3 decembrie a fost declarată în 1992, de către ONU, drept Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități și reprezintă un prilej de a reafirma rolul important pe care aceste persoane îl au în societate și în comunitate. România are 75.721 copii cu nevoi speciale, copii pentru care noi, spunem astăzi, din păcate, în mod retoric „ȘI CE DACĂ!” alături de partenerul nostru, Asociația Trăiește cu Bucurie - Platforma Fă Bine!”

Mihaela Lupu, Director Executiv Asociația pentru copii cu dizabilități „Mă Bucur de Viață”, a declarat: „Considerăm că Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități ar trebui să ne facă să fim mai conștienți de faptul că prejudecățile nu își au locul când vorbim despre relațiile dintre oameni. Din acest motiv, Asociația pentru copii cu dizabilități „Mă Bucur de Viață” a lansat campania – ȘI CE DACĂ! - o campanie de informare și sensibilizare a opiniei publice, cât și a autorităților.
În teorie, incapacitatea este absența sau restricția de a efectua acțiuni în intervalul sau modul considerat normal de cea mai mare parte dintre noi, oamenii. În opinia noastră, nu există dizabilități, ci există copii sau persoane cu abilități și calități diferite pe care trebuie să știm cum să le descoperim pentru a le pune în valoare. Practic, pentru a spori capacitatea oamenilor, avem nevoie de o societate tolerantă și empatică pentru că, în realitate, societatea este cea care te face neom, nu dizabilitatea.
Dizabilitatea nu este doar o problemă a copilului/persoanei care suferă sau a familiei sale, ci este o problemă a întregii noastre societăți!”

La rândul ei, Maria Duduman, CFA, Fondatoarea Platformei „Fă Bine!”, a declarat: „Îmi doresc tare mult ca fiecare dintre noi să înțeleagă că dizabilitatea nu este o boală contagioasă. Este o situație grea de viață pe care unii dintre noi o depășesc cu mare curaj în fiecare clipă, poate chiar din primele momente de viață. Da, este adevărat, dizabilitatea înseamnă suferință, câteodată în cantități pe care noi, cei „normali”, nu ne putem închipui cum le-am putea duce. Cred că de această suferință fugim fără să ne dăm seama că de fapt ne închidem în fața unor suflete care au atâta nevoie de ajutor. Din păcate însă, închiderea noastră nu ne lasă să vedem cât de ușor poate fi să le dăm o mână de ajutor, cât de ușor ne poate fi să îi susținem pentru a avea o viață de care să se bucure deplin. De aceea, vă invit acum să faceți doar atât: luați-vă 2 minute pentru a vă gândi ce ați dori să facă lumea pentru voi dacă ați fi o persoană cu dizabilități. Iar dacă puteți face bine unei astfel de personae, astăzi sau în oricare altă zi, acesta să vi se întoarcă înmiit.” www.fabine.eu

Context


Conform statisticilor publicate de către ANDPDCA la data de 30.06.2021, România are 891.016 persoane cu dizabilități, dintre care 75.721 copii cu nevoi speciale.

Legea Asistentei sociale 292/2011 oferă drepturi aplicate partial.

Campania ȘI CE DACĂ își propune să sensibilizeze oamenii în raport cu dizabilitatea, cât și să determine autoritățile publice să implementeze Legea Asistenței Sociale Nr. 292/2011 în totalitate, dar în mod special externalizarea serviciilor sociale de recuperare și reabilitare pentru copii cu nevoi speciale către furnizori privați de servicii sociale licențiate și acreditate în conformitate cu legislația în vigoare.

Ajută-ne să facem vizibilă petiția Și ce dacă, semnează aici: https://sicedaca.ro

Urmăriți activitatea Asociației pentru copii cu dizabilități Mă Bucur de Viață pe Facebook și www.mabucurdeviata.ro, cât și Campania de informare și sensibilizare a opiniei publice Și ce dacă! pe Facebook și www.sicedaca.ro.

***
Asociația Mă Bucur de Viață este o organizație nonguvernamentală care susține recuperarea și integrarea copiilor cu paralizie cerebrală infantile și afecțiuni neuromotorii prin intermediul Centrului de Recuperare Vasile Andrei.

Deschis în luna mai 2019 la Galați, furnizor acreditat și licențiat de servicii sociale, Centrul de Recuperare Vasile Andrei oferă servicii de kinetoterapie, terapie ocupațională, logopedie, mecanoterapie, integrare senzorială, masaj, masaj orofacial. Din 2020, oferă și terapie Vojta, Mira Rehab, Neurofeedback, Thera Suit și Cuevas Medek Exercices.

Activitatea Centrului de Recuperare Vasile Andrei Galați este finanțată în exclusivitate de Asociația Mă Bucur de Viață prin evenimente caritabile, parteneriate, sponsorizări, donații și granturi de finanțare.

Photo by Josh Appel from Unsplash