Echipa Special Olympics România, formată din 34 de sportivi (din care șase parteneri) a participat între 15-21 martie la cel mai important eveniment sportiv mondial dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale - Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, Abu Dhabi 2019. Aceștia s-au întrecut la opt discipline sportive: atletism, bocce, gimnastică artistică, înot, judo, patinaj role, tenis de câmp, tenis de masă și au câștigat 56 de medalii (17 de aur, 18 de argint, 21 de bronz). La ediția precedentă de la Los Angeles, din 2015, sportivii români au câștigat 21 de medalii la şapte discipline sportive. 
 
Rezultatele participării echipei României sunt următoarele:
• Gimnastică artistică – 12 medalii de aur, 7 argint, 11 bronz 
• Atletism – 2 aur, 2 argint, 1 bronz
• Înot – 1 aur, 2 argint, 1 bronz
• Tenis de câmp – 1 aur, 2 argint, 1 bronz
• Judo – 1 aur, 1 argint, 3 bronz
• Tenis de masă – 3 argint, 2 bronz
• Patinaj role – 1 argint, 1 bronz
• Bocce – 1 bronz 
 
Puteți consulta rezultatele fiecărui sportiv la urmatorul link: http://specialolympics.ro/17-18-21-medaliile-bravilor-la-jocurile-mondiale-de-vara-special-olympics-de-la-abu-dhabi-2019/ . 
 

”Suntem la o competiție sportivă și ne bucurăm ca oricare atunci când câștigăm. Suntem însă la Special Olympics și ne mai bucurăm și pentru alte lucruri. La Abu Dhabi satisfacția noastră vine și din faptul că participăm la trei sporturi pentru prima dată: patinaj role, judo, tenis de câmp. Este doar începutul și știm că deschidem o poartă pentru mulți sportivi Special Olympics din România. Pentru această șansă le mulțumim antrenorilor care au avut puterea să înceapă. Le mulțumim în egală măsură antrenorilor care lucrează cu sportivi Special Olympics de mai mulți ani. Și lor și sportivilor pe care i-au antrenat și care s-au întrecut la Abu Dhabi de la egal la egal cu sportivi din țări cu tradiție în aceste sporturi”,
a declarat Cristian Ispas, Director Național Special Olympics România. 

”Sunt foarte fericit că am câștigat atâtea medalii, că am luat aur și la sol deoarece la editiția de la Atena (2011), m-am dezechilibrat și am ratat aurul. Aparatul meu preferat este bara și am luat medalie de aur, ca și la individual compus. A fost greu dar m-am antrenat mult și am reușit să fac bine exercițiile”
, ne-a declarat Ionuț Păunescu, cel mai medaliat sportiv Special Olympics la ediția 2019 a Jocurilor Mondiale de la Abu Dhabi. El a câștigat cinci medalii de aur și două de argint.

Antrenorii VOLUNTARI ai delegației noastre sunt: 
• Prof. Univ. Dr. Gabriel Popescu, București, gimnastică artistică
• Asistent Univ. Doctorand Alin Săftel, București și Adrian Oros, Baia Mare, atletism 
• Radu Gabriel Toma, Târgoviște, bocce 
• Andrei Lucian Anuțoiu, București, înot
• Alexandru Dan Florin Mînea, București, judo
• Andreea Cristina Pascu, București, patinaj role
• Ion Octavian Mustăreață, București, tenis de câmp
• Dorel Tătaru, Bacău, tenis de masă
 
Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, organizate după modelul Jocurilor Olimpice la fiecare patru ani, au reprezentat cel mai mare eveniment sportiv și umanitar din lume în 2019. La această ediție organizată la Abu Dhabi au fost înscriși 7.500 de sportivi din peste 190 de țări care au concurat la 24 de discipline sportive. 

În paralel cu Jocurile Mondiale, în perioada 14 – 18 martie 2019, Special Olympics România a participat cu o echipă de două persoane la Summitul Global al Tinerilor: Ioana Flavia Cazan - Sportiv Lider Special Olympics şi Lavinia Mihaela Drăgan, partener fără dizabilități (ambele din Brașov). Acestea, împreună cu mentorul Anda Mândru (din partea Special Olympics România) au luat parte la workshopuri și sesiuni de discuții despre o societate incluzivă. 

Partenerul tehnic al Special Olympics România, cel care a asigurat echipamentul pentru competiții și o parte din echipamentul de defilare, este compania Hervis Sports & Fashion. 
 
Deplasarea delegației de 53 de persoane către Abu Dhabi a fost posibilă datorită sprijinului oferit de Comitetul Național Paralimpic și de către Nadia Comăneci, Ambasador Global al Special Olympics Internațional.
 
Companiile și autoritățile locale care au susținut participarea sportivilor Special Olympics România la Abu Dhabi sunt următoarele: Primăria Capitalei, Centrul pentru Tineret al Municipiului București, Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Bacău și companiile SC Textel Industry SRL, Motivation, Liafarm, Verder, Electrospeed, DDF Speedy Bus, Eurolines/Flexibus, Asociația Curtea Secuilor, Centrul pentru Management Agricol, Lion’s Club Bacău. 

Florile de la întoarcerea sportivilor Special Olympics România de la Jocurile Mondiale ne-au fost dăruite de Florăria Iris, căreia îi mulțumim.
 
***
Despre Special Olympics România 
Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, nedreptății și intoleranței. În România din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității. 
 
Informații despre Special Olympics România sunt disponibile pe website-ul oficial sau pe pagina oficială de facebook.com/SpecialOlympicsRomania.