Sute de mii de oameni au traversat anul acesta Marea Mediterana catre statele europene. Zeci de mii de copii, de femei insarcinate si nou-nascuti fug de razboi si de violenta. Toti acesti oameni au nevoie de hrana, imbracaminte, asistenta sanitara, adaposturi, precum si produse de igiena personala. Mai mult, copiii au nevoie de spatii sigure, in care sa fie protejati, sa se poata juca si sa poata merge la scoala. 

„Mii de copii care au trecut prin experiente traumatizante, provocate de conflictele din tarile lor de origine, umbla acum neinsotiti pe strazile din Serbia si Croatia. Dupa un drum istovitor, acestia au ajuns in Europa si sunt nevoiti sa doarma sub cerul liber, in frig si ploaie, fara sa beneficieze de hrana sau asistenta medicala primara. Mai mult, acestia sunt supusi multor pericole si au nevoie de protectie si asistenta speciala. Acesti copii sunt prioritatea noastra, iar autoritatie trebuie sa inteleaga faptul ca ei nu au nicio vina si ca nu este razboiul lor”, a declarat Daniela Buzducea, Director Executiv World Vision Romania. 

La nivel international, World Vision le-a oferit constant sprijin refugiatilor sirieni inca din martie 2011. In tot acest timp, peste 2 milioane de persoane au beneficiat de hrana, apa, produse de igiena si sprijin pentru continuarea educatiei copiilor. World Vision lucreaza cu refugiatii sirieni din taberele special amenajate in Liban si Iordania, fiind prezenta inclusiv in Siria si Irak. 

In ultimele saptamani, reprezentantii World Vision International au participat activ la sprijinirea refugiatilor care au ajuns in Serbia. Colegii nostri au distribuit pachete cu apa potabila si produse alimentare, precum si produse de igiena personala. La fiecare sfarsit de saptamana, echipe World Vision special pregatite pentru astfel de situatii au mers in taberele de refugiati si au stat de vorba cu copiii afectati de aceasta criza. 
Ahmed isi doreste sa mearga la scoala

Ahmed are 7 ani si isi petrece timpul printre corturile pline cu refugiati care asteapta de-a lungul frontierei dintre Serbia si Ungaria. Copilul este pe drumuri de o luna si jumatate, alaturi de Sabrina - sora lui in varsta de 9 ani - si de parinti. 

Tatal lui Ahmed, Hassan, a strans toti banii castigati in ultimii doi ani pentru a-si permite sa faca aceasta calatorie. Cu aceste economii, Hassan incearca sa isi duca familia intr-o tara ferita de razboaie. Au calatorit timp de o luna si jumatate, iar acum sunt la granita cu Ungaria, dar nu pot sa treaca. "Vreau o viata pentru familia mea si scoala pentru copii", explica Hassan. "Scoala este numarul 1", spune Rania. 
Inainte de a pleca din Siria, scolile au fost bombardate si inchise. Apoi, familia lui Ahmed a incercat sa se stabileasca in Turcia, insa, in timpul petrecut acolo, cei doi copii nu au putut merge la scoala pentru ca nu erau cetateni inregistrati. 

****
In ciuda eforturilor depuse de colegii nostri din World Vision International, interventia ramane una dificila, iar una dintre cele mai mari provocari este de a-i gasi pe copiii neinsotiti, astfel incat sa le ofere asistenta atat de necesara. 
Despre World Vision Romania

World Vision Romania este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, dezvoltare si advocacy punand in centrul activitatii sale bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valorile crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. 
World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume.  In 25 de ani de prezenta in Romania, am ajutat peste 500.000 de copii si adulti, in aproape 400 de comunitati din 8 judete. 
World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras si de aceea in comunitatile rurale unde este prezenta desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educatie si reducera abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Copiilor li se faciliteaza astfel accesul la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc. Prin proiectele noastre, ne concentram pe transformarea comunitatilor si membrilor acestora pentru a realiza o viata implinita pentru fiecare copil.
 
Pentru mai multe detalii:
Silvia Boncutiu
PR & Communication Officer 
0743001391
silvia_boncutiu@wvi.org