În luna iulie s-a dat startul Școlilor de Vară organizate în 8 comune din Județul Bacău și în orașul Bacău. Se anunță săptămâni pline de surprize și activități recreative și educative pentru câteva sute de copii. Voluntarii FSC au pregătit asiduu sesiunile săptămânale și le vor oferi celor mici jocuri, concursuri, distracție multă, dar și informații noi, ateliere și cluburi educative gândite pentru a crea amintiri de neuitat. Timp de o săptămâna în fiecare comună, echipe a câte 20 de voluntari vor locui alături de copii și le vor oferi zilnic un program de vacanță deosebit, menit să le sporească interesul pentru cunoaștere, învățare, dar să le și ofere posibilitatea de a se juca și a se distra așa cum orice copil merită în vacanță.

Primele pe listă au fost Centrul Mozaic din Bacău - unde activitățile se vor întinde pe toată perioada vacanței de vară - și Clubul cu lipici din comuna Corbasca. Aici, voluntarii au adoptat o nouă abordare. Pe lângă cluburile de artă și picătură, muzică și dans, sport și dezvoltare personală, au creat un nou club de artă fotografică. Scopul acestui club a fost de a identifica prin fotografie problemele din comunitate pe care copii le observă pentru ca mai apoi să găsească soluții care să fie prezentate adulților și autorităților locale. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Fundația Mâna în Mâna.

La Centrul Mozaic din Bacău, anul acesta copiii vor fi implicați într-un proiect educațional inedit: vor construi orașul lor de vis. Plecând de la aplicarea cunoștințelor matematice de la școală, copii vor fi pe rând, arhitecți, ingineri și constructori. Vor proiecta, vor măsură, astfel încât toate clădirile să respecte aceeași scala. Apoi își vor pregăti materialele (în special lemn și carton refolosite) iar ulterior se vor apuca de partea creativă. Fiecare copil își va construi clădirea dorită, iar spațiile comune le vor realiza în echipa. Toate componentele orașului în miniatură vor fi cât mai creativ concepute și vesel colorate.

La Godinești, în comuna Vultureni vor participa și 12 voluntare de la organizația Girlguiding, o organizație de caritate și voluntariat cu o tradiție de peste 100 de ani din Marea Britanie. Acestea au strâns fonduri tot anul pentru a le oferi copiilor din această comună o săptămâna de vis, în care accentul va fi pus, evident pe limba engleză. Prin jocuri și aplicații practice cei mici își vor îmbunătăți cunoștințele de engleză și vor lega prietenii care să-i ajute să aibă puncte de reper și motivații suplimentare pentru a învăța mai mult și mai bine.

"Și celelalte școli de vară vor avea câte un specific aparte, în funcție de așteptările și nevoile copiilor de acolo. Pentru cei mai mulți dintre ei, aceste săptămâni vor fi singurele de vacanță autentică în care se vor putea juca în voie și vor lega noi prietenii. Chiar dacă nu vor ieși din satul lor în această vară, voluntarii îi vor ajuta să viseze și să călătorească prin intermediul imaginației și al jocurilor!" Gabriel Măgurianu, coordonatorul Școlilor de Vară FSC.

Programul complet al școlilor de vară FSC:
  • 16-20 iulie - Clubul cu lipici Corbasca
  • 28 iulie - 4 august - Vultureni
  • 5 - 11 august - Slobozia Nouă, Podu Turcului, Stănișești
  • 13 - 18 august - Dealu Morii, Colonești
  • 20 - 25 august Motoșeni, Răchitoasa