BIG BUILD 2016: cel mai mare proiect de construcție accelerată și voluntariat din Europa. 800 de voluntari vor ajuta 40 de familii să aibă o locuință decentă în doar 5 zile. 
 
Bucătari celebri din România și din străinătate vor pregăti într-un spectacol impresionant prânzul pentru cei 800 de voluntari, care vor construi și renova 40 de case în doar 5 zile, în proiectul BIG BUILD, ce are loc în perioada 3-7 octombrie în Bacău. Evenimentul de live cooking poartă numele Chefs for Humanity și este organizat cu sprijinul Asociației Cuturale Euro Est Alternativ (A.C.E.E.A.), organizație non-guvernamentală profesională de gastronomie.

Echipa de bucătari, coordonată de Radu Zărnescu, secretarul general al A.C.E.E.A., va pregăti peste 4,000 de porții într-o suită de show-uri culinare care se vor desfășura într-o imensă bucătărie amenajată lângă șantier. Meniul fiecărei zile va fi special conceput pentru a oferi voluntarilor aportul caloric necesar, iar în pregătirea lui vor fi folosite produse fresh oferite de Kaufland România, partenerul strategic al proiectului BIG BUILD 2016.

“Pentru a susține munca voluntarilor care se implică în construcția caselor pe tot parcursul celor 5 zile, vom pune la dispoziția bucătarilor produse alimentare proaspete: 4,000 kg de legume, 2,500 kg de fructe fresh, 2,700 kg de carne, 10,000 de chifle dar și produse marca proprie K-Classic. Ne asumăm rolul de partener social responsabil și ne bucurăm că avem ocazia să ne implicăm activ în cauza pe care o susținem”, a declarat Anna-Katharina Scheidereiter, responsabil CSR Kaufland Romania.

„Asociația Culturală Euro Est Alternativ este foarte onorată de invitația de a face parte dintr-un proiect unic în Europa. Pe lângă logistica impresionantă pe care o vom pune la dispoziție pentru a găti pentru cei 800 de voluntari, membrii asociației noastre vor asigura buna desfășurare a activității din bucătăria șantierului. Diversitatea meniului propus reprezintă o călătorie în jurul lumii, realizată de bucătari emeriți din Europa, America de Nord și Africa.”, a declarat Radu Zărnescu, secretar general A.C.E.E.A.

Habitat for Humanity România ajută 40 de familii să aibă o locuință decentă în doar 5 zile pentru a sărbători Ziua Mondială a Locuirii și 40 de ani de la înființarea organizației la nivel mondial. 800 de voluntari din țări ca SUA, Irlanda de Nord, Germania, Olanda, Slovacia, Coreea de Sud, etc, din companiile românești, personalități și reprezentanți ai comunității diplomatice la București vor construi alături de familiile partener. Alți 1,200 de voluntari au lucrat până acum, la pregătirea șantierului.

Acesta va deveni cel mai mare eveniment de construcție accelerată și voluntariat realizat vreodată în Europa. Recordul în regiune este deținut tot de Habitat for Humanity România – în 2007, organizația a celebrat intrarea României în Uniunea Europeană prin construcția a 27 de locuințe, câte una pentru fiecare țară membră în acel moment, împreună cu 600 de voluntari.

Kaufland România sprijină misiunea asociației, de a eradica locuirea sărăcăcioasă, din octombrie 2015, când prin evenimentul BIG BUILD 2015 au fost construite, tot în sistem accelerat, opt locuințe în Bacău. Ulterior, Kaufland România și Habitat for Humanity România au dezvoltat un parteneriat prin care în 2016 vor fi ajutate peste 1,000 de persoane să aibă o locuință decentă sau să aibă condiții mai bune de locuit.
 
România – cele mai îngrijorătoare statistici pe locuire din Uniunea Europeană 
Peste 5 milioane de români locuiesc în condiții severe de sărăcie, potrivit Eurobarometru. Dintre aceștia 1,5 milioane sunt copii. 41,2% din populația țării nu are acces la apă în locuințe sau grupuri sanitare în casă, în timp ce media europeană este de 3,1%. Pe de altă parte, 58% dintre români trăiesc în locuințe suprapopulate, în timp ce media europeană este de 17,8%.
 
***
Despre A.C.E.E.A.
Asociația Cuturală Euro Est Alternativ este cea mai importantă organizaţie profesională de gastronomie din România, având în patrimoniu cea mai mare dotare de echipamente, ustensile și utilaje din țară. Membrii organizației, bucătari profesioniști coordonați de Radu Zărnescu, organizează și participă la show-uri culinare atât în țară, cât și în străinătate. A.C.E.E.A. este membră în mai multe organizaţii gastronomice internaționale, printre care World Association of Chefs Societies (W.A.C.S.), World Master Chef (W.M.C.) și Asociación de Restauradores Gastronómicos de las Américas y el Mundo (A.R.E.G.A.L.A.).
 
Despre Kaufland România
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1,200 de magazine în 7 țări. Programele de responsabilitate socială reprezintă o componentă cheie în strategia companiei. Cea mai mare parte a proiectelor noastre de CSR sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmărim implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pe lângă educație și evenimente culturale, sprijinim proiectele dedicate protecției mediului înconjurător și pe cele care au ca obiectiv promovarea unui stil de viață sănătos prin intermediul activităților sportive și adoptarea unei nutriții echilibrate.
www.kaufland.ro
 
Despre Habitat for Humanity România
Habitat for Humanity este o organizație non-profit prezentă în 70 de țări cu misiunea de a eradica locuirea sărăcăcioasă. Habitat for Humanity România construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile. În România este de 20 ani, timp în care a ajutat peste 64,000 de oameni să aibă un loc mai bun în care să trăiască. Peste 30,000 de voluntari, internaționali și din companiile românești, au muncit până acum pe șantierele organizației.
www.habitat.ro