Proiectul, initiat si coordonat de Andrei Henciu, angajat Orange, a fost selectat in cadrul concursului „Sustine un ONG” organizat de Fundatia Orange, ce ofera anual fonduri pentru proiecte coordonate de angajatii Orange Romania, program ce a oferit in 2014 finantari de peste 125.000 lei.

Valoarea totala a proiectului „Educatie pentru viitor” este de 53.274 lei, din care 30.260 lei sunt oferiti de Fundatia Orange. Implementarea proiectului este posibila si datorita co-finantarii pe care Asociatia STEA o primeste din partea partenerilor Grenoble Isere Romania si Solidarité Enfance Roumanie (Franta), Popica Onlus (Italia) si Consiliul Local Satu Mare prin Serviciul Public de Asistenta Sociala.
 
In cadrul proiectului a fost creata, in premiera pentru municipiul Satu Mare, o caravana educativa numita “EDUCALTERNATIVA” ce se deplaseaza in zonele defavorizate pentru a realiza o gama diversificata de activitati atat cu copii si tineri, cat si cu parintii acestora.
 
Pana la finalul lunii iulie la activitatile Caravanei „Educalternativa” au participat 158 de copii, iar 49 parinti au fost sensibilizati cu privire la cresterea gradului de asumare a rolurilor parentale. 
Echipa Asociatiei Stea a organizat activitati educative direct in mediul de viata al beneficiarilor, zonele atinse fiind: stadionul „Unio” (63 de copii si tineri beneficiari); mal drept Somes, zona baracilor improvizate in apropierea strandului termal (11 copii beneficiari); zona defavorizata din cartierul Satmarel (in medie 84 copii beneficiari). Caravana a fost echipata cu pavilioane de cort, mese si scaune, materiale educative si o remorca pentru transportarea acestora. 
 
In lunile aprilie si mai activitatea caravanei s-a desfasurat de 10 ori/luna, insumand in medie 6 ore / saptamana. Incepand din luna iunie caravana se realizeaza in fiecare zi (de luni pana vineri). 
Programul cuprinde diferite activitati cu copiii si tinerii, desfasurate in general pe grupe de varsta: jocuri educative si activitati de tip didactic combinate cu activitati de animatie socio-educativa si concursuri sportive (fotbal si volei). In acelasi timp, tinerii si parintii prezenti sunt responsabilizati sa ajute echipa educativa la realizarea activitatilor. 
 
Scopul principal al acestor activitati este sa-i pregateasca pe copii pentru integrarea la gradinita si la scoala. Astfel,  se pune un accent deosebit pe dezvoltarea abilitatilor sociale si a inteligentei emotionale, urmarind cresterea stimei de sine si a capacitatii de adaptare la viata in societate. In paralel, asistentii sociali au lucrat cu parintii pentru pregatirea inscrierii copiilor in sistemul de invatamant.
 
“Colaborarea dintre Asociatia Stea, asistentii sociali si autoritati a functionat foarte bine si am reusit astfel ca intr-un timp relativ scurt sa obtinem rezultate importante. Sunt foarte mandru ca in numai 4 luni am reusit sa convingem 14 copii din 6 familii sa se inscrie la scoala. 3 tineri au obtinut locuri de munca iar 27 persoane au obtinut acte de identitate. Alti 17 tineri au fost sprijiniti de noi pentru a obtine diferite drepturi si servicii comunitare – de la servicii medicale pana la locuinte sociale. Suntem convinsi ca si in lunile urmatoare vom obtine rezultate cel putin la fel de bune.” a declarat Andrei Henciu, angajat Orange, coordonatorul proiectului.  

Pe langa activitatile directe desfasurate in zonele defavorizate din Satu Mare, Caravana „Educalternativa” a realizat o serie de actiuni de educatie civica impreuna cu tinerii de la centrul de zi: intretinerea unui spatiu de joaca  din cartierul Micro 17 si organizarea unor activitati menite sa promoveze voluntariatul si sa creasca gradul de implicare a oamenilor din comunitatea satmareana in actiuni in beneficiul copiilor din grupuri vulnerabile.

Pana in prezent, la activitatile educative organizate de Asociatia Stea in aceasta vara au participat peste  30 de voluntari. Pentru a asigura continuitatea activitatilor Caravanei “Educalternativa” echipa Asociatiei Stea are in continuare nevoie de voluntari, de aceea mobilizarea comunitatii locale este foarte importanta.
 
Persoanele doritoare sa participe ca voluntari la aceste actiuni ne pot contacta la e-mail: asociatiastea@gmail.com, telefon: 0361884330 sau 0747232619, sau personal la centrul de zi din Satu Mare, Bulevardul Octavian Goga nr.14 in zilele lucratoare de la ora 9.00 la 17.00.

***
Despre Asociatia STEA
Asociatia STEA este o organizatie neguvernamentala infiintata in anul 2004 a carei misiune este aceea de a contribui si de a milita pentru respectarea drepturilor fiecarui copil si tanar, pentru ca acesta sa se dezvolte ca parte a unei societati responsabile. Asociatia Stea lupta impotriva cersetoriei si a exploatarii copiilor si tinerilor sustinandu-i sa devina independenti prin educatie si obtinerea unui loc de munca. 
 
Despre Fundatia Orange
Fundatia Orange Romania este o organizatie non-guvernamentala care se implica in viata comunitatii prin realizarea de proiecte de filantropie menite sa aduca schimbari pozitive in viata persoanelor dezavantajate. 
Anual, prin fondul de finantare “Lumea prin culoare si sunet”, Fundatia Orange ofera granturi pentru organizatii neguvernamentale care propun proiecte in sprijinul persoanelor cu dizabilitati de auz si/sau de vedere ajutandu-le sa comunice si sa relationeze, pentru a se integra in societate si pentru a trai mai bine. Prin programul „Sustine un ONG”, Fundatia Orange ofera fonduri pentru programe filantropice coordonate de angajati ai Orange Romania si realizate in parteneriat cu o organizatie non-profit partenera. Pentru mai multe informatii va rugam vizitati http://www.fundatiaorange.ro/
 
Pentru mai multe detalii, va stam la dispozitie la telefon 0361-884330, persoana de contact: Cristina-Maria Bala, director, e-mail: asociatiastea@gmail.com sau va rugam sa vizitati www.asociatiasteasm.ro