Peste 300 de  sportivi de la asociații și școli speciale din țară se vor întrece timp de 3 zile la înot, atletism, baschet și fotbal (abilități individuale). Fundația Special Olympics din România așteaptă peste 300 de sportivi cu dizabilități intelectuale la Jocurile Naționale Special Olympics desfășurate anul acesta la Deva și Hunedoara în perioada 20 – 22 septembrie. Acesta este cel mai mare eveniment sportiv adresat persoanelor cu dizabilități intelectuale din România și reunește peste 500 de sportivi de la 60 de fundații, asociații și școli speciale din mai multe județe ale țării, antrenori, voluntari, personal medical și membri ai familiilor acestora.  
 
Evenimentul, organizat în mod neîntrerupt în ultimii 16 ani, va debuta pe 20 septembrie cu competițiile preliminare, iar pe 21 septembrie va continua cu Ceremonia de Deschidere la Sala Sporturilor din Deva și cursa Flăcării Speranței, echivalentul Flăcării Olimpice, ce va fi purtată de sportivii Special Olympics, de personalități sportive locale și de reprezentanți ai forțelor de ordine. Traseul Flăcării Speranței va porni din fața Primăriei, pe traseul:  Piața Unirii- Bulevardul Iuliu Maniu - Bulevardul Decebal – Strada Mărăști,  și se va încheia la Sala Sporturilor din Deva unde se va derula și Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Naționale Special Olympics 2019. Aceasta va consta într-o defilare a delegațiilor de sportivi și antrenori, aprinderea Flăcării Speranței, înălțarea steagului Special Olympics, rostirea jurământului Special Olympics și din mai multe momente artistice asigurate de elevi de la Colegiului Național „Decebal” Deva, Centrul de Pedagogie Curativă Simeria, Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva,  de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Rudolf Steiner” Hunedoara. 
 
Jocurile Naționale Special Olympics 2019 vor însemna trei zile intense de evaluări medicale și competiții la 4 discipline sportive: atletism, înot, baschet (abilități individuale) și fotbal (abilități individuale). Evaluările medicale ale sportivilor vor avea loc la Colegiul Național „Decebal” (pe 20 și 21 septembrie), cu sprijinul medicilor specialiști, al asistentelor medicale și al voluntarilor. Sportivilor le vor fi oferite consultații și tratamente stomatologice, precum și evaluări oftalmologice, ORL, evaluări de flexibilitate și ale stării generale de sănătate, dar și consiliere pentru un stil de viață sănătos. 
 
Competiţiile preliminare și finale la baschet și fotbal se vor desfășura la Colegiul Național „Decebal”, iar cele de atletism, la Stadionul „Cetate” din Deva. Competițiile de înot vor fi găzduite de Complexul Sportiv „Michael Klein”din Hunedoara. Evenimentele sportive se derulează cu sprijinul a 100 de voluntari de la licee și facultăți cu profil sportiv din Deva, Hunedoara și București.
 
Evenimentul este organizat cu sprijinul:
Partenerilor locali: Primăria Municipiului Deva, Districtul Lions 124 România, Clubul Lions Deva Sarmizegetusa, Clubul Leo Deva Sarmizegetusa, Prefectura Județului Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara, Inspectoratul Şcolar Județean Hunedoara, Primăria Municipiului Hunedoara, Direcția Județeană de Tineret şi Sport Hunedoara, Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Hunedoara, Inspectoratul pentru Situaṭii de Urgenṭӑ „Iancu de Hunedoara” Hunedoara, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Decebal" Hunedoara, Poliṭia Localӑ Deva, Colegiul Național „Decebalˮ Deva, Liceul Sportiv „Cetateˮ Deva, Palatul Copiilor Deva, Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescuˮ Deva, Colegiul Economic „Emanuil Gojduˮ, Clubul Școlar Sportiv Hunedoara, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davilaˮ Călan, Colegiul Național Pedagogic „Regina Mariaˮ Deva,  OpticLine – Dr. Angelescu Deva, Crucea Roşie – Filiala Județului Hunedoara, Complexul Sportiv „Michael Kleinˮ Hunedoara, Sala Sporturilor Deva, Asociaṭia „Salvital” Hunedoara.

Sponsorilor: Aqua Carpatica, Golisano, Districtul Lions 124 România, Banca Transilvania, Otomed, Colgate, Safillo, Essilor, Asociația Club Sportiv Special Olympics, Grupul de firme AVIS 3000 Deva, Metro România, Banca pentru Alimente, L’Oréal România, Optimed, Audiolux, Colgate, RoStar, Bivaria Grup, Integral Chinciu  Comimpex, Bravon, Biomed, Rodo Instal, Diana Turism, Top Tech, Lech Lacto Lechința.
Parteneri: Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, partener tehnic sportiv, Fundația Motivation România, Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică, Cohn & Jansen JWT.  
Partenerul tehnic al evenimentului este Hervis Sports & Fashion. 
 
Despre dizabilitatea intelectuală
Mai mult de 200 de milioane de oameni din întreaga lume au o dizabilitate intelectuală, constituind astfel cel mai mare grup cu dizabilități la nivel mondial. Dizabilitatea intelectuală trece dincolo de rase și etnii, nivel de educație, statut social sau economic, putând apărea în orice familie. 

***
Despre Special Olympics România 
Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, a nedreptății și a intoleranței. În România, din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.