Spitalul Clinic de Urgență Mureș, în valoare totală de 150.000 Euro.  
 
În prima parte a anului 2021, vor fi dotate 10 unităţi medicale, cu aparatură în valoare de 1.000.000 de Euro.

ZID PENTRU SPITALE, cu 3,5% din impozitul pe venit
Toti cei care doresc să se implice pot trimite formularul de redirecţionare a 3,5%  din impozitul pe venit la adresa sustinator@salvaticopiii.ro, pentru dotarea maternităților și secțiilor de pediatrie din România cu echipamente medicale performante. 
Termenul limită de depunere este 25 mai, iar formularul se poate descărca de aici

***
De 31 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societatea și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor.Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg.
 
În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. Peste 2.570.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Generali România este unul dintre primii 10 asigurători locali conform volumului total de prime brute subscrise şi face parte din grupul italian Generali. Independent din 1831, grupul este unul dintre cei mai mari asigurători din lume și activează în 50 de țări. Cu aproape 72.000 de angajați și 61 de milioane de clienți, grupul ocupă o poziţie de lider pe pieţele vest-europene şi un loc tot mai important pe piețele din Europa Centrală și de Est şi din Asia.