Ziua Internațională Helen Keller este un eveniment de amploare care se sărbătorește la nivel mondial pe 27 iunie. Helen Keller este un model pentru o lume întreagă, reușind să inspire mii de oameni cu lecția ei de viață, în ciudă lipsei de văz și de auz. Persoane din toată lumea organizează la nivel mondial diverse activități, în scopul conștientizării surdocecitatii și apărării drepturilor acestor persoane! 
  
Activități similare au fost organizate de Fundația Sense Internațional România în luna iunie, în parteneriat cu 17 școli speciale din țara, unde peste 700 de copii cu surdocecitate /deficiente senzoriale multiple, dar și copii din învățământul de masă, s-au bucurat de ateliere creative, au interacționat între ei la diverse jocuri și exerciții, au participat la excursii, s-au plimbat prin natură, au experimentat tiroliana, au făcut escalada, au călărit ponei și au aflat povestea lui Helen Keller. 
  
Vasile Adamescu reprezintă pentru România un exemplu inspirational, chiar dacă și-a trăit toată viață în întuneric și tăcere. A învățat să vorbească, să scrie, să citească, să cunoască lumea prin atingeri, mirosuri, senzații, devenind profesor, sculptor, autor de cărți și un adevărat promotor al drepturilor persoanelor cu surdocecitate.  

El spune despre Helen Keller: ”a fost un exemplu viu că orice este posibil. Născută într-o perioadă în care nu existau mari posibilități de educare a copiilor cu deficiente senzoriale, ea, alături de devotată să profesoară, Anne Sullivan, reușesc să realizeze una dintre cele mai impresionante recuperări umane din istorie. Pentru mine, Helen Keller este un model care m-a ajutat să-mi doresc de fiecare data să-mi depășesc condiția. Surdocecitatea nu este o boală. Prin aceste reușite din acest domeniu, putem observă clar că dizabilitatea poate fi învinsă. Eu m-am obișnuit să trăiesc așa, fără auz și vedere și nu îmi mai doresc să fiu altfel. Am înțeles de când eram adolescent că așa îmi voi duce viață și nu am simțit să îmi fie greu.” 

Miercuri, 27 iunie, între orele 17:00 și 20:00, la La Firul Ierbii (Spaiul Unirii 160B), Fundația Sense Internațional România împreună cu AMAis va invită să experimentați surdocecitatea în cortul senzorial, să participați la exerciții de orientare și mobilitate cu ochii și urechile acoperite și să experimentați hărțile tactile ale Bucureștiului. Evenimentul este deschis pentru familii, copii și oameni care vor să înțeleagă surdocecitatea altfel – prin experiment și joc, iar participarea este gratuită.  

***
Despre surdocecitate 
La auzirea cuvântului surdocecitate, mulți cred că vorbim despre oameni care nu văd și nu aud deloc.  Într-adevăr, există și astfel de cazuri, însă ele sunt rare. Cele mai multe persoane cu surdocecitate prezintă o combinație de deficiente de văz și auz, cu diferite grade de manifestare. 

Surdocecitatea este o deficiență multisenzoriala gravă, de cele mai multe ori asociată și cu alte tipuri de deficiente. Surdocecitatea generează dificultăți majore în sferă comunicării, a accesului la informație, în orientare și mobilitate. 
  
Despre Sense Internațional România 
Sense Internațional România este o organizație înființată în 2001 cu scopul de a îmbunătăți viață persoanelor cu surdocecitate și deficiente senzoriale din țara noastră. Prin programe la nivel național, fundația reușește cu succes să aducă o schimbare în bine în viață a sute de persoane cu acest tip de dizabilitate.  

www.surdocecitate.ro l www.sensabilitate.ro 

Despre AMAis 
Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAis) dezvoltă prin proiectele sale tehnici și metode alternative pentru creșterea gradului de integrare socială a persoanelor defavorizate. Inițiativele asociației lucrează cu mediul construit că resursa principală pentru stimularea empatiei și responsabilizarea publicului larg privind problemele grupurilor vulnerabile, pentru a susține un viitor #BucurestiIncluziv.