145 de persoane cu dizabilități intelectuale din toată țara se vor întrece timp de o lună de zile în competiții virtuale de fitness, făcând exerciții pregătite de Special Olympics România pentru ei. Fundația Special Olympics din România dă startul miercuri, 24 iunie, primului Campionat Virtual de Fitness destinat sportivilor cu dizabilități intelectuale. În condițiile în care competițiile cu număr mare de sportivi nu sunt încă permise, 145 de BRAVI cu vârste peste 8 ani au ales să facă sport de-acasă și să concureze online, dornici să facă mișcare și să-și confirme pasiunea pentru sport. Ei vor fi premiați virtual cu medalii și diplome, iar la finalul competiției iși vor primi medalia, diploma și un un cadou din partea HERVIS Sports România, partenerul tehnic al competiției.
 
Special Olympics România încearcă prin acest eveniment să facă trecerea de la competițiile off-line la o realitate nouă cu conexiune la internet și vizibilitate on-line pe un ecran de laptop, tabletă sau telefon. În cadrul Campionatului Virtual de Fitness se vor vedea BRAVII, arbitri și părinți, în spații virtuale, #DeAcasă, într-o întrecere a executării cât mai corecte a unor exerciții individuale de fitness/gimnastică. 
 
În lunile de pandemie, pe pagina de Facebook a Fundației, de luni până vineri, în fiecare dimineață de la ora 9,30 s-a desfășurat o sesiune Live de fitness adaptat nevoilor persoanelor cu dizabilități intelectuale, #FitnessCuAndrei – aceste luni de antrenament au fost ideea de la care a pornit această Competiție virtuală. Tot pentru BRAVI, Andrei Anuțoiu, kinetoterapeut, a executat exercițiile care urmează să fie notate de arbitri. Acestea se vor regăsi pe canalul de youtube al Special Olympics România (https://bit.ly/3fDzdow) și pe pagina de Facebook și vor fi dezvăluite treptat BRAVILOR. 
 
”Exercițiile propuse au fost gândite pentru toată lumea. De la simplu la complex si de la ușor la greu. Am încercat să le clasificăm după gradul de dificultate și am format două niveluri de exerciții. Am combinat exerciții de rezistență, flexibilitate și forță pentru a da o notă de complexitate asupra sportivilor” ne-a declarat Andrei Anuțoiu.
 
Întrecerile se vor desfășura trei zile pe săptămână, în fiecare din cele 3 zile se execută un exercițiu diferit, iar durata întrecerii este de patru săptămâni. ”Realitatea imediată a devenit, în condițiile pandemiei globale de Coronavirus, neîncăpătoare pentru dorința sportivilor Special Olympics de a face sport sau cel puțin mișcare într-o formă sportivă. Beneficiile pentru sănătatea și tonusul general al sportivilor participanți vor fi cât se poate de REALE și de consistente” a declarat Viorel Mocanu, director sportiv al Special Olympics România, cel care coordonează și echipa de arbitri voluntari care vor participa la întâlnirile de Zoom cu BRAVII înscriși. 
 
”Pentru o organizație care a luptat încă din anul 2004 la integrarea socială a persoanelor cu dizabilități intelectuale din România, această perioadă a fost incredibil de grea: sportivii noștri au trebuit nu numai să facă față izolării impuse de autorități, în contextul pandemiei, dar au trebuit să se confrunte încă odată cu izolarea, cu lipsa prietenilor și lipsa interacțiunii umane. Procesul de adaptare este greu pentru noi toți dar avem încredere în puterea și răbdarea BRAVILOR și ne dorim să îi revedem, fie chiar și virtual, să îi aplaudăm și să îi încurajăm!” a spus Cristian Ispas, Directorul Național al Special Olympics România.
 
După o lună de competiție virtuală, Special Olympics România va marca pe 24 iulie și aniversarea a 52 de ani a mișcării Special Olympics la nivel global dar și 17 ani de activitate în Romania prin iluminarea în roșu a Arcului de Triumf. Partenerul tehnic al Campionatului Virtual de Fitness Special Olympics Romania, 2020, este Hervis Sports and Fashion România. 
 
***
Despre dizabilitatea intelectuală
Mai mult de 200 de milioane de oameni din întreaga lume au o dizabilitate intelectuală, constituind astfel cel mai mare grup cu dizabilități la nivel mondial. Dizabilitatea intelectuală trece dincolo de rase și etnii, nivel de educație, statut social sau economic, putând apărea în orice familie. 
 
Despre Special Olympics România 
Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate, educație și angajare, Special Olympics luptă împotriva pasivității, nedreptății și intoleranței. În România din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.