Federatia Coalitia pentru Educatie, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Institutul pentru Dezvoltarea Evaluarii in Educatie, Organizatia Umanitara Concordia, Asociatia Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat, CeRe- Centrul de Resurse pentru participare publica, Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR), World Wild Fund for Nature, Romania.

Organizatiile sau institutiile care doresc sa se alieze initiativei o pot face trimitand un mail pe adresa lidia_state@noi-orizonturi.ro. 

Petitia, care poate fi semnata pana pe 29 februarie aici, va fi inainta Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS) impreuna cu o scrisoare deschisa prin care se cere modificarea Ordinului MENCS nr. 4496/13.07.2015 privind structura anului scolar, conform propunerilor formulate de grupul de lucru „Scoala Altfel. TOT Educatie!”, constituit la initiativa FNO. 

Acest demers a pornit de la o nevoie reala - in fiecare an, 300.000 de cadre didactice, 1.800.000 de elevi si 3.000.000 de parinti sunt implicati in Scoala Altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun! Insa dupa 5 ani de la initierea programului, parerile despre eficienta sa sunt impartite. La plusuri se mentioneaza ca este benefic pentru comunitate; creaza un spatiu pentru invatare practica; le da elevilor ocazia sa interactioneze si ii motiveaza sa se implice responsabil, pentru ca fac ceea ce le place; destinde relatiile dintre profesori si elevi. Exista, insa si minusuri: eticheta „altfel” este interpretata ca „nesemnificativ”/„facultativ”; programul se suprapune cu olimpiadele nationale; nu are o viziune pe termen lung si scop educational clar definit; incarca birocratic, mai ales consilierul educativ; adanceste inegalitatile scolare; profesorii sunt nevoiti sa organizeze activitati fara resurse; iar elevii au un rol scazut in proiectarea lor.

Grupul „Scoala Altfel. TOT Educatie!” propune Ministerului Educatiei un set de solutii de imbunatatire a programului, intre care:
• Sa tintim acum la o Scoala Altfel ca un laborator de experimente, iar pe viitor la o Scoala Altfel pe tot parcursul anului scolar. Misiunea comunitatii scolare (elevi, cadre didactice, management, parinti) sa fie de a imbogati activitatea de pe tot parcursul anului cu metode testate in Scoala Altfel si care se dovedesc eficiente in dezvoltarea motivatiei pentru invatare si a competentelor cheie in randul elevilor.
• Sa permitem unitatilor scolare sa aleaga perioada de desfasurare a programului Scoala Altfel in functie de propriul calendar si de activitatile pe care doresc sa le implementeze si sa dam si olimpicilor posibilitatea sa participe la Scoala Altfel.
Sa reducem birocratia, prin definirea un set standard de informatii care sa fie colectate de la unitatile scolare de catre Inspectoratele Scolare Judetene.
• Lansarea unui ghid de implementare care sa descrie clar si concis vizunea programului pe termen scurt si lung, sa ofere recomandari privind proiectarea, derularea si evalurea programului, respectand si incurajand autonomia scolilor, sa includa un glosar de termeni si anexe clarificatoare.

Aceste propuneri au fost dezvoltate in urma unui amplu proces de consultare, analiza si dezbatere publica initiat in noiembrie 2014. In etapa de consultare au fost colectate recomandari privind functionarea programului Scoala Altfel de la 160 persoane din Cluj, Craiova, Iasi si Bucuresti. Acestea au fost analizate si transformate in propuneri concrete de grupul „Scoala Altfel. Tot educatie!”.

Propunerile dezvoltate au fost publicate si supuse dezbaterii publice intre 20 noiembrie 2015 si 15 ianuarie 2016, perioada in care am primit comentarii si sugestii de la 284 persoane care fie au participat la dezbaterile organizate la Cluj, Iasi, Bucuresti si Timisoara, fie au competat formularul online de feedback. 

INFOGRAFIC

 
Pentru informatii suplimentare legate de acest demers puteti accesa blogul campaniei scoalaltfel.wordpress.com

Campania de advocacy „Scoala Altfel. TOT Educatie!” este implementata in proiectul „Educatia nonformala. Tot educatie!”, finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG  in Romania. 

Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.