Asociația Zi de Bine lansează proiectul „Pe trepte la școală – ZDBMoldova” prin care își propune să amenajeze un amfiteatru pe holul unei școli din satul Icușeni, comuna Victoria. Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine, au realizat acest proiect cu scopul de a contribui la diminuarea ratei abandonului școlar din mediul rural, prin crearea unui spațiu creativ, cu ateliere diverse și activități atractive, prin care să ofere o nouă perspectivă de viitor copiilor. „Pe trepte la școală” oferă copiilor din Icușeni șansa de a reface legăturile cu școala, de a-și petrece timpul participând la activități extracurriculare, de a se bucura de copilăria care, odată cu muncile câmpului și treburile gospodărești, a fost maturizată prematur.

”Un amfiteatru în holul școlii poate fi doar începutul schimbării pentru copiii din Icușeni. În acest spațiu creativ se vor întâlni periodic în ateliere din cele mai diverse, vor putea purta discuții cu psihologul despre adolescență și transformările specifice și se vor putea uita la documentare proiectate pe pereți. Într-un cuvânt, copiii se vor putea descoperi într-un context diferit. Își vor putea descoperi pasiunile și nevoile, dar, în același timp, vor putea privi dincolo de condiția modestă de acasă și își vor descoperi curajul de a visa”
menționează Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Bugetul necesar pentru implementarea proiectului „Pe trepte la școală – ZDBMoldova” este de 15.000 euro și este asigurat de IULIUS.


“Loc de BINE” și „Pe trepte la școală” nu sunt singurele proiecte pe care Melania Medeleanu și Luciana Zaharia își doresc să le consolideze în Moldova. Fondatoarele Zi de Bine și-au propus să lanseze și să implementeze lunar câte un nou proiect social în zonele din Moldova în care există cea mai mare nevoie. Pe lângă fondurile necesare implementării fiecărui proiect, ZDBMoldova are nevoie și de sprijinul ONG-urilor mici și mijlocii pentru a putea contura și implementa noi proiecte pentru cauzele ignorate din Moldova.

”Am lansat Asociația Zi de BINE, filiala Moldova, cu ideea de continuitate - să continuăm ce am făcut bun în 2021. Așa că, am deschis cu „Loc De BINE”, cea de-a 7-a cameră de audiere pentru minori. S-a întâmplat la Bacău. În februarie facem „Pe trepte la scoală”, iar în martie vom amenaja la Iași un panou de escaladă senzorial pentru copii cu dizabilități, dar și pentru copii tipici. Urmează proiecte care vizează educația formală și non-formală, precum tabere în care vom aborda subiectul bullying sau biblioteca rurală, vom amenaja locuri de joacă incluzive. Ce este important de spus e că suntem în căutare de noi proiecte și așteptăm înscrieri de la ONG-uri mici și medii” a declarat Melania Medeleanu, co-fondator al Asociației Zi de Bine.

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 (2E/lună) sau pot face o faptă prin donarea zilei aniversare: shorturl.at/tGKZ6. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

În anul 2021, Asociația Zi de Bine a finalizat 12 proiecte construite în domenii precum educație, sănătate mintală, incluziune socială și drepturile copilului, cu peste 5000 de beneficiari direcți și 12 ONG-uri sprijinite. Suma totală a proiectelor depășește 2.500.000 lei.
În anul 2020, Asociația Zi de Bine a facilitat implementarea a 10 proiecte sociale. Cauzele susținute de asociație au primit ajutorul a peste 50.000 de donatori persoane fizice și a 40 de companii, atrăgând donații de peste 1 milion de euro.

***
Despre Asociația Zi de BINE


Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local.
Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor.
Dacă aveți un proiect în care credeți, dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.