Asociația Sus Inima, al cărei scop este de a oferi sprijin persoanelor afectate de cancer, atât a celor diagnosticate, cât și a familiilor și îngrijitorilor lor, deschide pe 24 martie 2023 un Centru de suport oncologic în Timișoara. Centrul este situat în proximitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara și va fi deschis de luni până vineri, între orele 8:00 și 14:00.

Centrul de suport oncologic este un loc în care persoanele afectate de cancer pot lua contact cu specialiști în vederea: gestionării efectelor secundare, combaterea depresiei și a stresului cauzate de un diagnostic oncologic, asistență în completarea dosarelor, planuri de nutriție, găsirea de soluții individuale, cursivitatea pașilor de urmat în urma diagnosticării.

“Scopul SIO este de a ajuta oamenii să recâștige controlul atunci când cancerul le dă viața peste cap, cu ajutorul specialiștilor noștri, prin timpul și grija noastră, pentru fiecare persoană care ne trece pragul.” - Carmen Chindriș, director SIO.

Personalul centrului va consta în:
- 1 navigator de pacient oncologic
- 1 psihoterapeut pentru ședințe de terapie 1 la 1
- 1 asistent social
- 1 psiholog clinician
- 1 medic nutriționist pentru planuri de nutriție sau informații legate de nutriție în cancer
- 1 terapeut pentru grupurile săptămânale de terapie prin artă
- 1 psihoterapeut pentru grupurile de sprijin
- 1 medic oncolog care oferă informații și second opinion

Persoanele afectate de cancer pot veni oricând, fără programare, pentru a cere informații, pentru a sta de vorbă cu navigatorul sau pentru a socializa și a petrece timp în zona de relaxare.

În fiecare zi va exista și program structurat, constând în: grupuri de sprijin pentru pacienți, grupuri de sprijin pentru aparținători, grup de terapie prin artă, terapie psihologică individuală și asistență socială.

Toate serviciile puse la dispoziție sunt gratuite atât pentru persoanele cu diagnostic oncologic cât și pentru membrii familiilor lor.

Programările la unul dintre specialiștii Centrului de suport oncologic Sus Inima se pot face la numărul de telefon +40 (758) 801 751- Violeta Rusu.

***

Asociația Sus Inima este o organizație de caritate nonguvernamentală, înființată în Sibiu, cu scopul sprijinirii persoanelor afectate de cancer, atât a celor diagnosticate, cât și a familiilor și îngrijitorilor lor.

Asociația a fost fondată în anul 2015 la Sibiu de către Carmen Chindriș, Lu Knobloch și părintele Constantin Necula, care și-au propus să ajute adulții bolnavi de cancer. După trei ani în care au desfășurat multă muncă pe teren, inclusiv în spitale și au creat un centru de suport oncologic, fondatorii asociației au identificat nevoia de cazare a pacienților oncologici care fac radioterapie. Casa Sus Inima Sibiu a fost deschisă în 2019, iar modelul este acum replicat la București de către Asociația Sus Inima.

Asociația Sus Inima a reușit să sprijine în lupta cu cancerul peste 1.800 de familii sprijinite direct și peste 8.000 de beneficiari indirecți de la data înființării și până în prezent.