Între 26 iulie și 2 august, baza sportivă a Comitetului Olimpic și Sportiv Român de la Izvorani devine casă pentru 30 de copii cu probleme de vedere. Copiii din Brașov, Timișoara și Cluj Napoca vor învăța cum să practice ciclismul în tandem.
 
Tandem BikeFland, proiectul inițiat anul trecut de Clubul Sportiv Tandem Arena, a demarat a doua ediție a taberei între 10 – 17 iulie cu copiii din Buzău, Târgu Frumos și București. Între 26 iulie – 2 august, o nouă serie de copii urmează să se întâlnească la Izvorani pentru a participa la activitățile sportive pregătite.
 
Proiectul este derulat de Asociaţia Club Sportiv Tandem Arena şi finanţat prin programul „În stare de bine”, susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.“
 
Coordonatorul Tandem BikeFland este Florin Georgescu, primul român nevăzător care a pedalat, în tandem cu un prieten, de la Arad la Londra, în anul 2012: “Anul acesta am avut bucuria să ne revedem cu o parte dintre copiii care au participat la prima ediție Tandem BikeFland. Unii au rămas prieteni, iar alții chiar au devenit cicliști de performanță, pedalând în tandem la diverse competiții. Așa ne-am dat seama că tabăra și-a atins ambele scopuri, cel de incluziune socială și eliminarea sedentarismului în rândul copiilor cu deficiențe.” 

Sportul, o metodă de incluziune socială
Tandem BikeFland a apărut la ideea lui Florin Georgescu care a sesizat oportunitățile reduse de practicare a activităților sportive de către tinerii cu deficiențe de vedere. Astfel că, în 2018 a organizat prima tabără de paraciclism, unde foarte mulți copii nevăzători au practicat ciclismul în tandem, făcând echipă cu tineri sportivi.
 
Pe lângă beneficiile asupra sănătății, paraciclismul facilitează mai mult decât orice domeniu cheie din activitatea umană procesul de incluziune socială. Tinerii nevăzători învață în zilele pe care le petrec în tabără să aibă mai multă încredere în ei, să dezvolte relații de prietenie, să formeze o echipă, să treacă de bariera dizabilităților și să se bucure de mersul pe bicicletă. 
 
Copiii care vor participa în tabără la Izvorani vor fi însoțiți de 30 piloți voluntari de biciclete tandem, iar cursurile de pregătire vor fi susținute de șase instructori sportivi. Se vor desfășura zilnic două antrenamente pe bicicletele tandem, un antrenament pe pista de atletism și unul la bazinul de înot. 

Tabăra Tandem BikeFland 2 va fi urmată de Campionatul de Ciclism în Tandem
Campionatul de Ciclism în Tandem avea loc în luna octombrie la Timișoara, la această competiție participând aproximativ 50 de echipaje de tandem din toată țară, dintre care o parte fiind copii care s-au antrenat în tabără. Competiția va fi deschisă atât bicicletelor în tandem, cât și bicicletelor single. 

328 de elevi din școlile de nevăzători se vor bucura de bicicletele în tandem
Anul trecut au fost donate 19 biciclete tandem către cinci școli pentru copiii cu deficiențe din România,  astfel elevii au avut acces pe tot parcursul anului la mobilitate și cunoștințele necesare unei vieți active. Anul acesta, la finalul proiectului BikeFland 2, toate bicicletele pe care copiii le vor folosi vor ajunge la aceleași școli din România. Bicicletele tandem și echipamentele sportive necesare desfășurării programului au fost achiziționate cu ajutorul fondurilor primite de la finanțator. 

Pentru mai multe detalii despre proiect puteți acces pagina de Facebook a proiectului, Tandem Arena sau pe site-ul www.instaredebine.ro 
 #instaredebine #implicareafacediferenta #kaufland #fdsc
 
Mulțumim pentru suport și celor de la KEIA, OMV Petrom și partenerilor media: Agerpres; Cațavencii;  IQool; PRWave; ȘtiriONG; Acasă.ro; Eva; România Pozitivă; CSR Media; Cooperativa Urbană; Gala Societății Civile; Catchy; Femeia; Suntpărinte.ro; The CSR Report.
 
***
Despre Clubul Sportiv Tandem Arena
Clubul Sportiv Tandem Arena a fost înființat în anul 2013, cu scopul de a oferi oportunitatea persoanelor cu dizabilități de a practica activități sportive paralimpice. În cei 5 ani de activitate, Tandem Arena a organizat proiectele precum Sportul pentru toți, School Bikes și Campionatul Național de Tandemuri cu impact în rândul populației cu deficiențe de vedere, cu precădere pentru practicarea pedalatului în tandem și a înotului.
 
Scopul Clubului Tandem Arena pentru următorii ani este identificarea și pregătirea a cel puțin 2 echipaje de ciclism în tandem, pentru participarea la competițiile premergătoare Jocurilor Paralimpice din anul 2020 de la Tokyo și participarea la această competiție.