Asociația pastel a amenajat o ludotecă în Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfânta Marina” din Curtea de Argeș, proiect finanțat de PEPCO România, în cadrul programului pepcolandia 2023, un program suținut prin determinarea și implicarea angajaților PEPCO, gestionat la nivel local de Organizația Umanitară CONCORDIA.

Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Curtea de Argeș asigură servicii specializate pentru copiii cu cerințe educative speciale, astfel încât să îi ajute să construiască bazele integrării socio-profesionale. Pentru copiii cu dizabilități, activitățile necesită varietate, atât din perspectiva tipului de activitate, cât și a metodelor și materialelor didactice. Astfel, profesorii specializați pot dezvolta programe pentru copii prin care să îi monitorizeze și care să îi susțină în procesul de recuperare.    

Ludoteca din Curtea de Argeș este a doua Ludotecă pe care o amenjăm anul acesta pentru copiii cu nevoi speciale care au nevoie de terapii și materiale moderne care să îi ajute în procesul de recuperare și dezvoltare. În Centrele de Educație Incuzivă, lipsa ludotecilor reprezintă o nevoie națională la care ne dorim să răspundem cu ajutorul partenerilor noștri. Ne implicăm ca să îi ajutăm pe profesori să își desfășoare activitatea în cele mai bune condiții, astfel încât procesul de recuperare al copiilor să devină mai facil. – a declarat Andreea Oprea, director executiv Asociația pastel

 

Ludoteca este amenajată cu materiale Montessori 

Materialele Montessori sunt senzoriale și integrarea lor în terapii îi va ajuta pe copii să își dezvolte abilități precum coordonare vizual-motorie, scris și citit, numărat, socotit, consolidarea percepției cantității și volumelor.

Obiectele Montessori sunt realizate din materiale cu proprietăți care stimulează simțurile și facilitează asocierile de idei. Culorile sunt alese nu doar să atragă atenția, ci să marcheze anumite categorii sau proprietăți. Materialele senzoriale dispun de o singură proprietate principală (textură, temperatură etc.), astfel încât să nu stimuleze mai multe simțuri simultan.

Ludoterapia, climatul stimulativ pentru dezvoltarea abilităților copiilor speciali

Terapiile specifice și serviciile educaționale care se desfășoară în CSEI „Sfânta Marina” sunt terapii pentru tulburările de comunicare și limbaj, pentru deficiențe fizice și motrice, pentru tulburări comportamentale, pentru socializare și ludoterapii.

„Copiii speciali” nu este doar o sintagmă, ci o realitate pentru că ei au acest atribut, fiind diferiți de majoritate, ieșind din tiparele tipicului, uneori fiind greu de înțeles și de acceptat de cei din jur. Acești copii și familiile lor nu au nevoie de milă, ci de ajutor și intervenție de specialitate, de susținere, înțelegere și empatie. Pentru a putea asimila cunoștințe, pentru a-și forma și dezvolta abilități, competențe, atitudini și comportamente, au nevoie de un suport concret, de materiale adaptate tipului, gradului deficienței în general și particularităților psiho-individuale în mod special. O ludotecă pentru acești copii și pentru noi, care lucrăm cu ei, este o oportunitate pentru prezent care oferă o rază de lumină pentru viitor, pentru viitorul acestei generații și, probabil, și a altor câteva care vor urma. Poate părea dureros pentru unii, sau indiferent pentru alții, dar acesta este realitatea: copiii speciali există și vor exista.” – a punctat Deaconu Marius, director CSEI Sfânta Marina

La Centru sunt 64 de elevi și 41 de cadre didactice.

Copiii care beneficiază de activiățile instructiv-educative speciale se confruntă cu întârziere în dezvoltarea intelectuală generală, tulburări de comunicare și de limbaj, deficiențe sezoriale ușoare (de văz și de auz), deficiențe fizice și de motricitate, tulburări emoționale, tulburări de comportament, dificultăți de învățare școlară, copii diagnosticați cu Sindrom Down și Tulbuare din Spectrul Autist (TSA), dificultăți de adaptare și integrare școlară.

 

 

***

Asociația pastel

Asociația pastel este răspunsul unei nevoi actuale: crearea unui obicei din a face bine. A pornit de la un program intern al agenției de comunicare pastel, început în 2018, prin care întreaga echipă și-a asumat că nu va trece o lună fără să facă o faptă bună. De ce lunar? Fiindcă suntem picături de ajutor într-un ocean de lipsuri. Tot timpul va fi cineva care are nevoie de ajutor și altcineva care poate și vrea să ofere acel ajutor. Asociația pastel își propune să identifice cele două părți și să le aducă împreună.

Misiunea noastră este să educăm, să inspirăm și să ajutăm oamenii și companiile să facă fapte bune cu recurență. Vrem să fim locul unde fiecare persoană dornică să se implice găsește cauza potrivită.

Ne dorim să creăm puntea dintre neajunsuri și dorința de a fi mai buni.

Activ. În fiecare lună.

Vrem să construim un prezent în care toți oamenii și toate companiile fac un obicei din a realiza fapte bune. O rutină constructivă prin care ajutorul ajunge periodic la cei care au nevoie de el. Vedem binele ca pe un obicei de care avem nevoie cu toții pentru a obține societatea în care ne dorim să trăim.

 

PEPCO România

Pepco este lanțul de retail european cu cea mai rapidă creștere, oferind îmbrăcăminte pentru întreaga familie și bunuri de uz casnic. Motto-ul rețelei „Descoperă calitatea, bucură-te de preț” atrage în fiecare lună milioane de clienți. Compania are aproape 3.000 de magazine și este prezentă în 17 țări din Europa. În prezent, rețeaua are peste 25.000 de angajați, dintre care aproximativ 2.970 doar în România.

La nivel de grup, Pepco desfășoară activități extinse în domeniul dezvoltării durabile pe baza unei strategii care acoperă toate domeniile ESG. Scopul companiei este de a implementa și de a oferi clienților soluții durabile prin reducerea impactului activității asupra mediului și ajută clienții să facă alegeri mai informate și benefice pentru planetă, în fiecare zi. Din punct de vedere social, își propune să diminueze inegalitățile și să ofere șanse egale la un start bun în viața de adult copiilor și adolescenților. Nu în ultimul rând, investește în dezvoltarea angajaților și îi încurajează să se implice în acțiuni de voluntariat.

CONCORDIA

CONCORDIA este o organizație independentă, neguvernamentală și non-profit, cu un istoric de 30 de ani în România, care are ca misiune susținerea şi (re)integrarea socială, familială, școlară și profesională a copiilor, tinerilor și a familiilor aflate în dificultate și orientarea lor spre o viață independentă și autonomă.

CONCORDIA ajută rapid și direct la faţa locului. Noi mergem acolo unde nevoia este mai mare.

CONCORDIA oferă copiilor o copilărie bună și fericită. Ne bazăm pe legături stabile şi consolidăm familiile.

CONCORDIA însoțește copiii și tinerii spre o viață autonomă. Noi creăm oportunități prin educație şcolară și învățarea unei meserii.

CONCORDIA se bazează pe drepturile internaţionale ale copilului şi ale omului. Colaborăm pentru o societate deschisă şi solidară.

Pepcolandia este un program dedicat activităților organizate pentru copii, susținut prin determinarea și implicarea angajaților PEPCO!