Hope and Homes for Children și Kaufland România au început lucrările de construcție pentru primul Centru de Tranzit, Asistență și Consiliere din județul Botoșani. Centrul va include 10 garsoniere în care tinerii care părăsesc sistemul de protecție vor beneficia de cazare pe o perioadă cuprinsă între 6 și 24 de luni și are scopul de a rezolva problema critică a locuirii, dar și a asistării tinerilor vulnerabili privind integrarea socială, formarea profesională și accesul pe piața muncii. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani și cu Consiliul Județean Botoșani.
 
 
Centrul de tranzit din Botoșani este al doilea pe care Fundația Hope and Homes for Children îl construiește cu susținerea Kaufland România, primul fiind inaugurat în 2016, în Baia Mare, cu o capacitate de 19 locuri. Noul centru de tranzit face parte dintr-un grant oferit Fundației de Kaufland România în 2017, în cadrul căruia o casă de tip familial (CTF) a fost deja inaugurată, în Piatra Neamț, iar alte două case sunt în construcție, tot în județul Neamț. 
 
Până în prezent, în 5 ani de parteneriat, 500 de copii vulnerabili au fost ajutați, 50 de tineri din sistemul de protecție au fost susținuți să înceapă o viață pe cont propriu de către Kaufland România, cu o investiție totală de 1.8 milioane de Euro în programele Hope and Homes for Children.
 
„Noi, la Kaufland România, credem cu tărie că ajutorul dat la momentul potrivit, poate schimba destine. Pentru un tânăr de 18 ani, să fii singur și fără nicio susținere la început de drum, când societatea deja îți cere să te descurci, este extrem de greu. Am deschis acum 4 ani primul Centru de Tranzit în Baia Mare, alături de Hope and Homes for Children. Ne bucurăm să facem în continuare o diferență acolo unde contează cu adevărat: în momentul în care se conturează viața de adult a unui tânăr deja vulnerabil.” declară Anna Katharina Scheidereiter, CSR Manager, Kaufland România
 
Intervențiile Hope and Homes for Children în procesul de reformă a sistemului de protecție a copilului au început în Botoșani în anul 2009, în parteneriat cu DGASPC Botoșani, cu închiderea a două instituții de tip vechi: Centrul de Plasament „Sfântul Spiridon” închis în 2013, respectiv Centrul de Plasament „Elena Doamna”, închis în anul 2015. Trei case de tip familial au fost construite de Fundație și mai multe apartamente renovate, pentru a sprijini procesul de mutare a copiilor din centrele de plasament. În prezent se fac demersuri pentru închiderea Centrului de Plasament „Dumbrava Minunată” din Pomârla, unde acum locuiesc 18 de copii, proiect pentru care Hope and Homes for Children urmează să ridice alte două case de tip familial. În același timp, în cei 11 ani de parteneriat cu DGASPC Botoșani, specialiștii Hope and Homes for Children s-au implicat în susținerea copiilor vulnerabili și reformarea sistemului de protecție la nivel local și prin programele de formare a profesioniștilor din sistemul de protecție, prevenire a separării copilului de familie și integrare socio-profesională.
 
„Crearea și dezvoltarea unui Centru de tranzit în structura Direcției Generaeă de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani răspunde unei necesități pe care instituția noastă a identificat-o prin Strategia județeană de dezvoltare a serviciilor sociale pentru perioada 2019 – 2024. Anual, din județul Botoșani aproximativ 100 tineri părăsesc sistemul de protecție a copilului și se îndreaptă spre o lume de multe ori necunoscută, neprietenoasă - pentru care ei nu sunt totdeauna pregătiți. Orientarea, suportul, găzduirea, identificarea individuală a nevoilor, acompaniamentul în scopul identificării unui loc de muncă potrivit deprinderilor și a potențialului fiecăruia  - sunt servicii de care vor beneficia tinerii Centrului de tranzit. Parteneriatul cu Fundația Hope and Homes for Children este o garanție a faptului că serviciul social va îmbogăți sfera de servicii oferite tinerilor și va contribui semnificativ la reforma județului Botoșani în domeniu.” declară Dan - Constantin Șlincu, Director Executiv DGASPC Botoșani.
 
Inserția socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul este o componentă esențială a reformei sistemului de protecție a copilului din România. Inițiativa Hope and Homes for Children de a construi centre de tranzit pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului a pornit de la lipsa severă a sprijinului din partea statului pentru acești tineri. Nepregătiți și ajunsi pe cont propriu după o viață petrecută în instituție, ei nu sunt capabili să facă față sarcinilor de zi cu zi. Au abilități de comunicare slab dezvoltate, stimă de sine redusă, probleme de comportament și de atitudine. Întâmpină dificultăți în formarea de relații semnificative și riscă să fie exploatați, pentru că sunt vulnerabili.
 
„Pentru tinerii care cresc în protecția statului, deja loviți de soartă și traumatizați de o copilărie petrecută fără iubirea părintească, fără familie, pragul vieții trăite pe picioarele proprii e orb, surd și fără milă: nu au la cine să apeleze, nu au familie, prieteni, sau rude. De multe ori, ieșiți din sistem, dorm sub poduri, sau pe băncile din parcuri. Hăituiți de foame, dărâmați de frig, le e aproape imposibil să se adune cumva și să se mobilizeze, de unii singuri. Iar disperarea lor e trăită în singurătate și în neputință. De asta e atât de important să aibă salvarea pe care o reprezintă pentru ei acest centru de tranzit: pentru că le dă un răgaz de doi ani, în care au unde sta, au ce mânca și, mai ales, are cine să-i ajute să-și găsească un loc de muncă și să înțeleagă, încet, încet, că pot face față vieții acesteia și prin forțele proprii. Am vorbit cu foarte mulți tineri ca ei. Și fiecare dintre ei mi-a spus că un cămin și un om care să-i asculte și să-i ajute cu startul în viață – au fost salvarea lor.” declară Ștefan Dărăbuș, Ph.D., Director Global de Programe, Hope and Homes for Children
 
Începând cu 2002 și până la finalul anului trecut, peste 1800 de tineri au fost sprijiniți de Hope and Homes for Children pentru o viață independentă.
 
***
Hope and Homes for Children activează în România din 1998, iar de atunci și până în iunie, 2020, Fundația a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 58 de centre de plasament de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 12 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituții-mamut în care nu beneficiază de atenție și afecțiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care și case de tip familial, care le permit o viață apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundației și ale partenerilor săi, au fost dezvoltate 110 case de tip familial, 6.020 copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 458 urmează să părăsească orfelinatele în curs de închidere.
 
În același timp, Fundația activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susținerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 34.310 de copii au fost salvați de la ruperea de familie, peste 1.872 de tineri au fost sprijiniți pentru o viață independentă, 2.112 de copii au fost primiți în centrele de zi, iar 1012 în centrele de primire în regim de urgență. 9.290 de membri de personal din sistemul de protecție al copilului au fost instruiți de Hope and Homes for Children.
 
Peste 58.000 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children România, al cărei obiectiv este ca până în 2027 să fie eliminată instituționalizarea copiilor în țara noastră. Până în prezent, Hope and Homes for Children a investit peste 35 de milioane de euro în reforma sistemului de protecție a copilului, închizând instituții de tip vechi, reintegrând copiii în familia naturală sau extinsă, plasându-i în grija asistenților maternali profesioniști sau mutându-i în case de tip familial.