În cadrul campaniei Reimagine, UNICEF îndeamnă la demersuri accelerate în vederea prevenirii și tratării malnutriției cauzate de pandemie, în timp ce agențiile umanitare solicită 2,4 miliarde de dolari pentru îmbunătățirea nutriției mamelor și copiilor
 
În 2020, în urma impactului socioeconomic al pandemiei de COVID-19, alte 6,7 milioane de copii sub 5 ani ar putea suferi de malnutriție severă, a avertizat astăzi UNICEF. 
 
Potrivit unei analize publicate în revista medicală The Lancet, 80% dintre acești copii ar putea proveni din Africa Subsahariană și din Asia de Sud. Peste jumătate ar fi numai din Asia de Sud. 
 
Au trecut șapte luni de la raportarea primelor cazuri de COVID-19 și devine tot mai clar faptul că repercusiunile pandemiei sunt mai dăunătoare pentru copii decât boala în sine”, a afirmat Henrietta Fore, Director Executiv al UNICEF. „Ratele gospodăriilor sărace și ale nesiguranței alimentare au crescut. Serviciile de nutriție și lanțurile de aprovizionare esențiale au fost perturbate. Prețurile la alimente au crescut vertiginos. În consecință, calitatea alimentației copiilor a scăzut, iar ratele de malnutriție vor crește”. 
 
Malnutriția severă  este o formă de malnutriție care pune viața în pericol, din cauza căreia copiii ajung prea slabi și lipsiți de energie, ceea ce crește riscul de deces, de a avea deficiențe de creștere, dezvoltare și învățare. Potrivit UNICEF, chiar și înainte de pandemia COVID-19, în 2019, 47 de milioane de copii sufereau deja de malnutriție severă. În lipsa unor măsuri urgente, numărul global de copii care suferă de malnutriție severă ar putea ajunge la aproape 54 de milioane în decursul anului. Malnutriția severă globală ar atinge astfel niveluri nemaiîntâlnite în acest mileniu.  
 
Din analiza The Lancet rezultă că, anul acesta, prevalența malnutriției severe în rândul copiilor sub cinci ani ar putea crește cu 14,3% în țările cu venituri mici și mijlocii, ca urmare a impactului socioeconomic produs de noul coronavirus. O astfel de creștere a malnutriției la copii ar însemna lunar 10.000 de noi decese în rândul copiilor, dintre care 50% ar fi în Africa subsahariană. 
 
Creșterea estimată a malnutriției severe la copii reprezintă doar vârful icebergului, avertizează Agențiile ONU. COVID-19 va determina, de asemenea, o creștere a altor forme de malnutriție la copii și femei, precum subdezvoltarea, deficitul de micronutrienți, supraponderalitatea și obezitatea, ca urmare a alimentației sărace și a perturbării serviciilor de nutriție. Rapoartele UNICEF din perioada de început a pandemiei indică o reducere per total de 30%a acoperirii cu servicii nutriționale esențiale și adesea vitale. În unele țări, aceste perturbări au înregistrat o pondere între 75-100%în condițiile impuse de carantină. Spre exemplu, în Afghanistan și Haiti, teama de infecție și lipsa echipamentului de protecție pentru cadrele medicale se estimează a fi condus la o scădere de 40%, respectiv 73%, a internărilor pentru tratamentul cazurilor grave de malnutriție severă la copii. În Kenya, internările au scăzut cu 40%. Din cauza COVID-19, peste 250 milioane de copii la nivel global sunt lipsiți de beneficiile complexe ale suplimentării cu vitamina A. 

Potrivit analizei, în situația în care creșterea previzionată a malnutriției severe în fiecare țară se combină cu o reducere a serviciilor nutriționale în medie anuală previzionată de 25%, ar putea rezulta 128.605 decese suplimentare la copiii sub cinci ani de-a lungul anului. O astfel de cifră reflectă scenarii în care s-a avut în vedere un nivel minim de 15% și unul maxim de 50%de perturbare a suplimentării cu vitamina A, a tratamentului cazurilor grave de malnutriție acută, a promovării unei mai bune alimentații a copiilor mici și a asigurării suplimentelor de micronutrienți femeilor gravide.
 
Într-un comentariu pe marginea raportului The Lancet, lansat tot astăzi, șefii UNICEF, FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură), Programului Alimentar Mondial și Organizației Mondiale a Sănătății au avertizat asupra faptului că pandemia de COVID-19 subminează nutriția peste tot în lume, cu precădere în țările cu venituri mici și mijlocii, cele mai grave consecințe fiind resimțite în rândul copiilor mici. Un număr tot mai mare de copii și femei ajung să sufere de malnutriție din cauza calității tot mai slabe a alimentației lor, din cauza întreruperii serviciilor nutriționale, precum și a șocurilor determinate de pandemie.
 
