Campania de testare realizata de Baylor in randul elevilor si studentilor din caminele unitatilor de invatamant din Constanta, cu ocazia Saptamanii Europene de Testare, a inregistrat un succes neasteptat.
 
Tema pentru Saptamana de testare 2015 a fost “Prevenire.Testare.Tratament.”si a avut drept scop cresterea dialogului pozitiv intre cei care ar trebui sa fie testati pentru HIV si hepatita si furnizorii de astfel de servicii. 
Fundatia Baylor Marea Neagra a organizat o ampla actiune de testare gratuita pentru depistarea infectiei cu HIV si cu virusurile hepatitice B sau C in randul elevilor si studentilor din caminele unitatilor de invatamant din Constanta, actiune care, datorita numarului mare de solicitari a fost extinsa si dupa 27 noiembrie.

Beneficiari au fost elevii Scolii Postliceale Sanitare din cadrul Grupului Scolar Emil Palade, cei de la Grupul Scolar Dimitrie Leonida, dar si studentii din caminele Universitatii Maritime din Constanta. Au fost testate pentru infectia cu HIV si cu virusurile hepatitice B si C 145 de persoane dintre care doar doua au avut rezultate reactive la infectia cu virusul hepatitic C.

“Pana sa particip la testarea realizata de Baylor nu am stiut cat de usor pot sa ma infectez cu unul dintre cele trei virusuri.  Nu eram constient de faptul ca printr-o simpla intepatura cu un banal obiect cum ar fi forfecuta de unghii folosita de o alta persoana poate sa mi se transmita hepatita sau HIV”, a declarat unul dintre tinerii testati. 

Reamintim ca Fundatia Baylor Marea Neagra deruleaza un program de testare gratuita pentru depistarea infectiilor cu HIV inca din 2007, iar din 2010 si pentru hepatita B si C. Pana in prezent numarul total de testari a depasit cifra de 51.500. Numai in primele 9 luni ale anului 2015 peste 6.200 de persoane au beneficiat de testare gratuita pentru depistarea acestor infectii, la Fundatia Baylor Marea Neagra.

Testarile se fac atat in cadrul cabinetelor de testare de la Constanta si Tulcea, cat si cu ajutorul laboratorului mobil de testare, in zone aflate la distanta de centrele fixe sau in institutii.