Model, mentor, exemplu, dascal, parinte, profesor. Daca ar fi sa ne gandim care sunt oamenii care ne-au influentat si ne-au inspirat sa devenim ceea ce suntem astazi, cam acestea ar fi raspunsurile noastre. Din pacate, multi copii care cresc in familii vulnerabile sau disfunctionale nu au pe nimeni in vietile lor care sa-i invete sa viseze, sa-si doreasca sa cresca, sa devina. De aceea, Fundatia Cuvantul Intrupat a demarat proiectul „Lectia de inspiratie” pentru copiii din Valea Orasului. 

“Abordam astfel o problema identificata de mai multi ani de catre Cuvantul Intrupat in cartier: lipsa de perspective viabile pentru viitor, pentru copiii si adolescentii din zona, in contextul abandonului scolar crescut si al lipsei de modele pozitive, de urmat. Astfel, multi dintre tinerii care au abandonat scoala, intrebati ce planuri de viitor au sau ce se gandesc sa faca, raspund, aproape la unison: “Nimic!”. In aceste conditii, a-i motiva, a-i provoca sa se gandesca la viitorul lor si a-i ajuta sa identifice alternative este extreme de important”, afirma David Chronic, coordinator Regional Europa-Africa, Word Made Flesh, membru fondator Fundatia Cuvantul Intrupat. 

Folosind metode specifice educatiei non-formale, ne propunem sa le oferim posibilitatea sa-si puna intrebari si sa caute raspunsuri, sa ia atitudine in chestiuni legate de viitorul lor, sa-si doreasca sa finalizeze cursurile, sa aiba o calificare. Astfel, organizam intalniri ale copiilor si tinerilor cu diversi profesionisti, oameni care isi fac cu drag munca. Vor avea ocazia sa discute cu un brutar, un bucatar, un om de afaceri, un profesor, un medic, un lucrator in constructii, un politist, un antreprenor si multi altii. In masura in care acest lucru va fi posibil, vom organiza si vizite ale copiilor la locul lor de munca, avand posibilitatea sa-i vada “in actiune” pe invitati. Vor afla de la fiecare dintre ei ce presupune sa lucrezi in aceste domenii, care a fost drumul lor pana aici, de ce este important sa faci ceea ce-ti place si munca pentru care esti inzestrat.  

Zilele trecute, copiii l-au intalnit déjà pe primul dintre invitatii “Lectiei de inspiratie”. Fotograf cu experienta, Laurentiu Iordache le-a vorbit copiilor despre pasiunea sa, despre necesitatea invatarii si formarii permanent atat ca profesionist, dar mai ales ca om, despre frumusetea lucrului facut cu bucurie, ca si despre pretul pe care trebuie sa-l platesti ca sa-ti implinesti visul. 

Credem ca a-i sprijini sa se ajute singuri si a pune accent pe educatie si dezvoltarea potentialului, sunt cele mai bune forme de ajutor pe care le putem oferi astazi copiilor si adolescentilor in dificultate si printre putinele care pot rupe cercul inchis al saraciei mostenite si al neputintei invatate. Fiecare copil poate sa aiba astfel un viitor mai bun pentru sine si pentru comunitatea in care traieste.  
 
********
Fundatia Cuvantul Intrupat este, din 2001, o unealta pusa la dispozitia comunitatii locale. Sprijinim copiii sa aiba un viitor mai bun, prin sustinerea educatiei, dezvoltare personala, imputernicirea familiilor pentru a deveni stabile, incurajarea voluntariatului si a implicarii personale, constientizarea membrilor comunitatilor noastre cu privire la problematica persoanelor vulnerabile si mai ales a copiilor aflati in situatii de risc. 
Sustine si tu activitatile si proiectele fundatiei:
- Fii voluntar!
- Redirectioneaza 2% din impozitul tau pe venitul de anul trecut!
- Doneaza!
- Fii o voce pentru cei marginalizati si vulnerabili!
 
Anca-Aurora Chiosea
Responsabil Comunicare
 
Fundatia Cuvantul Intrupat
Strada Dogariei, nr. 111, Galati
0236-411695
www.cuvantulintrupat.com
info@cuvantulintrupat.com