Carrefour România și Fundația FARA au inaugurat vineri, 9 iunie 2023, locul de joacă Inclusiv TU, în cadrul Centrului de Terapie și Recuperare pentru copii cu dizabilități „Rafael” din Popești-Leordeni – un pas semnificativ în promovarea incluziunii sociale, prin dezvoltarea unui mediu accesibil și prietenos pentru toți copiii, indiferent de abilitățile lor. Deschiderea locului de joacă Inclusiv TU face parte din proiectul „Academia Carrefour – sănătate, educație și terapie pentru copii și tineri cu dizabilități”, dezvoltat de Carrefour România și Fundația FARA și lansat în 2021, pentru îmbunătățirea calității vieții copiilor și tinerilor cu dizabilități și a familiilor acestora.

Inaugurarea a reunit copii și părinți, angajați ai Fundației FARA, reprezentanți Carrefour România și membri ai Direcției de Asistență Socială din Primăria Popești-Leordeni, o dovadă a eforturilor comune în sprijinirea copiilor cu dizabilități și în promovarea incluziunii sociale în comunitate. Pe parcursul evenimentului, participanții au putut observa modul în care a fost conceput locul de joacă Inclusiv TU, pentru a oferi o experiență plăcută și inclusivă copiilor cu nevoi speciale. Această inițiativă se aliniază cu angajamentul Carrefour România  și cu misiunea Fundației FARA de a susține comunitățile vulnerabile și de a contribui la îmbunătățirea calității vieții copiilor cu dizabilități.

„Prin implicarea noastră, dorim să promovăm nevoia unei societăți mai empatice, iar alături de partenerii noștri, să oferim fiecărui copil șansa de a trăi o viață independentă și plină de bucurie. De altfel, în Carrefour România punem preț pe dezvoltarea unui mediu incluziv atât pentru colegii noștri, prin Politica internă de Diversitate și Incluziune, din care derivă acțiuni concrete, cât și pentru comunitățile vulnerabile care au nevoie de suportul nostru, prin proiecte de responsabilitate socială cu impact pozitiv pe termen lung, cum este și Academia Carrefour – sănătate, educație și terapie pentru copii și tineri cu dizabilități”, a declarat Alina Gamauf, Membru în Comitetul Executiv, Carrefour România.

Carrefour România a susținut financiar construirea locului de joacă Inclusiv TU, pentru a crea un spațiu de învățare prin joacă și relaxare pentru copiii care vin la terapie sau recuperare, prietenii lor și familiile acestora. Spațiul amenajat include o varietate de jocuri pentru toți copiii. Spațiile incluzive fac dovada unei nevoi reale, nu numai pentru copiii cu dizabilități, ci și pentru părinții acestora, care ezită să își ducă în parcurile publice copiii.

„Rezultatele așteptate ale acestui proiect sunt deosebit de bune pentru copiii beneficiari. Aceștia vor avea oportunitatea de a participa la diverse activități care le vor elibera energia și le vor oferi momente de relaxare. Activitățile desfășurate în cadrul locului de joacă vor fi mai relaxante decât sesiunile impuse în ședințele de terapie, iar copiii vor putea interacționa și învăța împreună, dezvoltând încrederea în sine și empatia față de ceilalți. Prin intermediul jocului, aceștia vor deveni mai activi și atenți, iar spațiul de joacă va contribui semnificativ la dezvoltarea caracterului, mobilității, curajului și forței fizice a copiilor”, a declarat Roxana Girip, Director Executiv, Fundația FARA.

Centrul de Terapie și Recuperare „Rafael” al Fundației FARA și-a deschis porțile în Popești-Leordeni, în anul 2018, oferind servicii gratuite de recuperare și terapie, cu capacitatea de a susține 60 de copii cu dizabilități din familii vulnerabile. Fundația FARA oferă servicii gratuite pentru copiii cu dizabilități, încercând să aducă fiecărui copil zâmbete și normalitate în cotidian și o viață independentă. Beneficiarii sunt copii și tineri cu vârste de până la 16 ani care locuiesc în comunitate și care au diferite afecțiuni congenitale, neuropsihice, de limbaj sau motrice precum: tulburări de spectru autist, tulburare hiperkinetică, Sindrom Down, tulburări de vorbire, afecțiuni neurologice,  para- și tetrapareze, întârzieri în dezvoltare neuromotorie, etc.

Prin activitățile derulate pentru copii, Fundația FARA facilitează accesul fără discriminare la servicii de terapie, recuperare, educație, servicii medicale și de pregătire în vederea integrării sociale în comunitate, inclusiv în forme de învățământ de masă, oferind și servicii de consiliere pentru părinți.

 

***

Despre Academia Carrefour – sănătate, educație și terapie pentru copii și tineri cu dizabilități

Lansată în 2021, Academia Carrefour – sănătate, educație și terapie pentru copii și tineri cu dizabilități are, până în momentul de față, 158 beneficiari direcți și mult mai mulți beneficiari indirecți: 8 tineri cu dizabilități din Cacica au primit hrană mai bună, au învățat responsabilități noi, au grădinărit, și-au îmbunătățit abilitățile de socializare; 60 de persoane din 12 familii care au în grijă o persoană cu dizabilități au mâncat mai bine și au înțeles cât de importantă este socializarea pentru cei cu dizabilități izolați în familia lor; 90 de copii, beneficiari ai serviciilor de terapie ale fundației partenere, au participat la activități inovative pentru ei: au gătit și au început să mănânce legume și fructe, cu suportul unui nutriționist. Au fost dezvoltate grădini suspendate, grădini cu plante aromatice, o seră și o grădină care asigură legume și fructe proaspete, iar două aparate de compost au fost introduse în activitatea zilnică a unor comunități vulnerabile.

 

Despre Carrefour România

Carrefour România oferă clienților săi un univers de posibilități de a face cumpărături în siguranță: direct în cele peste 400 de magazine din țară, unde, cu aplicația Carrefour și casele de marcat Self Service, sesiunea de shopping devine rapidă și ușoară sau prin serviciile de online shopping cu livrare acasă sau Click & Collect: www.carrefour.ro și platformele BRINGO și Glovo, disponibile gratuit în Google Play și App Store.

Carrefour susține comunitățile în care activează prin programe și inițiative naționale pe termen lung, cu impact pozitiv în societate: Cooperativa Agricolă Vărăști, prima de acest gen fondată de retailer în România, Deschidem Vinul Românesc și Creștem România BIO, în cadrul căreia a introdus în premieră în România, eticheta “în conversie la bio”. Totodată, a lansat programul Act For Good, care transformă cumpărăturile într-o experiență personalizată cu impact social: prin fiecare sesiune de shopping și nu numai, utilizatorii primesc puncte Act For Good, prin care pot face fapte bune, dar pot și beneficia de reduceri și oferte personalizate.

Carrefour România operează în România prin patru entități juridice: Carrefour S.A., Artima S.A., Columbus Operational SRL și Supeco Investment SRL.

 

Despre Fundația FARA 

Fundația FARA, fondată acum 33 de ani, are misiunea de a transforma viața celor mai vulnerabili și defavorizați copii, tineri și familii care trăiesc în comunități sărace din România. Fundația FARA își propune să fie o familie pentru cei fără, străduindu-se să crească copii și tineri rezilienți și responsabili, familii solide și funcționale și comunități implicate. Prin programele sale din Județul Suceava, Fundația FARA contribuie la atenuarea traumelor în rândul copiilor, tinerilor și adulților marginalizați, dăruiește speranța pentru împlinirea visurilor și îi ajută să găsească răspunsuri și resurse pentru reconstruirea unui viitor mai bun.