Asociația Zi de Bine împreună cu Asociația Lindenfeld demarează proiectul „Croiește-ți viitorul”, trei tabere dedicate vieții independente în care tinere care se pregătesc să părăsească centrele de plasament vor învăța să croiască și să folosească mașina de cusut. Cele care îndeplinesc criteriile de vârstă și de studii absolvite, vor putea obține calificare profesională în domeniul croitoriei, în urma participării la un curs acreditat. Cele mai talentate dintre ele vor primi apoi mașini de cusut și materiale pentru a continua să lucreze.

Programul vizează 54 de tinere instituționalizate, cu vârste cuprinse între 14 și 22 de ani, din centre de plasament din București, Prahova, Galați, Iași, Botoșani și Timiș, ce vor participa în trei tabere de croitorie, și alte 10 tinere din familii fără posibilități din județul Bihor, ce vor participa la cursuri de croitorie la centrul social din localitate. Cursurile se vor desfășura în perioada 1-31 August.

Suportul de curs va fi realizat de un specialist în croitorie și formator cu experiență în lucrul cu tinerii din medii defavorizate, iar selectarea tinerelor instituționalizate care vor participa în proiect se va efectua cu sprijinul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și al voluntarilor Ajungem MARI. Întreg necesarul pentru curs, mașini de cusut, accesorii și materiale textile vor fi puse gratuit la dispoziția participantelor.

Bugetul necesar pentru implementarea acestui proiect este de 35.000 Euro și este asigurat de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine: Lidl România, Grupul EON România și UniCredit Bank.

„Separarea de familie, abandonul, abuzul și instituționalizarea, determină ca mulți dintre copiii și tinerii din centrele de plasament să fie foarte vulnerabili. Pentru a căpăta încredere în forțele lor au nevoie de oameni care să le ofere, cu răbdare și perseverență, acceptare necondiționată și încurajare permanentă, dar și de experiențe prin care să își dezvolte abilitățile și să vadă rezultatele muncii lor. Suntem încrezători că programul «Croiește-ți viitorul» le va ajuta pe tinere să își însușească noi abilități ce le vor facilita găsirea unui loc de muncă în viitor, dar și integrarea mai ușoară în societate”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

De cele mai multe ori, la ieșirea din sistem, tinerii din centrele de plasament nu își găsesc locurile de muncă pe care și le doresc, pentru că nu au studiile finalizate sau au finalizat cel mult opt sau zece clase. În plus, traumele prin care au trecut le-au scăzut stima de sine, așa încât tinerii se descurajează ușor în fața unor situații dificile și au nevoie de multă susținere pentru a găsi și a păstra un loc de muncă.

„Acest program, prin activitățile practice pe care le presupune și cu ajutorul voluntarilor Ajungem MARI care lucrează săptămânal în centrele de plasament, le oferă tinerelor încredere în forțele proprii și în rezultatele obținute, prin dobândirea abilităților în domeniul croitoriei, învățând să croiască și să redecoreze haine, dar și deprinderi de viață independentă”, a declarat Iarina Taban, fondator al programului educațional Ajungem MARI al Asociației Lindenfeld.

Cei care doresc să contribuie suplimentar, pentru ca programul „Croiește-ți viitorul” să se extindă la un număr și mai mare de tinere, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau își pot dona ziua de naștere. Mai multe metode prin care se poate susține această cauza pot fi găsite aici.

***
Despre Asociația Zi de BINE
Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor.

Despre Ajungem MARI
Ajungem MARI este un program educațional al Asociației Lindenfeld, ce sprijină copiii instituționalizați și din medii defavorizate pe termen lung să ajungă MARI. În prezent, lucrează cu 2500 de copii și tineri din București și 24 de județe alături de peste 1400 de voluntari care se implică săptămânal în activități și devin pentru copii prieteni, profesori și modele. Toate proiectele Ajungem MARI pun accent pe dezvoltarea personală a copiilor – creșterea încrederii în sine și formare de abilități de comunicare și lucru în echipă: pregătire și recuperare școlară, cursuri vocaționale, ieșiri și excursii, tabere de dezvoltare personală, consiliere vocațională, vizite de orientare profesională, cursuri de calificare, psihoterapie, mentorat, logopedie, educație financiară, educație pentru sănătate, educație civică, ateliere creative.