In conditiile economice, politice si sociale in continua schimbare, analiza situatiei persoanelor seropozitive la nivelul judetului, este necesar a fi realizata periodic pentru a preveni si rezolva cat mai rapid situatiile de intrerupere de tratament, situatiile de discriminare sau de restrictionare a accesului la serviciile medicale sau sociale. Pe de alta parte activitatile de prevenire HIV raman o prioritate in contextul cresterii constante a numarului de persoane infectate. In Romania, doar in perioada ianuarie-iunie 2014 au fost inregistrate 319 cazuri noi de infectie cu HIV, numarul persoanelor inregistrate ca traind cu HIV/SIDA, la finalul lunii iunie 2014 fiind de 12 603 (conform www.cnlas.ro).

Dezbaterea are ca scop prezentarea Raportului “Sub Lupa”- Cercetarea contextului de viata al persoanelor seropozitive din Romania, dar si identificarea problemelor cu care persoanele seropozitive si comunitatea s-au confruntat in anul 2014. 
Obiectivul general al cercetarii „Sub Lupa” este Cartografierea atitudinii populatiei generale fata de persoanele seropozitive si informatiile pe care le folosesc in a si le fundamenta. 
Conform raportului „Sub Lupa”:
- 30.8 % dintre respondenti cred ca toti copii nascuti din mame seropozitive vor fi si ei seropozitivi 
- 20% dintre respondenti, cred ca este nevoie de vesela separata pentru a se proteja de infectia cu HIV
- 69,8% dintre respondenti asociaza persoanelor seropozitive cuvinte apartinand registrului negativ (“frustrate”, “labile”, “nefericite”, „depresive”, “izolate”, “stare de sanatate instabila si contagioasa”, „dependente”, „iresponsabile”)
- 24.2% dintre respondenti nu s-ar simti confortabil sa imbratiseze o persoana seropozitiva (Raportul de cercetare integral pe www.unopa.ro ).
Evenimentul isi propune dezvoltarea relatiei intre institutiile si ONG-urile care activeaza in acest domeniu, a gradului de colaborare si sprijin in vederea identificarii si rezolvarii problemelor cu care se confrunta persoanele seropozitive. Reunirea factorilor importanti, asumarea unor directii de actiune si responsabilitati in problematica HIV/SIDA este extrem de importanta pentru imbunatatirea situatiei persoanelor seropozitive la nivel local.
 
Dezbaterea este organizata in cadrul proiectului “In My SHOES” derulat de Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) in parteneriat cu Asociatia UNTEATRU, proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Proiectul are ca obiectiv general ““Cresterea premiselor de integrare sociala pentru persoanele seropozitive din Romania”, iar dezbaterea “HIV/SIDA o problema a comunitatii” contribuie la dezvoltarea unei retele functionale de institutii si ONG-uri care colaboreaza pentru promovarea si apararea drepturilor persoanelor seropozitive.
 
“E nevoie de implicare si de efort continuu atat din partea autoritatilor cat si a ONG - urilor din domeniu astfel incat gradul de integrare in societate al persoanelor seropozitive sa fie unul marit. Numai in acest fel ei vor putea sa fie membri activi in comunitate, fara ca pantofii de persoana seropozitiva sa fie atat de greu de purtat” a declarat Iulian Petre, Director executiv UNOPA.
 
“O societate informata nu discrimineaza, nu marginalizeaza, nu se teme - de aceea militam pentru aducerea informatiei in comunitate, pentru responsabilizarea tinerilor si pentru solidaritate. Am avertizat si autoritatile ca actul de a nu sustine informarea este condamnabil, in egala masura cu cruzimea de a nu aloca fonduri pentru tratamentul persoanelor cu HIV, si din pacate, aceasta este o problema a comunitatii in general la care nu s-au gasit solutii.“ a declarat Mirela Ivan - Director Centrul Constanta – Fundatia Alaturi de Voi Romania.
 
Pentru relatii despre activitatile proiectului – Geanina Surdu – asistent proiect UNOPA – 0735 853 592