Dupa mai mult de 25 de ani de la descoperirea primelor cazuri de copii infectati HIV, dezbaterea a prilejuit o analiza actuala a situatiei pacientilor seropozitivi din Romania.
In contextul  situatiei actuale a pacientilor cu HIV/ SIDA din Romania si al tendintelor in evolutia  problemelor  persoanelor seropozitive, dezbaterea s-a concentrat asupra urmatoarelor chestiuni:
- asigurarea  accesului si a continuitatii tratamentelor specifice 
- elaborarea unor programe coerente de preventie si consiliere psihologica atat a persoanelor seropozitive, cat si a familiilor acestora
- imbunatatirea procesului de integrare educationala si socioprofesionala  a persoanelor afectate de HIV/SIDA 
 
Ca urmare a acestei dezbateri, reprezentantii Fundatiei World Vision Romania si ai Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) vor inainta catre autoritati un document de pozitie care va sumariza concluziile participantilor la dezbatere si solutiile propuse pentru cresterea calitatii vietii persoanelor seropozitive.
 
Participantii, reprezentanti ai autoritatilor, ONG-uri, profesionisti recunoscuti in domeniu, au discutat despre posibile solutii integrate pentru rezolvarea problemelor complexe cu care se confrunta  persoanele seropozitive,  incluzand cresterea rolulului parteneriatelor public-private si despre necesitatea elaborarii unei strategii nationale actualizate in domeniul HIV/ SIDA. A fost subliniat faptul ca Romania constituie, in cadrul Uniunii Europene, un model in abordarea tratamentului pacientilor seropozitivi al carui rezultat il reprezinta rata cea mai ridicata de supravietuire a pacientilor HIV/ SIDA din Europa. Acest fapt se datoreaza progreselor semnificative facute in ultimii ani in domeniul tratamentului specific al afectiunii (introducerea tratamentului ARV, sustinerea accesului continuu la acesta, informarea pacientilor privind drepturile lor). 
 
Participantii si-au exprimat ingrijorarea fata de cresterea cazurilor noi de tineri seropozitivi, aflati in grupa de varsta 20-29 de ani, consumatori de droguri injectabile si manifestand comportamente sexuale la risc, neprotejate. S-a subliniat necesitatea demararii unor programe de preventie, consiliere psihologica si educatie sanitara in scoli si licee, pentru stoparea acestui flagel. Este necesara o abordare integrata, pluridisciplinara si interinstitutionala a acestor cazuri, care sa ofere solutii pe termen lung din punct de vedere al asistentei medicale, sociale si psihologice si sa duca la recuperarea si reinsertia socioprofesionala  a acestora.

In opinia dnei. Daniela Buzducea, Director Executiv World Vision, “Avem acum nevoie de o viziune comuna si de un plan de actiune comun prin care sa abordam cele doua situatii de HIV din Romania. Trebuie sa ne mai intalnim si sa discutam in continuare despre cum realizam analiza si care sunt actorii care vor crea strategia nationala. Pentru noi, World Vision Romania, exemplul programului de la Constanta este unul de real success care ne incurajeaza sa ducem mai departe lupta impotriva HIV/ SIDA si sa reducem cat mai aproape de zero numarul copiilor infectati. Caci misiunea noastra este ca fiecare copil sa aiba o viata implinita”.

Kathleen Treat, membru fondator si presedinte al Fundatiei Speranza din SUA, finantator principal, timp de 20 de ani, al proiectului "Impreuna pentru
Viitor", desfasurat de World Vision Romania in judetul Constanta in perioada 1996 – 2015, a povestit despre implicarea sa personala.  “Acum 20 de ani am pornit in acest proiect pentru ca m-au cucerit din prima clipa copiii constanteni. Practic a fost o decizie luata cu inima, nicidecum o abordare strategica. Tot ce-mi doream era ca acei copii bolnavi sa aiba o viata mai buna, atat cat avea sa dureze aceasta. Peste ani de zile, revenind in Romania, am fost socata sa descopar ca acei copii aparent fara speranta au devenit adulti responsabili, capabili sa-si sustina ei insisi cauza, niste adevarati eroi, lideri autentici, care ne ofera o cutremuratoare lectie de curaj si demnitate.” 

Ministrul Secretar de Stat la Ministerul Sanatatii, Alin Iulian Tucmeanu, a dat asigurari ca persoanele infectate cu HIV / SIDA nu vor ramane fara tratament. “Vreau sa va asigur ca Ministerul Sanatatii, acum, poate raspunde prompt si la obiect ca se rezolva si ca pacientii nu vor ramane fara tratament. Va asigur pe toti pacientii ca nu veti ramane fara tratament niciodata si ca veti avea acces la medicamente.”, a precizat acesta, mentionand ca pacientii aflati sub tratament vor primi medicatia de care au nevoie saptamana viitoare. 

