Proiectul, cu un buget total de 235,414.16 CHF, s-a derulat în perioada septembrie 2013 – decembrie 2016 şi şi-a propus: crearea unui program pilot de pregătire pentru viaţă independentă pentru 70 de adulţi cu dizabilităţi intelectuale din Timişoara,  cresterea sustenabilităţii serviciilor sociale din regiunea de vest (judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara), implementarea unei campanii de advocacy  pentru modificarea prevederilor referitoare la capacitatea de exerciţiu din Codul Civil şi sprijinirea dezvoltării mişcării de autoreprezentare (self-advocacy).
 
După 3 ani de proiect avem  o propunere privind modificarea actualelor dispoziţii din Codul civil referitoare la capacitatea de exerciţiu şi tutelă şi punerea lor în concordanţă cu Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, adoptată la New York de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 13 decembrie 2006, ratificată de România prin Legea nr. 221/2010. Această propunere a fost dezbătută zilele trecute la Ministerul Muncii împreună cu reprezentanţi ai Guvernului: Ministerul Muncii, Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Natională pentru Persoanele cu Dizabilităţi şi cu reprezentanţi din mediul ONG.
 
„71.667 de persoane cu dizabilităţi sunt puse sub interdicţie judecătorească în România, conform datelor transmise de către Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi. Aceştia sunt “cetăţeni de rangul II” ai României, care sunt deposedaţi de toate drepturile civile cum ar fi dreptului la munca, chiar şi în unităţi protejate şi cel mai important dreptul de a lua propriile decizii în ceea ce priveşte viaţa lor. Schimbarea legislativa pe care noi o propunem înseamnă trecerea de la decizia substituită la decizia asistată, persoane cu dizabilitate intelectuală urmând să beneficieze de sprijinul unui tutore asistent, care să îi ajute în luare deciziilor. Propunem şi introducerea noţiunii de tutore codecident, care să asigure protecţia juridică a persoanelor cu dizabilităţi, care sunt vulnerabile la înşelătorii, prin natura dizabilităţii”, a declarat Laila Onu, Directorul General al fundaţiei