Asociaţia Supereroi printre noi a organizat o nouă sesiune de formare în interacţiunea cu persoanele cu dizabilităţi pentru angajaţii Happy Cinema Bucureşti, în cadrul proiectului Filmele Olgăi. Pentru acestă întâlnire, Supereroi printre noi a încheiat un parteneriat cu Asociaţia AITA (Asociaţia pentru Intervenţie Terapeutică în Autism).
 
Trainingul, desfăşurat în luna iunie 2018, a fost susţinut de către Daniela Gavankar, psiholog în cadrul Asociaţiei Aita, împreună cu Ruxandra Mateescu, fondator al Asociaţiei Supereroi printre noi şi iniţiatorul proiectului Filmele Olgăi.

În cadrul acestei întâlniri, angajaţii cinematografului au continuat să înveţe cum să interacţioneze direct atât cu micii spectatori cu dizabilităţi cât şi cu familiile acestora, cum să fie de ajutor în cazul în care un copil face un tantrum specific, cum să explice celorlalţi vizitatori ceea ce se întâmplă dar, mai ales, cum să îşi arate susţinerea emoţională faţă de această categorie aparte de public.
 

„A ieşi în oraş şi, mai ales, a merge la film, reprezintă o mare provocare pentru o familie cu un copil special sau mai mulţi. Pe de o parte, pentru că aceştia au nevoi senzoriale şi de confort diferite, pe care locurile publice nu sunt pregătite să le ofere, iar pe de altă parte pentru că nici oamenii nu ştiu cum să reacţioneze şi, cu toată buna intenţie, mai mult agravează situaţia în loc să ajute. Noi ne propunem, în acest sens, să-i susţinem pe oamenii din jur în a fi mai deschişi, mai toleranţi, să înţeleagă şi să ajute mai bine atât copilul cât şi familia- dacă este cazul, iar acest lucru este posibil pregătind în primul rând personalul care intră în contact cu copiii. Să ajute cu inima deschisă, cu respect şi demnitate şi în modul cel mai eficient posibil, punându-le la dispoziţie cunoştinţele de care au nevoie. Ne dorim şi aşteptam cu braţele deschise câţi mai mulţi copii speciali la film!”
a afirmat psihologul Daniela Gavankar.

Filmele Olgăi este un proiect demarat în iulie 2017 de către asociaţia Supereroi printre noi, în parteneriat cu Happy Cinema. În cadrul fiecărei ediţii a Filmelor Olgăi au loc proiecţii de film adaptate senzorial copiilor şi tinerilor cu nevoi speciale: lumini aprinse în sala în timpul proiecţie, sonor redus la jumătate, libertate de mişcare, atmosferă prietenoasă faţă de sunetele sau mişcările stereotipe specifice persoanelor cu dizabilităţi neuro-cognitive, un colţ de liniştire amenajat în apropierea sălii de cinema - toate reprezintă câteva dintre condiţiile adaptate în care aceste proiecţii au loc.
 

„Angajaţii cinematografului sunt primii cu care spectatorii cu nevoi speciale şi familia acestora intra în contact la fiecare proiecţie. Este extrem de important pentru noi ca fiecare dintre cei ce participă la Filmele Olgăi să se simtă firesc, respectat, să fie ajutat atunci când are nevoie. De aceea, toţi colaboratorii noştri din cadrul cinematografului, de la casier până la proiecţionişti şi personalul de curăţenie au fost instruiţi, de-a lungul celor zece ediţii de până acum, să interacţioneze adecvat cu un copil cu nevoi speciale, mai cu seamă cu cei cu dizabilitate neuro-cognitivă”
, precizează Ruxandra Mateescu, iniţiator al Filmelor Olgăi.

***
Despre Asociaţia Supereroi printre noi
Asociaţia Supereroi printre noi este o asociaţie nonprofit din România. Supereroi printre noi promovează incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi fizice şi neuro-cognitive prin organizarea de evenimente culturale adaptate nevoilor acestora și prin intermediul publicării poveştilor personale despre viața mână în mâna cu dizabilitatea sau o boală rară. 

Povestea Supereroi printre noi a început în 2008, anul în care s-a născut o fetiţă, Olga. Cu un diagnostic prenatal de multiple malformaţii, cardiace şi cerebrale, cu un pronostic slab de viaţă, Olguţa i-a contrazis pe toţi iar astăzi este motorul din spatele acestei asociaţii, încă din 2015. Supereroi printre noi desfăşoară campanii de conştientizare sau incluziune socială prin intermediul poveştilor personale scrise de părinții, frații sau prietenii persoanelor cu nevoi speciale, precum şi evenimente culturale adaptate senzorial acestora din urmă.