AFI Europe România și Asociația The Social Incubator anunță rezultatele primelor trei ediții ale programului social „Plan de Viață”. Proiectul, susținut de către AFI Europe Romania, implementat de Asociația The Social Incubator la inițiativa McCann PR România, și-a propus să îi sprijine pe tinerii instituționalizați, care ies de sub tutela statului și să îi ajute să facă primii pași către o viață independentă și să devină astfel contributori activi în societate.

Tinerii care părăsesc centrele de plasament la vârsta majoratului sunt de cele mai multe ori marginalizați și stigmatizați, nu au unde să se ducă și nici nu își pot găsi un loc de muncă. În fiecare an, aproximativ 3.500 de tineri instituționalizați ies de sub tutela statului la 18 ani și nu au resursele necesare pentru a face față unei vieți independente. Fără sprijin, ei riscă să ajungă pe stradă și să devină victime ale violenței, ale traficului de persoane sau de droguri.

AFI Europe România și-a propus încă din 2020, când a debutat prima ediție a programului “Plan de Viață”, să le ofere tinerilor care  părăsesc sistemul la 18 ani o șansa să își îndeplinească visurile, să ducă o viață independentă și să aibă încredere în forțele proprii.

 

45 de tineri implicați, 45 de șanse

În cele trei ediții ale programului Plan de Viață, 45 de tineri din întreaga țară au primit câte o șansă la un viitor mai bun. În cadrul programului, tinerii  au beneficiat de o locuință și consiliere personală și profesională.  Au fost identificate oportunități de angajare și 43 de tineri și-au găsit astfel un drum în carieră și sunt, în prezent, angajați legal.

Dacă la începutul proiectului, nevoile adolescenților erau unele de bază - locuință, hrană, îmbrăcăminte-, pe parcurs beneficiarii Plan de Viață s-au putut concentra pe educație și, astfel, 20 de tineri și-au continuat sau și-au reluat studiile.

Tot ca parte a programului, tinerii au primit consiliere psihologică și au avut acces la ateliere specializate pe diferite subiecte educaționale, dar și la diverse cursuri de specializare, în funcție de preferințele fiecăruia.  Au fost organizate în total peste 1500 de sesiuni individuale (consiliere vocațională, psihologică, susținere emoțională, educație financiară etc.), peste 70 de ateliere și 30 de vizite exploratorii.

iMatter –  Oricine poate investi într-un vis

Un studiu de evaluare a proiectului, realizat de specialiștii The Social Incubator, arată că deși tinerii au progresat și au dobândit abilitățile necesare pentru a se descurca singuri, perioada după încheierea proiectului nu este însă fără riscuri. Experții subliniază că proiectul a asigurat startul unei vieți independente, însă procesul de învățare și de adaptare este unul de lungă durată. De aceea, intervenția Asociației nu se oprește odată cu încheierea proiectului, iar perioada de monitorizare după ce tinerii ies din program este foarte importantă.

Poveștile tinerilor care au reușit, în ciuda obstacolelor, sunt inspiraționale. Însă astfel de povești de succes sunt rare, în raport cu numărul persoanelor vulnerabile care au nevoie de ajutor. Pentru ca tinerii deja înrolați în program să își continue progresele, dar și pentru a oferi șansa altor tineri care ies din sistemul instituționalizat la vârsta majoratului, AFI Europe Romania si Asociația The Social Incubator au organizat, la finalul celor trei ediții ale programului, un eveniment de strângere de fonduri. În cadrul galei, desfășurate sub umbrela iMatter – Invest in a dream, organizatorii au lansat și o platformă proprie de donație.

Companiile, dar și persoanele fizice care doresc să sprijine integrarea socială a tinerilor care părăsesc centrele de plasament pot accesa platforma plandeviata.ro.

De asemenea, companiile pot veni în sprijinul tinerilor care părăsesc centrele de plasament prin facilitatea fiscală care le permite să direcționeze până la 20% din impozitul pe profit sau pe venit datorat statului, până la 31 decembrie.

La AFI Europe, credem cu tărie că succesul nu se măsoară doar prin realizările financiare, ci și prin impactul pozitiv pe care îl avem în comunități și în viețile celor din jurul nostru. Această convingere este cea care ne-a determinat să îmbrățișăm o cauză socială care se aliniază cu valorile noastre fundamentale și care face o diferență semnificativă în societatea noastră. Prin susținerea acestei cauze, cea a adolescenților defavorizați, nu doar ne-am promis sprijinul financiar, ci ne-am dedicat și timpul, expertiza și resursele pentru a crea un impact de durată.

