Asociația HELP Autism deschide un nou centru de terapie pentru copii și tineri în București, acesta fiind al nouălea centru de intervenție pentru copii și adolescenți deschis în cei 13 ani de activitate. Asociația este prezentă în 3 orașe din țară, în București, Târgoviște și Suceava, având șase centre de terapie în capitală (Casa Soarelui, Help Home Ozana, Centrul Mălin, Help Home Titan și Eminescu), două în Târgoviște (Help Home Târgoviște și Help Autism Târgoviște) și unul în Suceava, redeschis recent într-o nouă locație.

Astfel, noul Centru de Terapie HELP Autism Eminescu, găzduit de un spațiu oferit în folosință de Primăria Municipiului București, situat în strada Ardeleni, nr. 3A, își deschide oficial porțile vineri, 31 martie, începând cu ora 10:00, când va avea loc și o conferință de presă. La evenimentul de deschidere, organizat înainte de Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, sărbătorită la nivel internațional pe data de 2 aprilie, vor participa reprezentanți ai autorităților capitalei, ai ministerelor și ai partenerilor implicați în proiect, precum părinți și copii din centrele HELP Autism, iar cei din urmă vor desfășura diverse activități alături de copiii tipici.

Acesta va da și în România startul unei luni pline de evenimente și campanii de informare și conștientizare, în care Asociația HELP Autism va demonta mituri despre autism și va invita oamenii să cunoască persoane din spectru într-o campanie de conținut în digital și în media cu mesajul Suntem diferiți. Suntem unici. Suntem un spectru de culori. La campania Un Spectru de Culori s-au alăturat și alte organizații din țară, parte din rețeaua informală RO TSA și FEDRA, atrăgând împreună atenția asupra nevoilor celor 40.000 de persoane cu autism din România, aflate încă în situații frecvente de marginalizare și discriminare.

Programul evenimentelor

Pe 1 aprilie, o parte dintre copiii care fac terapie în centrele HELP Autism sunt invitați speciali la meciul dintre FC Rapid București și Farul Constanța, unde vor intra pe terenul de fotbal al Stadionului Giulești împreună cu jucătorii celor două echipe pentru a transmite un mesaj incluziv, indiferent de culoarea echipamentului pe care-l poartă.

Ziua Mondială a Conștientizării Autismului

Pe 2 aprilie, de Ziua Mondială a Conștientizării Autismului la Librăria Cărturești Verona din București vor avea loc ateliere cu public la care vor participa copiii din centrele de terapie HELP Autism și familiile acestora și vor desfășura diferite activități educative, menite să-i ajute pe copiii cu TSA să se integreze și să participe la viața socială.

De asemenea, ca parte a campaniei de conștientizare, asociația a invitat instituțiile să ilumineze în albastru clădiri simbol din București, iar până în acest moment au răspuns pozitiv la inițiativă și vor fi iluminate: Guvernul României, Turnul STS Ciurel, Arcul de Triumf, clădirea STB, Primăria Municipiului București, precum și Primăria Municipiului Suceava, în noapte de duminică spre luni, 2-3 aprilie.

Autismul în România

Demersurile de conștientizare sunt imperios necesare în condițiile în care la nivel mondial 1 copil din 44 are o tulburare din spectru autist, autismul fiind considerată cea mai răspândită afecțiune a copilăriei. În România, se estimează că trăiesc 40.000 de persoane cu diagnostic, numărul celor care au tulburare de spectru autist (fără diagnostic medical) fiind mult mai mare. Conform datelor INSP furnizate asociației, în fiecare an se diagnostichează 1.200 de copii cu această afecțiune. Dintre aceștia, doar 30% dintre copiii cu diagnostic au acces la terapie, lipsa decontării intervenției fiind o mare piedică pentru părinți. 1 copil cu autism din 4 nu merge la grădiniță sau școală deși are vârsta potrivită pentru a fi integrați, iar provocările continuă pe tot parcursul vieții. Așa se explică faptul că doar 1% dintre persoanele cu autism au un loc de muncă, fiind cu 75% mai predispuse la boli psihice precum depresia și anxietatea în lipsa unui job. Lipsa de acces la servicii medicale și sociale adaptate nevoilor lor duce la mortalitate prematură, astfel că adulții cu autism mor cu 16 ani mai devreme decât persoanele cu altă dizabilitate. O realitate tristă, dar care poate fi schimbată.

„În cei 13 ani, timp în care am deschis 9 centre, vorbim mai deschis despre autism, fără rușine și orientați spre găsirea de soluții. Mă gândesc că primii copii cu minți diverse care au început să facă terapie în centrele noastre sunt acum adulți autonomi, care au învățat să se descurce într-o lume total nepregătită să-i integreze. Pot spune că generația de astăzi e puțin mai norocoasă pentru că poate beneficia de diagnostic precoce și programe de terapie adaptate nevoilor lor, însă mai e mult de făcut până când inimile deschise vor îmbrățișa copiii cu minți aparte, fără prejudecăți, dar împreună putem reuși să normalizăm percepția asupra diagnosticului și să accesibilizăm terapia.” - Daniela Bololoi, Președinte @ HELP Autism

Asociația își propune ca acesta să devină curând loc de învățare și reușite pentru copiii cu minți aparte din capitală, astfel încât în cadrul centrului HELP Autism Eminescu se fac intervenții terapeutice prin analiză aplicată a comportamentului și instrumente complementare, logopedie, psihoterapie, integrare senzorială și grupuri de socializare pentru aproximativ 50 de copii și tineri. În centrele HELP Autism din cele 3 orașe din țară, dar și la domiciliu și în centre partenere, programele de terapie urmăresc anual evoluția și integrarea reală în comunitate a peste 700 de copii, adolescenți și adulți cu autism.

Despre Asociația HELP Autism

HELP Autism susține din 2010 peste 3.200 de copii și adolescenți diagnosticați cu TSA – Tulburare de Spectru Autist – în programe de terapie desfășurate în cele 9 centre și la domiciliu. De la terapie specifică la programe de integrare școlară, de la sprijin pentru părinți la campanii de conștientizare & advocacy, HELP Autism caută să ofere constant un spectru de soluții pentru copiii cu autism și familiile lor. Asociația este astăzi cea mai mare organizație dedicată cauzei din România, fondator al rețelei informale RO TSA formată din aproximativ 100 de organizații în autism.

Misiunea asociației HELP Autism este de a ghida pașii persoanelor cu autism și familiilor lor, de la diagnostic la recuperare și integrare reală educațională, socială și pe piața muncii, construind o comunitatea deschisă să înțeleagă, să accepte și să sprijine mințile diverse. În virtutea acestei misiuni, HELP Autism și-a propus să construiască prima tabără incluzivă din România pentru copii și tineri cu diverse tipuri de dizabilități în Munții Retezat.


www.sustenobil.ro
www.helpautism.ro