În condițiile în care criza de COVID-19 împinge foametea pe o pantă ascendentă în rândul populației sărace din lumea întreagă, Programul Alimentar Mondial și UNICEF îndeamnă guvernele naționale să prevină consecințele devastatoare ce pot afecta nutriția și sănătatea a 370 de milioane de copii care nu mai beneficiază de mesele oferite de școli după închiderea acestora.
 
„Pentru milioane de copii din lumea întreaga, masa de care beneficiază la școală este singura pe care o au în ziua respectivă. În lipsa acesteia, suferă de foame, riscă să se îmbolnăvească, să renunțe la școală și să nu mai aibă nicio șansă de a ieși din sărăcie. Trebuie să acționăm acum pentru ca pandemia să nu se transforme într-o catastrofă ce amplifică foametea”, a declarat directorul executiv al PAM, David Beasley. 

Mesele școlare sunt foarte importante mai ales în cazul fetelor. În multe țări sărace, existența unei mese poate fi un argument suficient pentru a convinge părinții aflați în dificultate să își trimită fiicele la școală, permițându-le astfel să scape de treburile casnice grele sau de căsătoriile timpurii.

„Școala este mult mai mult decât o instituție de învățământ. Pentru numeroși copii, aceasta înseamnă acces la siguranță, servicii medicale și nutriție. Dacă nu acționăm acum și nu extindem serviciile ce sunt vitale copiilor celor mai vulnerabili, consecințele devastatoare ale COVID-19 se vor resimți decenii la rând”
, a afirmat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF.
 
Pe lângă programele ce oferă mese școlare, copiii din țările sărace beneficiază adesea și de servicii medicale, precum vaccinare și deparazitare, furnizate prin intermediul școlilor lor. 
 
Ca răspuns la un raport recent al Secretarului General al Națiunilor Unite, care a atras atenția asupra numărului de copii privați de mesele școlare, PAM și UNICEF colaborează cu guvernele pentru a sprijini copiii care nu merg la școală pe durata crizei. În 68 de state, guvernele și PAM oferă copiilor rații la pachet, cupoane valorice sau sume de bani ca o alternativă la mesele oferite de școli. 
 
În cadrul acestui parteneriat, PAM și UNICEF vor ajuta guvernele în lunile următoare să se asigure că, la redeschiderea școlilor, copiii care revin în clase vor beneficia de mese și programe sanitare. Aceasta îi va motiva și pe părinți să își trimită copiii la școală. Agențiile încearcă să identifice împreună copiii care au nevoie de mesele oferite de școli, printr-o hartă online a meselor școlare
 
În sprijinul acestor activități – ce vor viza inițial 30 de țări vulnerabile sau cu venituri mici și sprijinirea a 10 milioane de copii – UNICEF și PAM lansează un apel pentru strângerea a 600 de milioane de dolari. Activitatea lor va fi strâns corelată cu cea a Coaliției Globale pentru Educație, coordonată de UNESCO, un demers global menit să ofere copiilor posibilitatea de a continua să studieze, în ciuda perturbărilor provocate de COVID-19.  
 
***
Despre Programul Alimentar Mondial 
Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite este cea mai mare organizație umanitară din lume, ce urmărește salvarea de vieți în situații de urgență, asigurarea prosperității și oferirea unui viitor sustenabil persoanelor care încearcă să se redreseze în urma conflictelor, dezastrelor și impactului schimbărilor climatice.
 
Despre UNICEF
UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.

Photo by Hermes Rivera on Unsplash