Echipa Special Olympics România, formată din 31 de sportivi (cu și fără dizabilități intelectuale) a participat între 17 - 25 iunie la cel mai mare eveniment sportiv incluziv din lume: Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, Berlin 2023. Sportivii noștri au intrat în competiții la nouă discipline sportive: atletism, bocce, gimnastică artistică (fete și băieți), înot, judo, patinaj role, tenis, tenis de masă și baschet 3 x 3, obținând performanțe extraordinare - 43 de medalii (18 de aur, 18 de argint și 7 de bronz). După luni întregi de antrenamente alături de antrenori dedicați, părinți implicați, parteneri și suporteri de încredere, BRAVII noștri sportivi au reprezentat cu mândrie și bucurie România, urcând pe cele mai înalte trepte ale podiumului.

 

Clasificările Delegației României, pe sporturi, sunt următoarele:

Gimnastică artistică – 12 medalii de aur, 5 de argint, 3 de bronz, două locuri 4, un loc 5

Atletism – 2 medalii de aur, 1 argint, 1 bronz, un loc 5

Înot – 1 medalie de aur, 3 de argint

Tenis – 2 medalii de argint (la individual fete și la dublu mixt), un loc 5

Judo – 2 medalii de aur, 1 de argint, 1 de bronz

Tenis de masă – un loc 4 (la individual), un loc 5 (pe echipe la dublu unificat)

Patinaj role – 1 medalie de aur, 5 medalii de argint, 1 medalie de bronz, doua locuri 4 și un loc 5

Bocce – 1 medalie de argint la individual băieți, un loc 4 (individual fete) și locul 6 la dublu mixt

Baschet 3 x 3 – medalie de bronz cu echipa

Puteți consulta rezultatele nominale ale fiecărui sportiv aici.

 

Nadia Comăneci, ambasador global Special Olympics, a fost alături de sportivii români la Ceremonia de Deschidere de pe Stadionul Olympia din Berlin și i-a încurajat în primele zile ale competiției.

Cristian Ispas,  Directorul Național Special Olympics România:

„Sportivii Delegației României la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics de la Berlin au reprezentat cu succes #TeamRomânia și ne-au făcut mândri încă o dată. Sportivii noștri au fost emoționați, dar au reușit să se concentreze și să cucerească medalii și admirația noastră, a  tuturor. Invitați de onoare, antrenori și părinți am strigat din toată inima Hai România! la un eveniment global care, mai presus de sport, a fost o sărbătoare a incluziunii. Împreună suntem de neoprit și sperăm ca această ediție a Jocurilor Mondiale să fie o inspirație pentru persoanele cu dizabilități intelectuale din România și pentru cei care îi pot susține”.

 

Cu ocazia prezenței la Berlin,  Delegația României a fost primită și încurajată de Excelența Sa, Adriana-Loreta Stănescu, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Federală Germania. Suntem onorați că l-am avut alături în timpul competițiilor și pe Guvernatorul ales - Governor Elect - al Lions Clubs District 124 Romania, domnul Marin Florin Ilieș. De asemenea, un oaspete de onoare care a încurajat din tribune sportivii în zilele de concurs a fost domnul Cătălin George Pozdarie, manager general Hervis Sports România – partenerul tehnic de cursă lungă al Special Olympics România.

 

Le mulțumim din suflet antrenorilor care au însoțit Delegația Special Olympics România:

Prof. Univ. Dr. Gabriel Popescu - București, gimnastică artistică băieți

Conf. Univ. Dr. Antoanela Oltean - Constanța, gimnastică artistică fete

Lector Univ. Dr. Mihăiță Alin Săftel - București și Dragoș Marin, baschet

Letiția Stroia - Târgu-Jiu, atletism

Florin Oteliță - Bacău, bocce

Andrei Lucian Anuțoiu – București și Roxana Ossian - Cluj, coordonatori program înot

George Cernucan - Cluj-Napoca, patinaj role

Ion Octavian Mustăreață - București, tenis

Cristian Bauman - Deva, tenis de masă

Lazslo Balazs, Cluj-Napoca, judo

 

Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, organizate după modelul Jocurilor Olimpice la fiecare patru ani, reprezintă cel mai mare eveniment sportiv și umanitar din lume în 2023. La această ediție organizată la Berlin au participat 7.000 de sportivi din peste 190 de țări, care au concurat la 26 de discipline sportive.

Delegația României a fost susținută de companii și instituții care au asigurat participarea și vizibilitatea sportivilor Special Olympics România la Jocurile Mondiale de la Berlin. Le mulțumim pentru ajutor, pentru sprijin și pentru deschidere!

Partenerul tehnic: Hervis Sports & Fashion, partener de cursă lungă, încă din anul 2016. Hervis Sports & Fashion a asigurat echipamentul de prezentare al Delegației, dar și cel pentru competiții.

Parteneri media strategici: grupul DIGI Romania, prin Digi FM, Digi Sport și Digi24 

Parteneri media: Phoenix Media, Zepelin Media 

Comitetul Național Paralimpic a asigurat costurile de deplasare a delegației de 47 de persoane către Berlin.

Parteneri care au contribuit la deplasarea echipei: Lions Clubs District 124 Romania, Memento Bus, Yves Rocher Romania și Update Advertising    

 

***

 

Despre dizabilitatea intelectuală

Mai mult de 200 de milioane de oameni din întreaga lume au o dizabilitate intelectuală, constituind astfel cel mai mare grup cu dizabilități la nivel mondial. Dizabilitatea intelectuală trece dincolo de rase și etnii, nivel de educație, statut social sau economic, putând să apară în orice familie.

Pentru resurse externe puteți consulta site-ul oficial al competiției - https://www.berlin2023.org/en sau al organizației internaționale - https://www.specialolympics.org/.

 

Despre Special Olympics Romania

Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate tolerantă, deschisă tuturor abilităților. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, discriminării și intoleranței. Din 2003, Special Olympics România a ajutat peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să devină cetățeni activi ai comunității.

.