Agențiile umanitare au nevoie imediată de 2,4 miliarde de dolari pentru ca de-acum și până la finele anului să poată proteja nutriția mamei și copilului în cele mai vulnerabile țări. Șefii celor patru agenții ONU fac apel la guverne, publicul larg, donatori și sectorul privat să protejeze dreptul copiilor la nutriție, prin:
 
Protejarea accesului la alimentații nutritive, sigure și accesibile ca măsură fundamentală a intervențiilor legate de COVID-19, prin protejarea producătorilor, procesatorilor și comercianților de alimente; descurajarea embargourilor; și desemnarea piețelor alimentare ca servicii esențiale;  
 
Investiția decisivă în sprijin pentru nutriția mamei și copilului, prin protejarea alăptării, prevenirea comercializării necorespunzătoare a laptelui praf și asigurarea accesului copiilor și femeilor la alimente bogate în nutrienți și diversificate;
 
Reactivarea și extinderea serviciilor de depistare timpurie și tratament al malnutriției severe la copii, extinzând totodată alte servicii nutriționale care protejează viața; 
 
Menținerea furnizării meselor nutritive și sigure în școli, venind în sprijinul copiilor vulnerabili prin livrări acasă, rații pentru acasă, numerar sau vouchere în perioada în care școlile sunt închise; și
 
Extinderea protecției sociale în vederea protejării accesului la alimentații nutritive și servicii esențiale în rândul gospodăriilor celor mai sărace și mai afectate, inclusiv accesul la alimente fortificate. 
 
Campania UNICEF Reimagine își propune să împiedice pandemia de COVID-19 să devină o criză de durată în rândul copiilor, cu precădere al celor mai vulnerabili dintre aceștia. Prin această campanie, UNICEF lansează un apel urgent către părinți, guverne, publicul larg, donatori și sectorul privat să se alăture UNICEF în eforturile sale de intervenție/răspuns, recuperare și reimaginare a unei lumi marcate în prezent de urgia noului coronavirus:
 
Răspuns/intervenție. Trebuie să luăm măsuri acum pentru a împiedicarea răspândirea bolii, pentru a-i ajuta pe cei bolnavi și a-i proteja pe cei aflați în linia întâi de intervenție care își riscă viața pentru a-i salva pe alții.
Recuperare. Chiar și atunci când pandemia își va încetini ritmul, fiecare țară va trebui să continue să facă eforturi pentru atenuarea efectelor în lanț asupra copiilor și rezolvarea daunelor create. La rândul lor, comunitățile vor trebui să lucreze unele cu altele, atât cu cele locale, cât și cu cele aflate peste hotare, pentru a reclădi și a împiedica reapariția infecției.
Reimaginare. Dacă am învățat ceva din experiența COVID-19, este faptul că sistemele și politicile noastre trebuie să protejeze oamenii tot timpul, nu numai în cazul unei crize. Pe măsură ce lumea încearcă să se refacă după pandemie, este momentul să punem bazele unei reconstrucții mai bune.
 
Nu putem permite ca copiii să fie victimele neglijate ale pandemiei de COVID-19”, a afirmat Fore. „Trebuie ca, simultan, să avem o gândire atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, astfel încât nu numai să abordăm provocările reprezentate de pandemie și efectele sale secundare asupra copiilor, ci și planificăm un viitor mai luminos copiilor și tinerilor”.
 
Despre Analiză 
Analiza are la bază cercetări efectuate de consorțiul Standing Together for Nutrition. Acesta face o conexiune între trei abordări pentru a modela tipurile de impact combinat asupra sistemelor economice și de sănătate determinate de COVID-19 la nivel de malnutriție și mortalitate: previziunile macroeconomice aferente modelului MIRAGRODEP privind impactul asupra venitului național brut per capita (VNB)8; estimările microeconomice ale modului în care șocurile VNB previzionate afectează malnutriția severă la copii, folosind datele unui eșantion de 1,26 milioane copii cuprinse în 177 Anchete Demografice ale Stării de Sănătate efectuate în 52 de țări cu venituri mici și mijlocii în perioada 1990-2018; și instrumentul LIST (Lives Saved Tool) care face conexiuni între perturbările la nivelul serviciilor de sănătate specifice fiecărei țări, creșterile prevăzute ale malnutriției severe și mortalitatea la copii. 
 
Despre Campania Reimagine
Ca răspuns la pandemia de COVID-19, UNICEF a lansat Reimagine — un apel urgent către guverne, publicul larg, donatori și sectorul privat de a sprijini eforturile UNICEF de intervenție, recuperare și reimaginare a unei lumi aflate în prezent sub asediul COVID-19. Împreună putem împiedica această pandemie să devină o criză de durată în rândul copiilor — în special al celor mai vulnerabili dintre aceștia — și ne putem Reimagina o lume mai dreaptă pentru fiecare copil. 


***
UNICEF este prezent în unele dintre cele mai dificile locuri din lume, pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizați copii ai planetei. În 190 de țări și teritorii, pretutindeni, ne desfășurăm activitatea în sprijinul fiecărui copil, pentru a construi o lume mai bună pentru toți. 
 
Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.