Cristian Rosu, Presedinte UNOPA si Vicepresedinte COPAC a declarat: “Vorbim despre o analiza nu a persoanelor seropozitive, ci a infectiei HIV in Romania, de unde s-a plecat si unde s-a ajuns, vorbim despre schimbarea unor indicatori, date si factori. Daca la inceput s-a numit "accident epidemiologic", in prezent nu mai poate fi vorba despre asta, deoarece infectia cu virusul HIV s-a mutat catre alte niveluri sociale, vorbim despre consumatorii de droguri, in special de droguri injectabile, si vorbim despre o noua cohorta de copii seropozitivi. Cum s-a ajuns aici? Simplu: prin diminuarea de la an la an a bugetului programului national de combatere, monitorizare si tratare a infectiei HIV/SIDA in paralel cu cresterea numarului de noi cazuri (900 in 2014), in special la consumatorii de droguri injectabile, si cu lipsa programelor coerente de prevenire.”

Evenimentul a fost moderat de Dr. Cornelia Paraschiv Scarlatescu, Manager Programe Sanatate World Vision Romania impreuna cu Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

La dezbatere au participat reprezentanti ai celor mai importante ONG-uri implicate in apararea drepturilor persoanelor seropozitive, reprezentanti ai autoritatilor nationale - Ministerul Sanatatii, CNAS, ANMDM, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerul Tineretului si Sportului, Comisia Nationala de Lupta Anti-SIDA – precum si specialisti de marca din Institutul Matei Bals, Spitalul "Victor Babes", experti in domeniul HIV/SIDA, Consiliul National al Discriminarii, reprezentanti mass media, reprezentanti ai industriei farmaceutice, inclusiv organizatii ale pacientilor, tinerilor si parintilor etc.  


Pentru informatii suplimentare:
Dr. Cornelia  Scarlatescu Paraschiv, manager programe de sanatate World Vision Romania, coordonator eveniment, email: cornelia_paraschiv@wvi.org ; tel. 0731 444 621. 
 
Despre World Vision Romania
World Vision Romania este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, dezvoltare si advocacy punand in centrul activitatii sale bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valorile crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. 
World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume.  In 25 de ani de prezenta in Romania, am ajutat peste 500.000 de copii si adulti, in aproape 400 de comunitati din 8 judete. 
World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras si de aceea in comunitatile rurale unde este prezenta desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educatie si reducera abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Copiilor li se faciliteaza astfel accesul la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc. Prin proiectele noastre, ne concentram pe transformarea comunitatilor si membrilor acestora pentru a realiza o viata implinita pentru fiecare copil.
www.worldvision.ro, 
http://www.facebook.com/WorldVisionRomania, 
http://blog.worldvision.ro/
 
Despre Kathleen Treat
Kathleen este fondatoare si presedinte al Speranza Foundation. Intrucat a crescut in mijlocul unei familii cu un profund spirit filantropic, sustinerea unor cauze importante a reprezentat intotdeauna o componenta semnificativa a vietii ei. Kathleen si-a dedicat existenta identificarii de modalitati creative de a dona bani si de a sprijini cauze diverse, considerand ca rolul finantatorului este acela de a-i incuraja si de a-i ajuta pe cei care fac fapte bune. In acest fel ii stimuleza sa-si indeplineasca misiunea. 
Pasionata de arte si media, Kathleen crede in puterea povestilor de a educa si inspira. In 1996 a calatorit in Romania impreuna cu World Vision, unde a vizitat un Club al Copiilor infectati cu HIV/SIDA, experienta care a determinat-o sa produca primul ei film documentar. „After the Fall: HIV Grows Up” reda povestile oamenilor pe care i-a intalnit in calatoria ei. Filmul a avut ulterior proiectii la festivaluri, precum si in universitati si licee din toata tara, de asemenea a fost integrat in curriculum-ul educational bazat pe proiecte intitulat „Rock Your World”, care ii implica pe studenti in diverse probleme al lumii actuale precum drepturile omului, activism si schimbare sociala. 
Dincolo de proiectele ei in media si arte, Kathleen este un avocat impatimit al celor lipsiti de voce, drepturi si putere, precum fetele si femeile din anumite regiuni ale lumii, luptand pentru educatia, emanciparea si dezvoltarea economica a acestora. Munca ei a purtat-o in numeroase tari din Africa precum Kenya, Uganda, Rwanda, Mali, Niger si Zambia. Kathleen este co-presedinte al reuniunii Strong Women Strong World, gazduite la New York, la care participa anual personalitati cu influenta si putere financiara pentru a dezbate diverse chestiuni care afecteaza viata femeilor.