Fundația Motivation România anunță lansarea unei expoziții online de fotografii care ilustrează abilitățile persoanelor cu dizabilități și promovează un stil de viață activ în scaunul rulant. Expoziția Abilitățile contează este lansată pe 1 martie, când este marcată, la nivel internațional Ziua Scaunului Rulant. Imaginile arată persoane utilizatoare de scaune rulante din toată țara, în diferite ipostaze, îndeplinind roluri active acasă, la serviciu, în comunitate. Expoziția poate fi accesată gratuit, urmând link-ul https://foto.motivation.ro/.

Fundația Motivation România contribuie la construirea unei societăți incluzive. Echipa noastră oferă instruire pentru o viață activă și independentă, iar poveștile participanților la programele Motivation sunt diverse și surprinzătoare, așa cum sunt și oamenii care le trăiesc. De aceea, expoziția Abilitățile contează pune în valoare oamenii, în deplina manifestare a abilităților lor, pentru a promova incluziunea și a încuraja persoanele cu și fără dizabilități să își cultive pasiunile și să aibă roluri active în comunitățile lor. Le suntem recunoscători atât celor care apar în imagini, cât și celor care le-au suprins, pentru că împreună contribuim la reducerea prejudecăților asociate persoanelor cu dizabilități.”, a declarat Erika Garnier, coordonator al serviciilor dedicate utilizatorilor de scaune rulante în cadrul Fundației Motivation România.

Expoziția foto este împărțită în secțiuni dedicate mobilității, vieții în comunitate, copilăriei, sportului adaptat, abilităților și incluziunii și este realizată în cadrul proiectului „Advocacy pentru accesul în comunitate al utilizatorilor de scaun rulant”. Data lansării, 1 martie, coincide cu Ziua Internațională a Scaunului Rulant, pentru a atrage atenția asupra nevoii persoanelor cu dizabilități de acces la echipamente de mobilitate și asistive personalizate, precum și la un mediu accesibil. Acestea sunt premisele unei vieți active în scaun rulant.

Nu există o statistică a numărului de utilizatori de scaune rulante din țara noastră, dar, raportat la statisticile internaționale, estimăm că 300.000 de români au nevoie de scaune rulante pentru a se deplasa. Estimarea se bazează pe informația transmisă de ISWP - International Society of Wheelchair Professionals, conform căreia 1.5% dintre locuitorii unei țări au nevoie de scaune rulante. Tot conform datelor internaționale, furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, în țările aflate în curs de dezvoltare, doar 10% dintre persoanele care au nevoie de un scaun rulant au acces la un astfel de echipament de mobilitate.

Dreptul la mobilitate personală este un drept fundamental, iar Motivation contribuie la aplicarea lui prin donații de scaune rulante potrivite și instruire pentru utilizarea lor. Prin Fondul Scaunelor Rulante, donăm anual peste 1000 de echipamente de mobilitate potrivite, pentru adulții și copiii din România.

Proiectul „Advocacy pentru accesul în comunitate al utilizatorilor de scaun rulant” este derulat de Fundația Motivation România în parteneriat cu Asociația Segoia, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Acesta are drept scop sprijinirea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități prin îmbunătățirea mobilității și sănătății utilizatorilor de scaune rulante.

Mai multe informații despre proiect pot fi găsite accesând link-ul https://motivation.ro/abilitatile-si-drepturile-conteaza/.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.


***
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.
Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. 
Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Serviciile pe care le oferă acoperă o gamă largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare activă și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant, consultanță pentru accesibilizarea spațiilor și sport adaptat. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru mai mult de 27.000 de persoane cu dizabilități din România. 

Asociația Segoia este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 2017, preocupată de dezvoltarea societății civile, promovarea valorilor democratice, guvernării deschise și implicării cetățenești cu ajutorul tehnologiei.