Linia de producție continuă la Fabrica de Pensule cu o nouă premieră. Joi, 31 mai, începând cu ora 19:00, vă invităm la spectacolul Foreplay, în regia Ozanei Nicolau – un spectacol care abordează, în premieră în lumea teatrală din România, subiectul naşterilor timpurii şi explorează condiţia vulnerabilă a tinerelor mame într-o societate care, pe de o parte, idealizează condiţia maternităţii, iar pe de altă parte, operează cu o percepţie stereotipizantă la adresa mamelor adolescente.
 
Spectacolul a fost realizat pe baza experienţelor unor mame adolescente din Bucureşti, Vaslui, Urziceni, şi Ploieşti. Demersul Ozanei Nicolau a pornit de la statisticile potrivit cărora aproape 10% dintre mamele care nasc anual în România sunt minore. Anual, 22 000 de sarcini sunt înregistrate la adolescente, multe la grupul de vârstă 10-14 ani, Romania fiind pe locul 1 in Europa la acest trist indicator.
 
Iulia Marcu despre spectacol: Foreplay este construit ca un colaj de documentar, momente de dezbatere cu publicul şi episoade ficţionalizate, scrise pe baza mărturiilor culese în munca de teren. Piesa dă voce poveştilor de viaţă ale unor mame adolescente şi îşi propune să aducă în lumină şi cauzele mai puţin discutate care conduc la sarcinile minorelor: pe lângă lipsa unor programe susţinute de educaţie sexuală, sărăcia extremă, există, de asemenea, problema abuzului, cauze psihologice precum transferul trans-generaţional şi modelele culturale care fac din fenomenul naşterilor timpurii un fenomen extrem de complex.

O parte dintre întrebările pe care piesa le pune se referă la sarcini nedorite, indiferent de context. E și un moment în care actorii pun pauză și au un dialog cu publicul, iar concluzia e că aproape toți am fost în situația sau avem apropiați în situația de a se confrunta cu sarcini nedorite, copii fără vină, dar care s-au nimerit prost, ca să parafrazez o replică din piesă. Mergeți și vedeți, e cu emoție, eu mi-am înghițit de câteva ori lacrimile.
 
Intrarea este liberă, pe baza de rezervare la artrev.ro @ gmail.com sau 0729140711
 
****
Text și Regie: Ozana Nicolau
Distribuție: Ioana Anastasia Anton, Voica Oltean, Mihaela Radescu, Viorel Cojanu
Muzica: Diana Miron
Mișcare: Silvia Calin
Scenografie: Malina Ionescu
Video: Elena S Gageanu
Light design: Radu Apostol
Limită de vârstă: 12+

————
Rolurile mamelor adolescente sunt interpretate de Ioana Anastasia Anton, actriţă la Teatrul „Bulandra“ din Bucureşti, deţinătoarea premiului UNITER pentru debut în 2008, şi Voica Oltean, elevă în clasa a XII-a la Liceul „Dinu Lipatti“ din Capitală, laureată la Festivalul de la Karlovy Vary pentru rolul din filmul „Breaking News“. Alături de ele vor juca Mihaela Rădescu şi Viorel Cojanu, actori la Teatrul Mic Bucureşti.