Ȋn perioada 09 mai – 31 decembrie 2022, Asociaţia Bolnavilor de Von Hippel Lindau, cu sprijinul Fundaţiei Orange derulează Proiectul “Educație fără bullying”, pentru profesorii și elevii a 5 scoli din mediu rural, jud. Damboviţa: Şcoala Gimnazială „Smaranda Dumitru Roman” Vizureşti, Şcoala Gimnazială Ciocăneşti, Şcoala Gimnazială Urziceanca, Şcoala Gimnazială Crevedia si Şcoala Gimnazială Dârza.

50 de cadre didactice si 900 de elevi, dintre care 200 de copii care provin din familii defavorizate vor beneficia de cursurile şi activităţile incluse în proiect.

Profesorii vor participa la cursuri şi informări cu referire la fenomenul de bullying, prin şedinţe organizate de un psiholog autorizat cu experinţă în consiliere educaţională, astfel încât profesioniştii domeniului educațional să poată interveni prin diferite strategii în sprijinul victimelor, la nivel individual și de grup/clasă.
Elevii vor urma cursuri de dezvoltare personală anti-bullying, vor învăţa ce inseamnă un mediu sigur la şcoală, cum să îşi exprime emoţiile într-un mod corespunzător şi importanţa comunicării asertive prin aplicaţii practice.

Fenomenul de bullying în școli transformă viața copiilor într-un adevărat coșmar. De la răni vizibile la dureri ascunse, există nenumărate urmări care duc la pierderea încrederii în sine și în ceilalți, la o atitudine pasivă, abandon școlar, iar în final la neintegrarea în mediul socio-economic, depresie sau suicid.

Ne propunem gestionarea eficientă a fenomenului și crearea unui mediu de învățare care să stimuleze participarea activă. Cadrele didactice și toți elevii din cele 5 scoli participă în proiect prin activități specifice cadrelor și copiilor, alături de psiholog și personal acreditat anti-bullying. Activitățile sunt finanțate de Fundaţia Orange cu 35.000 lei, prin intermediul „Susţine un ONG!” – program care încurajează participarea activă a angajaţilor companiei în inițiative sociale.

Acesta este un prim pas de care întreaga comunitate va beneficia, căci pe lângă cei 900 de elevi incluşi în proiect, vor beneficia de cunostinţele dobândite de profesori şi seriile viitoare de elevi care vor urma cursurile după anul şcolar 2022/2023. Ȋn plus, proiectul este pilot urmând ca rezultatele să fie analizate, iar proiectul să fie continuat şi în alte şcoli din România.
 
Elena Popa, preşedinte Asociaţia Bolnavilor de Von Hippel Lindau: „Alături de voluntarii şi susţinătorii asociaţiei noastre, visez ca școala să fie un mediu plăcut copiilor, care să îi atragă și în care să îşi dorească să se întoarcă cu drag! Iubesc copiii şi vreau să îi ajut sa îşi descopere pontenţialul, să se înţeleagă şi să se accepte unii pe alţii.”

Madalina Stan, B2B Manager Customer Value Management @Orange România: „Consider absolut necesară instruirea profesorilor din toate școlile din România cu privire la măsurile anti-bullying, pregătirea practică a acestora, alături de specialiști și implementarea de strategii practice,repetitive, de grup sau individuale, pentru dezvoltarea unor relații pozitive, cu impact asupra dezvoltării emoționale a copiilor.”***
Asociația VHL a fost înființată în 2013 cu scopul îmbunătățirii diagnosticului, tratamentului și calității vieții persoanelor și familiilor afectate de boala Von Hippel Lindau, precum și creșterea conștientizării asupra bolilor rare și în special a bolii VHL. Din anul 2020 am dezvoltat prrogramul caritabil The Charity Mall si odata cu acesta, scopul Asociatiei a fost dezvoltat,

susținand, în diverse moduri, persoane greu încercate, prin proiecte ce țin de sfera SĂNĂTĂȚII, EDUCAȚIEI, PREVENIRII ȘI COMBATERII SĂRĂCIEI şi PROTECŢIA ANIMALELOR.

Misiunea noastră este să aducem zâmbete, speranță, demnitate si încredere unor oameni în situații dificile.
Fie că oferim o șansă la un viitor mai luminos unor copii, prin acces la educație, sprijin pentru o familie sau o comunitate în viața de zi cu zi, pentru cheltuielile de bază sau ajutor la plata cheltuilelilor medicale pentru o persoană bolnavă, fiecare campanie umanitară lasă în urmă cel puțin un om mai liniștit, mai fericit, cu speranța unui viitor mai bun.

În perioada 2020-2022 am reușit să aducem zâmbete, speranță, demnitate si încredere celor peste 1.500 de copii și adulți pe care i-am ajutat!  Fundația Orange este o organizație non-profit care se implică în viața comunității prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate. Din anul 2012, Fundația Orange a investit 6 milioane de euro în cadrul a 5 programe ce susțin dezvoltarea comunităților vulnerabile și integrarea persoanelor defavorizate, prin promovarea și implementarea tehnologiei și a metodelor digitale în proiecte de educație, cultură și
incluziune socială.