Fundatia Friends For Friends si BRD – Groupe Société Générale readuc o tema esentiala pentru interesul public in atentia jurnalistilor si a autorilor romani de non-fictiune: educatia formala/sistemul de invatamant preuniversitar de stat. Cea de-a doua editie a programului Bursele Superscrieri/BRD ofera 6 burse jurnalistice in valoare de cate 2.000 de euro acelor autori care vor sa realizeze materiale jurnalistice pe aceasta tema.

Scopul organizatorilor este sa aduca in dezbatere aspecte revelatoare pentru majoritatea dintre noi, cei care beneficiem de acest sistem, care sa poata constitui un punct de plecare pentru modele de urmat in viitor. Exemplele de proiecte cautate pornesc de la explorarea intrebarilor si a temerilor pe care le au parintii in ceea ce priveste viitorul scolii si al copiilor lor, sau a acelor aspecte care ne pot face sa intelegem cum si de unde pot veni formulele de reformare a sistemului din interior (fie ca ne referim la modele de management, la relatia profesor-elev, la cei care experimenteaza sau la modele concrete de performanta).

Pe langa noile perspective asupra sistemului de invatamant pe care pune accent editia curenta, programul subliniaza si rolul important al sustinerii autorilor romani buni in a duce radiografia acestui sistem la urmatorul nivel:

1. Astfel de burse sunt o sansa pentru a crea cadrul efectiv de care autorii au nevoie pentru a documenta si lucra materiale complexe:
„Strict jurnalistic, am fost norocosi. A fost una dintre foarte rarele ocazii in care am putut lucra cu sprijinul unui editor dedicat, Mona Dirtu, in liniste si deplina relaxare financiara.(…)” (Andrei Craciun, Dela0.ro, bursieri 2015)
 
2. O astfel de tema creeaza o miza personala mai mare pentru autori, care se implica la alt nivel pentru a realiza materiale in care cred:
„Am inceput sa documentez articolele referitoare la stresul la catedra cu gandul la fiul meu si la alte milioane de copii pe care ii incredintam, zi dupa zi, unui al treilea parinte .(…)” (Raluca Ion, Republica.ro, bursier 2015)

„Intotdeauna ne-a interesat modul in care este integrat Internetul in cultura educationala - Vlad e pasionat de tehnologie si mediul online - asa ca, atunci cand a izbucnit scandalul de la Cluj, am decis ca asta e cel mai bun studiu de caz. (...)”
(Lina Vdovii, Casa Jurnalistului, bursier 2015)

Poate castiga o bursa Superscrieri/BRD orice autor din Romania - indiferent ca este profesionist sau amator, jurnalist sau blogger, se exprima prin cuvant sau prin imagine, publica pe platforme traditionale ori exclusiv in mediul digital. Organizatorii incurajeaza proiectele complexe, realizate de echipe autor + fotoreporter/artist vizual.

Propunerile de proiecte vor fi evaluate de un juriu format din jurnalisti - Simona Tache (simonatache.ro), Irina Pacurariu (TVR), Florin Negrutiu (Republica.ro), Mihnea Maruta (Pressone.ro), Paul Radu (RISE Project), Teodor Tita (Mediafax), Vlad Mixich (Hotnews) - si un reprezentant BRD (Flavia Popa, Secretar General).

Organizatorii vor sprijini bursierii in realizarea celor sase materiale de substanta, pe langa finantare, cu un program de mentorat si Seminarii Superscrieri de bune practici - ambele sustinute de jurnalista Mona Dirtu.
Cea dintai editie a Burselor Superscrieri/BRD a reprezentat un prim pas in radiografierea sistemului de educatie. Cele sase materiale au fost publicate in Casa Jurnalistului, Decat o Revista, Dela0.ro, Dilema Veche, Republica.ro si Teleleu.eu si au tratat subiecte precum relatia elev-profesor si libertatea de exprimare intr-un sistem de invatamant cu reflexe autoritare, pana la presiunile carora un cadru didactic trebuie sa le faca fata si care, inevitabil, ii influenteaza comportamentul in clasa si au astfel un impact indirect asupra copiilor. Materialele pot fi accesate aici (bit.ly/1Wp62Ws).

Aplicatiile pentru editia curenta sunt deschise pana pe 5 mai, iar formularul de inscriere, precum si alte detalii depre program, pot fi accesate pe site-ul FFFF:  www.ffff.ro/bursele-superscrieri.

Printre sustinatorii programului Bursele Superscrieri/BRD se numara: HotNews, Adevarul, Dilema Veche, Foreign Policy, Republica.ro, Esquire, IQads, DOR, The Institute, Igloo, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Active Watch, Think Outside The Box, Romania Pozitiva.
 
#Despre Fundatia Friends For Friends  
Suntem Fundatia Friends For Friends si de mai bine de 5 ani ne directionam toate eforturile si energia sa sustinem creativitatea practica, dezvoltand proiecte si instrumente care sa ii ajute pe oameni sa isi descopere potentialul creativ.  

Dintre cele mai cunoscute proiecte FFFF: Creative Fitness Studio - gym de antrenare si dezvoltare a creativitatii prin exercitii si experiente creative de grup (Atelier de Gandire Vizuala si Atelier de Creative Writing pentru companii/organizatii), Biblioteca FFFF - peste 1600 de carti utile profesionistilor implicati in industrii creative, expozitia Ciorne 2.0 - despre cum devin ideile realitate si, nu in ultimul rand, Superscrieri (Premiile Superscrieri, cartea Superscrieri, Bursele Superscrieri pe domenii de interes social si Seminariile Superscrieri).