Există multă speranță și suntem onorați că AFI Europe România, alături de partenerii din proiect, Asociația „The Social Incubator” și McCann PR, a putut clădi fundația pentru ca acești tineri să devină membri activi și funcționali ai societății. Trăim vremuri provocatoare și fiecare dintre noi poate deveni un agent al schimbării în bine. Împreună, putem să fim catalizatorii schimbării și să construim o lume în care să predomine compasiunea, egalitatea și oportunitățile. Oricine poate sprijin un vis și poate face o diferență.” - Doron Klein, CEO AFI Europe România.

Împreună cu tinerii am trăit o experiență emoționantă care ne inspiră și le suntem cu toții recunoscători pentru că au povestit cu generozitate despre parcursul vieții lor în sistemul de protecție a copilului și pentru că au împărtășit ce visuri au și cum pot fi ei susținuți pentru a deveni independenți și încrezători în forțele proprii. A fi martor la entuziasmul lor și la impactul eforturilor noastre colective a fost cu adevărat inspirațional.

Aș dori să-mi exprim recunoștința imensă pentru echipa uimitoare de la AFI Europe, care a susținut puternic această cauză în ultimii trei ani de zile, precum și pentru partenerul nostru de comunicare, McCann PR. Acest program a făcut o diferență tangibilă în viețile acestor adolescenți, oferindu-le șansa de a visa și de a-și atinge adevăratul lor potențial.” - Adriana Preda, director executiv Asociația The Social Incubator.

 

Despre AFI EUROPE

AFI EUROPE face parte din AFI Properties, companie lider în domeniul dezvoltării, managementului și investițiilor imobiliare, care operează în Europa Centrală și de Est. În România, compania operează centrul comercial AFI COTROCENI, unul dintre cele mai mari și mai dominante centre comerciale din regiunea central și est europeană, AFI PLOIESTI,  AFI BRASOV si galeria comerciala AFI CITY. În sectorul de birouri, AFI Europe România deține un portofoliu de 7 parcuri de afaceri de clasa A (AFI PARK 1-5, AFI TECH PARK, AFI PARK BRAȘOV, AFI LAKEVIEW, AFI PARK FLOREASCA, AFI VICTORIEI PLAZA, AFI PARK TIMIȘOARA). 

AFI Europe România este al doilea cel mai important proprietar de clădiri de birouri din țară, administrând proiecte de afaceri în valoare totală de aproximativ 300.000 mp închiriabili și spații de retail de aproximativ 170.000 mp închiriabili. În 2020, compania a finalizat primul său proiect rezidențial pe piața locală – primul stadiu al AFI City Bucureștii Noi, care include 190 de apartamente, aducând experiența de lungă durată câștigată pe piețele internaționale.

În 2022 compania a inaugurat AFI Tech Park 2, a doua fază a parcului de afaceri în situat pe bulevardul Progresului, precum și o galerie comercială, AFI CITY BUCUREȘTII NOI, situat chiar lângă componenta rezidențială, la stația de metrou Laminorului. În 2021, AFI Europe România a achiziționat 2 terenuri în Pipera pentru dezvoltarea unei noi divizii de business, Residential to Rent, formată din 3 turnuri rezidențiale și un număr total de 450 de apartamente, aflate acum in constructie, perfect adaptate nevoilor persoanelor care doresc să aibă mai multă flexibilitate, dar, în același timp, acces la o locuință modernă, cu toate serviciile de întreținere, servicii și facilități în imediata vecinătate. AFI Arad este primul park de retail dezvoltat de AFI in Romania, ce urmeaza a fi inaugurat in 2023 si care va cuprinde mai multe magazine, un hypermarket si o unitate de tip DIY.

 

Despre Asociația The Social Incubator

Asociația The Social Incubator este o organizaţie nonguvernamentală, nonprofit ȋnfiinţată ȋn 2014 pentru a veni ȋn sprijinul tinerilor din medii defavorizate din România, prin intervenții sociale directe, pragmatice și creative.

Organizația oferă sprijin pentru integrarea socio-profesională a tinerilor instituționalizați: cursuri gratuite de pregătire profesională și stagii de practică, sprijin pentru găsirea unui loc de muncă legal și sprijin pentru găsirea unei locuințe subvenționate. De asemenea, asociația dezvoltă concepte și lansează proiecte sociale care să faciliteze inserția profesională a persoanelor din medii defavorizate.

În 8 ani de existență, impactul The Social Incubator constă în 50 de proiecte implementate în 30 de județe, 22.100 de tineri participanți la activitățile de dezvoltare personală și profesională organizate de asociație și 1.923 tineri sprijiniți prin sesiuni de consiliere în procesul de integrare socială și profesională, la nivel național.

https://asociatiasocialincubator.org/